Земеровки

Земеровки
Снимка: RPN/pixabay.com

Преди 150 години за първи път са открити останки от най-малкия бозайник на планетата, който носи името етруска земеровка. Зверчето е дълго само няколко сантиметра и тежи 2, 5 грама. Удивителното обаче не са неговите размери, или по-точно не само те. Когато най-накрая зоолозите успяват да уловят живи екземпляри от това удивително създание, те откриват, че животът и навиците му са не по-малко интересни от миниатюрното му тяло.

Макар че е истинско миньонче, този чудноват бозайник трябва да се храни непрекъснато, за да живее. Храната, която изяжда за денонощие, тежи 2 пъти колкото него. Нуждата да яде не му оставя време да спи, то се движи непрекъснато в търсене на плячка. Ако не намери храна, земеровката заспива, но след 2 часа се събужда отново и тръгва на лов. Ако не се нахрани, умира.

Всичко това се отразява на жизнените функции на зверчето. Сърцето му пулсира 1300 пъти в минута, което е 20 пъти по-бързо, отколкото бие нашето човешко сърце.

Тези и още удивителни факти съставляват живота на микроскопичното създание, което няма как да не събуди интереса на всеки човек и да не го накара да се замисли що за същество е това?

Ето най-интересните факти за земеровката.

Класификация и разпространение на земеровката

Земеровките принадлежат на семейство Soricidae - Земеровкови. Всички са малки бозайници, подобни на къртиците и слепите кучета, класифицирани в разред Eulipotyphla- Насекомоядни. Истинските земеравки не бива да се бъркат с дървесните земеровки и видрите или торбестите земеровки, защото принадлежат към различни семейства и разреди.

Въпреки че външния вид на бозайника е като на мишка с дълъг нос, земеровката не е гризач като мишката, хамстерите, джербилите или морските свинчета. Малкото същество е по-близък роднина на таралежа и къртицата, а с гризачите е сваръзно само дотолкова, доколкото и двете принадлежат към магнордера Boreoeutheria.

Острите им, подобни на шипове зъби, ги отличават от гризачите с гризещи предни резци.

Земеровките са разпространени почти по цялото земно кълбо - от тропическите до умерените зони, където само в Нова Гвинея, Австралия и Нова Зеландия няма замеровки. В Южна Америка също не са местен вид, а са появили се наскоро бозайници, благодарение на големия обмен в Америките и ги има само в северните части на Андите.

Предпочита горските местообитания, тъй като там открива основната си плячка, но на зверчето не му пречи да се засели дори в човешките домове.

Ако земеровката бъде взета за отглеждане в плен е много агресивен домашен питомец, който хапе свирепо стопанина си и човекът трябва да бъде особено внимателен да не го нарани.

Видове земеровки

Като видово разнообразие, земеровката със своите 385 вида е четвъртото най-успешно семейство бозайници, надминато само от семейството на муроидните гризачи и семейството на прилепите. По размера на популацията си това е най-успешният вид бозайници, наброяващи около 100 милиарда в цял свят. Всички 385 вида са разделени в 26 рода, групирани в 3 подсемейства. Има и изчезнали видове.

Сред най-известните видове земеровки се нареждат:

Земеровките са дребни бозайници
Снимка: rhae/pixabay.com

- Етруска земеровка пигмей - най-дребният бозайник в света

- Голяма водна земеровка

- Малка водна земеровка

- Обикновена земеровка

- Слонска земеровка

В нашата страна са разпространени 7 вида земеровки, а най-често се среща обикновената кафявозъбка.

Описание на земеровката

Всички подвидове земеровки са малки, не по-големи от обикновена мишка. Най-големият вид е азиатската домашна земеровка, която населява тропическа Азия. Тя е дълга около 15 сантиметра и тежи около 100 грама. Най-малка е етруската земеровка - не повече от 3 сантиметра и около 2 грама. Дължината на опашките им е от 1 до 12 сантиметра.

Макар че приличат на мишки, тези бозайници имат доста голяма за тялото глава, а муцуната им е силно заострена и много подвижна.

Всички имат малки очички и лошо зрение, но се отличават с отличен слух и обоняние, макар че ушните им миди са малки и скрити в козината им. Слухът им е уникален, защото могат да възприемат ултразвук и се ориентират с локация като прилепите.

Бързите им подвижни крачета имат по 5 пръста, като при тези видове, които живеят във вода, между пръстите има плавателна ципа.

На цвят земеровките са различни, най-често сиви или кафяви, но отделните видове си имат характерна окраска. Тя понякога е обща за целия вид, а друг път е строго индивидуална за индивида.

Начин на живот на земеровката

Земеровките са много активни животни с ненаситен апетит. Имат необичайно високи нива на метаболизъм и поради това трябва да се хранят непрекъснато като къртиците.

Те не изпадат в хибернация, но са способни да влязат в период на сцепление, когато се свиват и заспиват за определено време.

През зимата много видове търпят морфологични промени, които драстично намаляват телесното им тегло. Земеровките могат за загубят от 30 до 50 процента от теглото си, като намаляват в същото време размера на черепа си, костите и вътрешните си органи.

Видове Земеровки
Снимка: Rollstein/pixabay.com

Докато гризачите имат гризещи резци, които растат през целия им живот, зъбите на земеровките се износват и този проблем става краен, защото те губят млечните си зъби още при раждането си и имат само един комплект зъби през целия си живот. Природата се е погрижила резците им да имат пигментиран емайл, подобно на резците на гризачите, което удължава живота на зъбите им.

По характер земеровките са яростно териториални, прогонват съперниците си, живеят сами и се събират само за чифтосване. Много видове копаят дупки, където намират и събират храната си и се крият от хищници, но това не е универсална характеристика за всички земеровки.

Хранене на земеровката

Най-общо земеровките са сухоземни същества, които се хранят със семена, насекоми, ядки, червеи и други пълзящи твари, които намират сред листата по земята и около дърветата. Изтребват стоножките, охлювите, жабите, мишките, бръмбарите и пчелите. Случва се да ядат и мърша, ако не намират прясна храна.

Земеровката често напада животни, по-големи от нея самата, тъй като се нуждае от прекомерно много храна за нейните размери.

Тези от видовете, които живеят във водата, нападат малките рибки, раци, водни охлюви и всякакви дребни водни животни, ядат техните личинки и новородени.

Размножаване на земеровката

Една женска земеровка може да има до 10 котила годишно. В тропиците размножаването е целогодишно, а в умерения пояс спира през зимата.

Гестационният период трае от 17 до 32 дни. Женската често забременява в рамките на дни след раждането и лактира по време на бременността, като отбива едно котило, когато се ражда следващото. Поради това популацията им е толкова стабилна.

Земеровките живеят от 12 до 30 месеца.

Интересни факти за земеровките

Някои видове земеровки са отровни. Отровата се вкарва през жлебове в зъбите им. Отровата съдържа различни съединения и е достатъчна да убие 200 мишки.

Някои от химикалите на отровата обаче са полезни за лечение на различни болести като рак, мигрена, високо кръвно и други.

Тези животни са сред малкото, за които е известно, че излъчват ехолокация. Това са серия от ултразвукови скърцания с ниска амплитуда. Използват ехолокацията за изследване на местообитанията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати