Панда

19.04.2015
Мече Панда

Пандите са известни като най-симпатичните мечки и просто няма как да не ги харесаш - те будят винаги усмивки на умиление с красивите си муцунки. В Китай, където живеят пандите, те са известни като бамбукови мечки, както и като тибетски планински мечки. Китайското наименование на пандата - сюнмао, означава котка-мечка.

История на панда

Смята се, че пандите са се появили много отдавна - още преди 8 милиона години. Преди векове пандите са обитавали над 29 500 квадратни километра площ, а днес се среща на много по-малка площ - около 6000 квадратни километра. Пандите обитават бамбукови гори, тъй като се хранят с тези растения. Пандата все още е най-слабо изучената мечка в света, тъй като води прекалено скрит начин на живот. В продължение на десетилетия учените спорели дали пандата е мечка или трябва да бъде причислена към енотите. След много генетични тестове станало ясно, че пандата има общи гени с мечките, а не с енотите.

В Китай пандите са със статут на национално съкровище. В зоопарковете по света, където живеят панди, тези животни пристигат от Китай като временни обитатели на клетка в чужда зоологическа градина, а след това се връщат обратно в родината си. Наемът на една панда е стотици хиляди долара на година. Бебетата панди, които се родят в чужд зоопарк, са собственост на Китай. Днес в дивата природа има не повече от 1600 панди. В зоопарковете в Китай, където живеят стотина панди, се води сериозна борба за оцеляването на вида, което се постига с появата на бебета панди след събиране на подходящи родители.

В Западна Европа пандите стават известни през XIX век. Тогава огромен брой от тези красиви животни става жертва на ловци. Ловът на панди е бил забранен през 1962 година. В Китай убийството на панда може да бъде наказано със смъртна присъда. Много голяма рядкост е да се срещне панда в дивата природа. За съжаление строежите, заради които се унищожават бамбукови гори, са причина за намаляване на броя на пандите в дивата природа.

Стандарт на панда

Пандата е с много масивно тяло, покрито с гъста козина, която е дълга около 10 сантиметра. Късите дебели крайници на пандата завършват с масивни лапи с огромни нокти. Ако лапата на пандата се разгледа отблизо, се забелязва, че в основата на пръстите има специални възглавнички. Тяхната цел е да помагат на пандата лесно да задържа в лапите си хлъзгавите бамбукови стъбла, които са основа на менюто ѝ. Стъпалата на пандата са покрити с малки косъмчета, които ги изолират по време на ходене от повърхността. Голямата глава на пандата е увенчана с големи уши.

Лицето на пандата е бяло, а носът и ушите са черни. Крайниците и гърбът на пандата са черни, а коремът ѝ е бял, изпъстрен с много черни косъмчета. Около очите пандата има кръгове, които също са черни. Според изследователите на тези интересни мечки съчетанието от черен и бял цвят помага на пандата да се крие в сенките на бамбуковите гори. Смята се, че черните кръгове около очите на пандите ги карат да изглеждат по-агресивни в очите на другите животни. Козината на пандата изглежда мека, но всъщност е доста твърда на пипане.

Панди

Съществуват също така панди, които са с козина, оцветена в тъмно и светло кафяво. Червената панда не е панда с червеникава козина, а съвсем различно животно, което наистина прилича на енот.

За разлика от всички останали мечки пандата има добре развита опашка, която е с дължина до 12 сантиметра. Челюстите на пандата са много мощни, като някои от зъбите имат специални израстъци, които липсват на останалите мечки. Тези израстъци помагат на пандата да дъвче бамбуковите стъбла. Пандите достигат до метър и половина височина, когато са изправени. Мъжките екземпляри тежат до 150 килограма. Женските панди обикновено достигат до стотина килограма. Когато са на четири лапи, пандите са високи 90 сантиметра.

Грижи за панда

Пандата е с толкова гъста козина, че не издържа на летните жеги. Затова през лятото пандите, които живеят в дивата природа, се катерят на 4000 метра надморска височина, за да намерят прохлада. През зимата пандата се спуска на 800 метра надморска височина. В зоопаркови условия пандата може да живее 26 години, а в природата обикновено не доживява и 15 години. Пандите имат известни проблеми с костите. Пандата може да се изправи на задните си крака, но само за малко, тъй като не може да пази равновесие. Костите на пандата са два пъти по-тежки от костите на което и да е друго животно със същия размер.

Обучение на панда

Като цяло пандите не са особено податливи на обучение, но ако то започне още от бебешката възраст на мечката, е възможно да се постигне добър резултат. Пандите са много социални и с удоволствие общуват с хора. Затова при много търпение красивата мечка може да бъде научена да изпълнява команди. Това може да се получи само с метода на поощрението, тъй като пандата е плашливо животно и наказанията няма да имат ефект при обучението ѝ.

Хранене на панда

Пандата отделя повече от 12 часа на денонощие, за да се храни. През това време тя изяжда храна с тегло, равно на 15 процента от собствените ѝ килограми. Над 90 процента от храната на пандата са бамбуковите стъбла. От изядената храна пандата успява да усвои едва 20 на сто като хранителна стойност. Благодарение на мощните си челюсти пандата яде както младите бамбукови стъбла, така и дебелите стари стъбла. Тя може да се храни също така и с корените на това растение. Смята се, че първоначално пандата е била месоядна, но постепенно се е приспособила към храненето с бамбук. Тъй като тя е с храносмилателна система на хищник, това е причината да не може да усвои напълно хранителните вещества от бамбука. Пандата има много добро обоняние и може да открие бамбук през нощта само благодарение на чувствителния си нос.

Заболявания на панда

Панда

Пандата е податлива на заболявания, характерни за кучета. Това се дължи на факта, че геномът на пандата съвпада на 80 процента с този на кучетата. Затова пандата е податлива на смъртоносното за кучетата заболяване гана, което почти винаги завършва с фатален изход. Гъстата козина на пандата често става дом за много кърлежи, от което започва да побелява.

Любопитни факти за панда

Бременността на пандата трае 163 дни. Този период е толкова дълъг, защото бебетата започват да се развиват пълноценно в утробата на майката едва когато тя намери достатъчно храна.

Женската панда обикновено ражда 2 бебета. Те тежат по около 100 грама и са дълги 17 сантиметра. Кожата им е розова на цвят и е прозрачна, покрита с белезникав мъх. Пандата не може да се грижи за две бебета едновременно, затова тя избира едното, а другото изоставя. Майката винаги избира по-голямото бебе, а другото е оставено на произвола съдбата и умира обикновено след няколко часа. Бебето, което остава с майката, живее с нея 3 години. Пандите не си правят бърлога. Майката намира скришно място, където да роди и да се грижи за бебето в първите дни след раждането му. С изключение на брачния период пандите водят самотен начин на живот.

Интересен факт е, че геномът на пандата и човека съвпада на 68 процента. Малко хора знаят, че пандата е единствената мечка, която не спи зимен сън. Това се дължи на факта, че тя не може да натрупа достатъчно хранителни вещества, защото се храни само с бамбук. Като най-привлекателните редки животни пандите са влезли в Книгата на рекордите Гинес.

Пандите не ръмжат и не издават звуци, характерни за останалите видове мечки. По време на общуването си пандата издава звуци, които приличат на грухтене, блеене и лай.

Пандата е толкова голяма, че на практика няма естествени врагове в природата. Единственият й враг е снежният барс, който атакува само стари панди или малки мечета.

Въпреки че ловът на панди е забранен, козината им се продава много скъпо - тя струва от 60 до 100 хиляди долара на черния пазар.

Недостатъци на панда

Единственият недостатък на пандата е, че тя изяжда голямо количество бамбук, за да оцелее. Това понякога води до унищожаване на малки бамбукови горички. За да не се стига до това, постоянно се засаждат нови бамбукови гори, за да може да се поддържа популацията от панди.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати