miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Поведение и характеристика на делфините

Поведение и характеристика на делфините

Антония Р.Антония Р.
Джедай
6422267
Делфини

Делфините са бозайници от семейство Китоподобни, като с миролюбивото си и интелигентно поведение са изумявали неведнъж представителите на научните среди.

Тялото на делфините е издължено и приспособено за бързо плуване. Основният орган, който им помага да се движат под водата, е видоизмененият им опашен плавник.

Мозъкът на делфините има силно нагъната кора, както при хората, което ги прави най-интелигентните представители на водния свят. Размерите им на дължина варират между 1.80 и 4.5 метра. Теглото им достига до 500 килограма.

Делфините имат отлично зрение както под вода, така и над повърхността, а слухът им в пъти превъзхожда този на хората.

Въпреки че имат малки ушни отвори от всяка страна на главата, предполага се, че под вода чуват предимно с долната си челюст, снабдена със специална кухина, която е пълна с мазнина, изпращаща звуковите вибрации към средното ухо.

Делфин

Делфините имат и силно развито осезание с множество нервни окончания, струпани предимно около муцуната, гръдните перки и гениталиите.

Проявяват също така вкусови предпочитания към определени видове риба и се предполага, че след като нямат обонятелни нерви, те всъщност помирисват водата, вкусвайки я.

Морските бозайници се класифицират в 36 вида.

Делфините заспиват, като едната част от мозъка им остава активна заедно с едното око, за да могат да видят повърхността и да си поемат въздух. След това частта, която е била активна, си почива, а другата - заспива.

Удивително е тяхното поведение, заради което са смятани за най-интелигентните представители на животинския свят. Техният интелект многобройни пъти е изследван, но все още си остава загадка за науката.

Делфините са контактни и социални животни и за известни с това, че лесно се сближават с хора. Те живеят на стада, като характерното е, че освен близки отношения със сексуалния партньор, създават и тесни приятелски връзки.

Делфините се грижат един за друг, подскачат и играя заедно. Те правят секс не само с цел размножаване, а и за удоволствие като са регистрирани и случаи и на хомосексуализъм.

Делфините се хранят с риба и сепии, а до момента не е известен нито един случай на канибализъм при тези животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати