Пазете кучето си от кърлежи, защото може да стане ето това

Пазете кучето си от кърлежи, защото може да стане ето това

През летния сезон животните са също толкова застрашени от кърлежите, колкото и хората. В най-голяма опасност са кучетата, които при всяко излизане на открито могат да бъдат нападнати от тези носители на инфекциозни заболявания.

Кучетата могат да попаднат на кърлеж навсякъде, особено ако се разхождат в близост до горски площи. Малките животинчета бързо нападат тялото на беззащитното животно и могат да се впият във всяка част от тялото му. Обикновено се прикрепят към главата, врата или между пръстите му.

Кърлежите са носители на редица болести и зарази. Попаднали върху кучето, те могат да доведат до Лаймска болест, Петнист тиф и Парализа.

Лаймска болест

Пазете кучето си от кърлежи, защото може да стане ето това

Заболяването се развива следствие на впит в кучето кърлеж от рода Ixodes, който носи бактерията Borrelia burgdorferi. Негови носители са видовете сърнен кърлеж, калифорнийски черноок кърлеж и чернокрак кърлеж. Инфекция се развива, когато кърлежът е престоял впит в тялото на кучето в продължение поне на две денонощия. Симптоми, които показват, че животното е заразено, са треска, нежелание за движение, обща слабост, внезапно накуцване и подути и болящи стави.

Петнист тиф

Пазете кучето си от кърлежи, защото може да стане ето това

Заболяването може да се развие, когато някой от преносителите му се успее да отдели в тялото на кучето протозоя (Rickettsia rickettsii). Нейни приносители са източният горски или американски кучешки кърлеж и западнопланинският горски кърлеж. Симптоми за развитие на болестта са треска, с температура до 40.5 градуса, болки в корема, обща слабост и осезаемо задържане на вода в крайниците на животното.

Парализа

Парализата в следствие на ухапване от кърлеж става чрез отделяне на слюнка в тялото на кучето, пълна с отрови, от източен горски или американски кучешки кърлеж и от т. нар. западно-планински горски кърлеж. Още в началото се наблюдават треска, обща слабост и загуба на координация на движенията. С усложняване на състоянието кучето диша затруднено и се парализира.

Ако забележите някой от тези симптоми при вашето куче, незабавно се обърнете към ветеринарен лекар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати