Леопон - хибридът между лъвица и мъжки леопард

Леопон

Едно от най-красивите хибридни животни от семейство котки е леопонът – това е кръстоска между мъжки леопард и женски лъв. Това творение на човешката фантазия е създадено за първи път преди повече от сто години и не може да бъде открито в саваната или гъстите джунгли.

Първата кръстоска между мъжки леопард и лъвица, която е известна, се е случила в индийския град Колхапур още през 1910 година. От двете големи котки се родили две бебета – едното от тях оцеляло малко повече от два месеца, но другото пораснало голямо и силно.

Английският зоолог Реджиналд Покок е взел проби от козината на новото по вид животно и леопонът за първи път е описан през 1912 година. Реджиналд Покок отбелязва, че животното има изключително интересна окраска – леопонът много прилича на леопарда, но има глава и съответно грива на лъв.

Освен това има и петна от двете страни на тялото си, които зоологът описва като неясни и кафяви на цвят, които са по-малки, отколкото са шарките на индийския леопард. Петната, които са разположени на корема, краката, гърба и главата на хибридното животно, са описани от зоолога като съвсем ясно очертани и черни на цвят.

Модата за развъждане на новия хибрид обхванала веднага почти цяла Европа – в Германия и Италия се заели веднага с тази задача. По-голям успех имали обаче японците в националния резерват на о. Хоншу. В германските зоопаркове малките леопони умирали доста бързо след раждането.

В японския резерват има подробно описание на този хибрид от семейство котки. Твърди се, че големите леопони били по-едри от леопарда, но притежавали черти и от двата вида животни. Окраската на японските леопони била предимно кафява, а гривата на мъжките била рядка с дължина не повече от 20 см.

Интересното за този вид хибрид е, че можели да се катерят по дърветата без никакви затруднения и в същото време прекарвали дълго време във вода. Публиката, която е отишла в резервата да види леопона, останала повече от очарована заради пленителния и необичаен вид на животното. Повечето учени обаче не приемат подобни експерименти с животните за нормални.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#207767
Това е кръстоска между тигър и лъвица
0
0
sunay karabadzhak
sunay karabadzhak
07.01.2016 01:48
mnogo interesno-haresva mi.
1
0