Какво да правим при ужилване от пчела и оса

Ужилване

Ужилването от оса или пчела е често срещано през топлите месеци. Оказва се, че носенето на по-светли дрехи ще ни предпази, защото тези насекоми били привлечени от тъмните цветове. Препоръчва се също, когато пчела или оса започват да летят около вас, да не ръкомахате и да не се опитвате да я изгоните. Вашите движения дразнят пчелата или осата и шансът да ви ужили е по-голям.

Друго, което може да предизвика насекомите, са силните и натрапчиви миризми. Ако все пак пчелата се е докопала до вас и е успяла да ви ужили, първото нещо, което трябва да предприемете, е да махнете жилото. Можете да се опитате да го извадите с пръсти, но не е особено лесно – най-добре е, ако имате нож, с който да минете по кожата, или ако носите у себе си пинсета.

Тютюн

След това ужиленото място може да се третира с различни природни средства. Най-разпространеният метод за лечение е натъркването на мястото със скилидка чесън. Освен нея обаче ефикасни са и невенът, сокът от магданоз (могат да се наложат и листа), както и листата от бъз – натъркайте мястото с листото.

В случай че на мястото се появи подутина, първо измийте мястото с вода и сапун, след което наложете компрес от оцет и вода. Правете това няколко пъти през деня. За облекчаване на болката, може да се постави студен компрес на ужиленото място.

Лапата от тютюн също е ефикасен метод за лечение на ужилено. Необходима ви е една цигара – разкъсайте я и навлажнете тютюна. След това наложете тютюна на мястото и направете превръзка, но не стягайте прекалено.

По-сериозният проблем при ужилване от оса или пчела е евентуалната алергична реакция. Тя може да бъде лека и да се прояви само като по-голямо зачервяване, силен сърбеж, оток около устните, очите, ушите, шията, слабините.

Има обаче и хора, които са силно алергични към отровата на тези насекоми – при тях се появява задух, проблем при преглъщане, стягаща болка в областта на гърдите, ниско кръвно налягане и пр. При подобни симптоми е задължително веднага да потърсите лекар. Специалист е нужен и ако осата или пчелата ви ужилят в областта на устата или носа.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати