Морски Лъв

Морски лъв
Снимка: pixabay.com/Foto-Rabe

Едно от най-големите животни в Нова Зеландия е морският лъв. Той може да се гмурка на големи дълбочини, да ходи на четири крака, обича да се весели и да играе. Това животно е толкова умно, че хората го използват за специални задачи - например в САЩ те служат в армията за подводно разузнаване, тъй като разбират жестомимичния език.

По същността си тези животни са вид амфибии от морски бозайници. Те могат да оцеляват в различни климатични условия и имат изградена социална структура, която силно наподобява човешката. Тези морски животни са близки роднини на моржовете и тюлените и са цели 6 подвида, което показва голямото разнообразие на вида, имайки предвид и изчезналите подвидове в резултат на бракониерство и промени в средата им на живот.

Несъмнено става въпрос за много интересно животно, за което има много информация, разкриваща интересен животински вид. Ето част от нея.

Класификация и етимология на морския лъв

Морските лъвове са перконоги, характеризиращи се с външни наушници, дълги предни плавници, способност да ходят на четири крака, къса гъста козина и голям гръден кош и корем. Заедно с морските тюлени те съставляват семейство Otariidae, известни под общото име ушати тюлени, което наброява 6 съществуващи и 1 изчезнал вид - японски морски лъв.

Научното название на семейството - Otariidae означава малко ухо. В момента 13 вида Otariidae са част от обитателите на морските простори, в това число морските лъвове.

Шестте вида морски лъвове имат следните названия:

- Австралийски морски лъв - научното му название и Neophoca cinarea. Понякога името се представя като австралийски тюлен или австралийски морски лъв.

- Калифорнийски морски лъв - научното му название е Zalophus Californianus. Първата дума от названието идва от гръцки и в превод значи интензивен гребен. Втората указва региона, в който е ареалът му. Видът е описан през 1828 година.

Морският лъв прилича на тюлен

- Галапагоски морски лъв - научното название на този вид е Zolophus wollebaeki. Видът е описан за първи път през 1953 година.

- Новозеландски морски лъв - научното му название е Phocarctos hookeri. Този вид има и местно маорско име. Второто название от научното име - Хукери, е в чест на двама известни натуралисти с едно и също фамилно име - Джоузеф Хукър и Уилям Хукър.

- Steller Sea Lions - научното название на тези морски лъвове е Eumetopias jubatus. Първата дума в названието означава широко чело, а втората в превод е грива. Стелер идва от името на натуралиста Вилхелм Стелер, който описва този вид през 1741 година.

- Южноамерикански морски лъв - научното му название е Otaria flavescens. Първата дума в названието означава малко ухо, а втората е латинската дума за жълт. Наричат го още патагонски морски лъв.

Разпространение на морския лъв

Обхватът на тези животни се простира от субарктическите до тропическите води на глобалния океан, както в Северното, така и в Южното полукълбо с изключение на северната част на Атлантика.

Обичат крайбрежните води на умерените области, много да ловки във вода, където преследват плячката си - пасажите морска риба. Обичат да се движат на групи, като стадото се наблюдава в размножителния период. Териториални животни са, а също и полигамни.

Описание на морския лъв

Морският лъв прилича външно силно на тюлен. Разликата е, че това животно има клапи за уши.

Всички имат подобен скелет и четири плавника, които на сушата им служат като крака, но размерите им варират силно в зависимост от кой подвид са.

Морският лъв живее във водата и на сушата

Общото е грубата им къса козина, а мъжките от всеки подвид има грива с различна дължина. Имат по 5 броя нокти на всеки преден плавник и тези нокти им служат за ходене и хващане, когато са на сушата.

Всеки морски лъв има между 34 и 38 зъба в зависимост от своя подвид и пол. Бебетата на вида развиват млечни зъби в утробата, но ги губят още преди раждането.

По отношение на размерите това е вторият по големина вид от семейството и по отношение на големината си се конкурират с моржа.

- Австралийски морски лъв - женските са или сребристи, или кафяви на цвят. Мъжките са тъмнокафяви с жълта грива. Мъжките са около 2, 5 метра и тежат по 300 килограма. Женските са по-малки, около 105 килограма. И 1, 8 метра дължина.

- Калифорнийски морски лъв - мъжките са светлокафяви до черни. Козината на женските е тъмнокафява. Бебетата също са тъмнокафяви при раждането си. Мъжките са средно по 2, 4 метра, а женските по 1, 8 метра. Мъжките средно са по 350 килограма, а женските по 100 килограма.

- Steller Sea Lions - по-малкият вид морски лъв има различно оцветяване с руса или червеникава козина, която изсветлява след няколко месеца. Женските са дълги от 2, 3 до 2, 9 метра, а мъжките от 2, 8 до 3, 3 метра. Женските са около 240 килограма, мъжките - 350 килограма. Гривата на мъжкия е много дебела.

- Южноамерикански морски лъвове - мъжките са до 2, 7 метра и тежат до 350 килограма, а женските около 1, 8 метра и до 150 килограма. Бебетата се раждат сивкави на цвят.

Хранене на морския лъв

Това са предимно месоядни животни, макар че понякога се хранят и с морски растения и водорасли. Сред основната им храна обаче са калмарите, сепията, омарите, пингвините, ракообразните, различните видове риба, пеликаните и бебетата на други тюлени.

Размножаване на морски лъв

Размножителния сезон зависи от подвидовете, но всички имат продължителност на бременността от 1 година.

Тези животни са полигамни, което означава, че един мъжки се чифтосва с много женски, но женските от своя страна се чифтосват само с един мъжки. Мъжките полагат усилия да осигурят по-добро място за чифтосване на женската. Най-добрите места са тези, които осигуряват безопасен достъп до близката вода, където малките могат да бъдат надеждно защитени от хищниците.

В зависимост от подвида морските лъвове се размножават или на скалисти брегове, или на пясъчни плажове. Женските обикновено раждат по едно малко и много рядко близнаци. Повечето раждат на сушата, но е известно, че има и случаи на раждане във водата. Майките кърмят малките и пак в зависимост от подвида този период трае от 6 до 12 месеца. Уроците по плуване започват на около 2 до 3 месеца.

Болести и паразити по морския лъв

Има множество паразити по тези животни, които водят не само до заболявания, но се отразяват и върху популацията на видовете. Някои инфекции са свързани с глобалното затопляне. Броят на паразитите се влияе от температурните промени. Доказано е, че малките са засегнати от паразити още на 3 седмици до 4-8 месеца. Смъртността от тях е висока и много не достигат до възраст за размножаване.

Паразитите са по краката, очни паразити, хранителни разстройства, причинени от тях. Има и доста стресови фактори, които дават основание да се говори за хроничен хранителен стрес.

Когато не са засегнати сериозно от болести, морските лъвове живеят от 15 до 20 години средно.

Статус на морските лъвове

Някои видове като калифорнийския са стабилни, а други като новозеландския са застрашени. Силното засягане на популацията на тези животни се дължи в голяма степен на човешката дейност. Хората отдавна ловуват тези животни за мас, кожа и други ресурси, което оказва сериозно влияние върху популацията им, а на това поведение се дължи основно изчезването на японския морски лъв. Законите за защита на видовете спомагат за стабилизиране на популацията на видовете в последно време.

Прочетете и за други водни обитатели, сред които морска крава, делфин, афала, кит, акула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати