miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Вълците могат да изядат 10 кг месо наведнъж

Вълците могат да изядат 10 кг месо наведнъж

Вълци

Вълкът е бозайник и принадлежи към семейство Кучеви. Въпреки че на пръв поглед прилича на домашното куче, има няколко анатомични особености, с които вълкът се различава.

Очите на вълците са златистожълти, краката им са по-дълги от тези на кучетата, лапите им са по-големи, а челюстта им е по-изваяна. Мозъкът на вълците обикновено е с 30% по-голям от този на кучетата.

Вълците има повече козина от домашните кучета, заради което изглеждат по-едри. Височината им е между 60 и 80 сантиметра, а теглото им стига до 52 килограма.

Вълците могат да изминават големи разстояния, а широките им лапи им позволяват да затъват по-малко в снега, отколкото тяхната плячка.

Вълк

В миналото вълци е можело да се срещнат почти по всяка точна на земното кълбо, но днес те се намират единствено в страните от Европа, Азия и Северна Америка.

Вълците са социални животни и се обединяват в глутници, които са пример за строга йерархичност. Начело на глутницата стоят алфа мъжки и алфа женска, а на дъното – омега мъжки и омега женска.

Тази социална структура определя ловуването и размножаването при животните. Само алфа мъжкият и алфа женската имат право да създават поколение.

Размерът на глутницата е различен. Състои се от най-малко 2 вълка, но може да достига и 20. Средният брой вълци, които най-често сформират глутница, е 6-7. Размерът на глутницата може да се променя с времето и зависи изцяло от нуждите за храна и характера на всяко едно от животните.

Вълците са хищници, които преследват и нападат своите жертви. При нападение вълците обикновено се насочват към врат, гърлото и страничните части на животното. Най-често плячката им е по-дребна от тях.

За да оцелее вълкът, е нуждае от най-малко 1.5 килограма месо на ден, като може да изяде 10 килограма наведнъж.

Най-характерната особеност при вълците е техния вой, който ги отличава от останалите животни. Според много теории чрез виене вълците общуват помежду си. Наблюдения са показали, че най-често вият при залез и изгрев слънце.

Груповото виене от друга страна заздравява връзката между отделните членове, както груповото пеене при хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mariana
Mariana
13.03.2015 16:36
Пенсионерите също - просто не могат да си го позволят :)
0
0