Броненосец

Нина 2Нина 2
Новак
345109
Броненосец

Броненосецът е едно от най-странно изглеждащите животни на планетата. Той е покрит с черупка, която се състои от отделни пластини, разпределени в правилни ленти. Муцунката на Броненосеца е смешна и издължена, а един от видовете могат да се навиват на кълбо. Някои го оприличават на костенурка, а друг на мравояд, но всъщност е отделен вид.

История на Броненосец

Броненосците са част от голямо семейство Броненосцови, което е било съставено от много видове, които с вековете са изчезнали. Останали са малка част видове Броненосци, които могат да бъдат видени днес. В сравнение с прародителите си съвременните Броненосци са направо джуджета. Гигантският Броненосец, известен като Глиптодонт, е бил с големината на носорог, а по-малките от него видове са били с размер на бик.

Какви са били древните Броненосци се разбира само по вкаменелости отпреди милиони години. Най-големите Глиптодонти, обитавали планетата, достигали над метър и половина височина и били дълги над три метра. Те тежали около 2 тона. Броненосецът обитава Южна, Централна и Северна Америка. Това чудато животно живее в пустинни пясъчни равнини, на полета с малко растителност, както и на открити горски поляни. Броненосецът не обича гъсти гори и винаги ги избягва.

Външен вид на Броненосец

Всички Броненосци, известни на съвременната наука, са трудноподвижни животни с издължена муцуна, големи уши, които приличат на свински, дебела опашка и къси крачета. Дължината на съвременните Броненосци достига метър и половина, като се брои и опашката, която е дълга около половин метър.

Те тежат около 45 килограма. Върху късите си крачета Броненосецът има огромни нокти, които му служат, за да копае с тях. Броненосецът има коруба, която е съставена от ленти, приличащи на плочи. Средните ленти на корубата на Броненосеца са съставени от продълговати четириъгълни пластини, а раменните ленти и тези около кръста са съставени от шестоъгълни и четириъгълни пластини.

Върху главата си Броненосецът също има малки пластини, които са предимно петоъгълни и шестоъгълни. Долната страна на тялото на Броненосец е покрита с груби или меки косми, като при много от Броненосците тези косъмчета растат и между пластините. Вътрешният строеж на тялото на Броненосец е много интересен. Ребрата му, които са 12 на брой, са много широки и се допират плътно едно до друго.

Шийните прешлени на гръбнака са сраснати. Броненосецът има около 90 зъба. На практика тези зъби не се използват, тъй като Броненосецът не сдъвква храната си, а я поглъща, без да я стрива или разкъсва със зъби. Челюстите на Броненосец са много слаби, затова захапката на това животно никак не е силна. Езикът на Броненосеца прилича на езика на Мравояда, но не може да излиза толкова напред, колкото е при Мравояда.

Броненосец Отблизо

Един от останалите днес видове Броненосци е така нареченият Четинест Броненосец. Той живее в Буенос Айрес. Четинестият Броненосец е най-грозният представител на семейството. Главата му е широка, отгоре е плоска, муцуната му е с тъп край, а очите са много малки. Ушите му са червени, а тялото му изглежда като сплескано. Дължината на тялото на Четинестия Броненосец е 28 сантиметра, е опашката му е дълга 10 сантиметра.

Шестилентовият Броненосец прилича на Четинестия, но е дълъг 60 сантиметра заедно с опашката. Шестилентовият Броненосец живее на изток от Андите и тежи около 5 килограма. Той дължи името си на шестте ленти, които покриват тялото му. Корубата му е жълтеникава на цвят.

Плащоносният Броненосец е с тяло, покрито с твърда кожа, която на пипане е като кост. Цялата коруба на Плащоносния Броненосец е подвижна. Тези животни достигат до 12 сантиметра дължина. Трилентовият Броненосец е единственият представител на семейство Броненосцови, който може да навие тялото си на кълбо при опасност.

Трилентовият Броненосец живее в централна Бразилия, Парагвай, Аржентина и Боливия. Цветът на корубата му е лимонено жълт. Дължината на тялото му е около 50 сантиметра, а опашката му е 7 сантиметра. Когато Трилентовият Броненосец се навие на кълбо, е много трудно да бъде разгънат, дори при прилагане на много груба сила. В миналото индианците са убивали Трилентови Броненосци, навити на кълбо от уплаха, като ги хвърляли от много голяма височина.

Хранене на Броненосец

Броненосецът се храни с насекоми и техните ларви. Голяма част от менюто му е съставена от мравки и термити. Когато е много гладен, Броненосецът може да изяде червей или охлюв. Броненосецът може да се храни и с мърша (подобно на чакали, лешояди, хиени, опосуми, койоти) ако дни наред не е намерил храна. Голяма част от Броненосците се хранят с растения. Благодарение на усилената работа на огромните слюнчени жлези, езикът на Броненосец е покрит постоянно с дебел слой слуз, която служи като капан за насекомите. Броненосецът се разполага под термитника и започва да го разрушава отдолу, като изяжда всички насекоми, които падат в дупката му.

Любопитни факти за Броненосец

Интересен факт е, че Броненосецът живее сам през цялата година, с изключение на размножителния период. През деня Броненосецът се крие в дупката си, а през нощта излиза на лов. Най-често дупката на Броненосеца се намира в близост до мравуняк или термитник. Щом падне нощта, Броненосецът излиза от дупката си и известно време обикаля пред нея.

Броненосецът е бавен и трудно подвижен, но е много бърз, когато се заравя в земята. Когато е уплашено, това животно се заравя много бързо в земята, затова предпочита винаги да е в близост до рохка почва. Те ровят земята с такава скорост, че буквално изчезват за секунди пред очите на наблюдателите. Това е единственият им начин на оцеляване, с изключение на един вид Броненосци, които се навиват на кълбо.

Животно Броненосец

Броненосецът може много добре да плува, като гребе с огромните си нокти, които му служат като гребла. Когато е под земята, Броненосецът може да издържи до 6 минути без въздух. Понякога Броненосецът може да върви по дъното на не много дълбока река, тъй като е в състояние за дълго време да задържи дъха си, преди да се насочи отново към повърхността.

Броненосецът е изчезващ вид. Броят на тези странно изглеждащи животни намалява драстично всяка година. Размножаването им е много слабо, а новородените са толкова беззащитни, че рядко оцеляват. Основните врагове на Броненосец са хората и домашните им кучета, които обичат да вадят Броненосците от дупките им. В продължение на векове Броненосецът е бил един от любимите деликатеси на американските индианци.

Броненосецът е със забавена обмяна на веществата, а температурата на тялото му достига до 35 градуса.

Броненосецът постоянно сменя мястото, където живее, като си изкопава нова дупка. Тя е с дължина от един до два метра. Входът й е кръгъл, а диаметърът е от 20 до 60 сантиметра. В дупката си Броненосецът прекарва цялото си време, в което не е зает с лов. Всеки Броненосец си има ловно поле, което е с размер от 1 до 15 хектара.

Очите на Броненосец не издържат на силната слънчева светлина и затова той не се появява през деня извън дупката си, освен ако небето не е покрито с облаци. В зоопаркови условия Броненосецът се храни с червеи, ларви на насекоми и месо. То обаче трябва да е сварено и нарязано на много малки парченца, тъй като заради слабите си челюсти Броненосецът не е в състояние да сдъвче добре месото.

Женските Броненосци имат полиембриония - те раждат няколко чифта близнаци, които могат да достигнат до 12 броя. Новородените Броненосци проглеждат в момента, в който се родят. Те нямат коруба, а са покрити с мека кожа. Затова майката ги крие повече от месец в дупката си. Три часа след раждането си Броненосецът вече може да ходи. Броненосецът остава с майка си почти година. Той става полово зрял едва след като навърши 2 години. Женската на Броненосеца ражда от 2 до 12 малки, но има случаи, в които тя ражда само по едно малко. Женската ражда два пъти годишно.

Вреди от Броненосец

Местните жители не обичат Броненосците, защото те копаят дупки навсякъде, често и в градините на хората, подобно на къртица и сляпо куче. Иначе Броненосец не нанася никакви други вреди, тъй като по цял ден спи в дупката си. Той дори помага донякъде на селскостопанските производители, тъй като унищожава вредни за реколтата насекоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати