miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Особености на антилопа Гну

Особености на антилопа Гну

Антилопа Гну

Гнутата са вид африкански антилопи. Те принадлежат към семейство кухороги, което включва антилопите, говедата, козите, овцете. Тези антилопи са едри, с дълги и здрави крака, големи глави с четвъртити муцуни.

Гнутата достигат височина до 1.3 м, дължина на тялото – до 2.4 м, дължина на опашката – до 1 м, теглото им е от 140 до 220 кг. Продължителността на живота им е между 11 и 20 години. Думата гну идва от езика на народа банту на Югозападна Африка и възпроизвежда звука от мученето на антилопите.

Антилопите гну се делят на два вида – черно, наричано още белоопашато, и синьо, наричано още ивичесто или белобрадо. И двата вида са местни за Африка. Изследваните фосили предполагат, че гнутата са се разделили преди около един милион години.

Ивичестото гну напомня първоначалния вид и се е променило много малко в сравнение с предците си, докато черното се е променило повече, за да се адаптира към тревистите местоообитания на юг. Най-очевидните начини за отличаване на двата вида са разликите в оцветяването им и в ориентацията на рогата им.

В Източна Африка ивичестото гну е най-изобилният едър дивеч и някои популации ежегодно мигрират към нови пасбища, а черните гнута са само номадски. Размножаването и при двата вида се осъществява през кратък период от време в края на дъждовния сезон. Малките скоро са активни и способни да се движат със стадото.

Гну

Въпреки това някои стават жертви на едрите месоядни. Гнутата често пасат в смесени стада със зебри, което повишава осведомеността им за потенциални хищници. Антилопите също така внимават и за предупредителните сигнали, издавани от други животни като павианите.

Гнутата са туристическа атракция, но се конкурират с опитомения добитък за паша и понякога са обвинявани от фермерите, че прехвърлят болести и паразити на домашните говеда. Има и нелегален лов на антилопи, но популационното им развитие е сравнително стабилно. Някои популации са национални паркове и частни земи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати