Каролинка

Каролинка
Снимка: Marcel Langthim/Pixabay.com

Една от най-красивите патици, известна още като патица булка, е Каролинката. Тя споделя гените си с друга красавица - азиатската Мандаринка.

Трудно е да се каже кой от двата вида пола от тези патици е по-интересен. Женските са с уникална форма на тялото, а когато летят, главата им е високо вдигната и се поклаща, докато мъжките пък впечатляват с невероятното си цветово оперение.

Тази забележителна патица се е аклиматизирала на Стария континент и може да се срещне и у нас в диво състояние, затова изисква специално внимание.

Класификация и разпространение на Каролинка

Каролинката има латинско название Aix sponsa и принадлежи към семейство Патицови, разред Гъскоподобни.

Латинското название се превежда като патица булка, придобито заради красотата на оперението, което я нарежда сред най-колоритните северноамерикански водолюбиви птици, които наричат и дървесни патици заради склонността им да прекарват много време на дърветата.

Всъщност красиво оцветена е само мъжката, докато женската е с по-скоро маскировъчна окраска.

Каролинка може да бъде открита в нейните естествени местообитания на източния бряг на Северна Америка от Нова Скотия на север до Флорида и Мексиканския залив на юг и на запад до централните щати. Птиците от източната част на ареала мигрират на югоизток през зимата.

Дървесните патици Каролинки се срещат от Британска Колумбия до границата на Мексико. Те прекарват зимата в Южна Калифорния и мексиканското крайбрежие на Тихия океан. Дървесните патици от южната част на ареала не мигрират.

Местообитания на Каролинка

Каролинка заема голяма разнообразие от местообитания, в това число горски площи край езера, реки, потоци, водоеми с бобри и различни други сладководни зони. Необходими са им места за гнездене в рамките на няколко километра от водата и това обикновено са местообитания с множество дървета. Това я прави по-тясно свързана с дърветата, отколкото нейния азиатски еквивалент Мандаринката.

Когато търси място за гнездене, птицата се разхожда ловко от клон на клон и оглежда всяка дупка, която види. В дупките на дърветата прави гнездото си, което понякога е на 20 метра височина.

Как изглежда Каролинката?

Каролинката е малка до средна патица. Както мъжките, така и женските имат гребен на главата, правоъгълна опашка, бял корем и бели линии на гърба на крилата.

Мъжките са дълги от 48 до 54 сантиметра, докато женските са малко по-дребни - от 47 до 51 сантиметра. Размахът на крилата им е от 70 до 73 сантиметра, а теглото им варира от 500 до 700 грама.

Съществува полов диморфизъм и той се изразява най-ясно в оцветяването на оперението. Главите на мъжките преливат в зелен, лилав и син цвят и имат две бели линии, които минават от основата на главата, зад окото до тила. Мъжките имат също червени очи и черни гърбове и опашки.

Женските са обагрени в кафеникав до сив цвят и имат бели очни пръстени, бели гърла и сиви гърди. Малките приличат на възрастните женски.

Поведение на Каролинка

Каролинката се движи като ходи, лети и плува. Дървесните патици са дневен вид, с изключение на женските с патетата, те спят във водата.

Каролинката е много социално животно. Често се събират вечер и мигрират по двойки или на малки ята. Въпреки че не са териториални птици, техните защитни механизми се включват веднага, ако трябва да запазят партньора или малките и те кълват, преследват и удрят натрапника. Ако искат за заплашат друга птица, те блъскат с клюн. Предполага се, че мъжките доминират над женските, а старите над младите.

Възрастните патици имат арсенал от 12 повиквания, а малките само 5. Повечето са предупредителни или за търсене на партньор. Майките имат също свои сигнали, за да повикат патетата. Малките започват да се обаждат 2-3 дни след излюпването, а на 3 месеца вече могат да участват в комуникацията на възрастните.

Хранене на Каролинка

Как изглежда Каролинката
Снимка: Elsemargriet/Pixabay

Дървесните патици са всеядни животни. Каролинката се храни с ядки, плодове, водни растения и семена, водни насекоми и други безгръбначни.

По-голямата част от диетата им включва жълъди, ядки, кленови семена, плевели, диптера, пеперуди и молци, бръмбари, скариди, раци, оси, пчели и мравки, водни кончета и охлюви. Обикновено храната се събира от повърхността на водата.

Те самите са храна за големите рогати сови, норките, миещите мечки, алигаторите, черните плъхови змии. Хищничеството е причина за смъртта на около 90 процента от пилетата в първите 2 седмици след излюпването им.

Размножаване на Каролинка

Каролинката започва периода на ухажването през есента и отново през пролетта. Мъжките са със серийна моногамност. Те остават с женската за един размножителен сезон, но се чифтосват с друга женска на следващата година. Способността им да се възпроизвеждат започва на втората година от живота им.

Мъжките използват красивите си цветни пера, за да привлекат партньорка, а женските го правят със силен приканващ призив. След чифтосването мъжките мигрират на отделно място, заедно с други мъжки.

Каролинката се размножава през февруари и началото на март, а в южната част до средата на март. В южните райони е обичайно да имат по две люпила за година.

В гнездото, което е в кухината на дърво, женската снася от 7 до 15 синкави яйца. Не е необичайно в едно гнездо да има повече от 15 яйца, защото и други женски снасят яйцата си в същото гнездо.

Яйцата се инкубират само от женската около 30 дни, а малките напускат гнездото 24 часа след излюпването. В разстояние на 6 до 18 часа след появата на първата пукнатина в яйцето се излюпва и самото пате. Майката вика патетата да я последват към водоема и те напускат гнездото, впускайки се веднага да си търсят храна.

След 56 до 70 дни след излюпването си те стават независими. Мъжките не се грижат за малките.

Средната продължителност на живота на Каролинката е 3-4 години. Максималната регистрирана възраст е 15 години.

Значение на Каролинка за хората

Тази птица има изцяло положително значение за човека. Тя е ловен обект. Месото и яйцата на Каролинката са обект на кулинарни специалитети. От красивите цветни пера се правят примамки за риболов.

Защитен статус на Каролинка

Като резултат на ловуването, както и на унищожаването на естествените местообитания на птицата, Каролинката е почти изчезнала в началото на ХІХ век. Днес, независимо, че отново са обект на лов, тяхната популация процъфтява.

За защитата на този красив вид съществуват редица закони. Правят се и изкуствени гнездови кутии, с които да се противодейства на загубата на местообитания. Хората ги правят от листа, дърво и други материали и ги поставят на разстояние едно от други.

У нас Каролинката също е обект на защита от закона за разнообразието.

Някои интересни факти за Каролинка

За разлика от другите патици Каролинката има остри нокти за кацане на дърветата.

Само в южните райони и само Каролинката от всички северноамерикански патици може да даде 2 поколения за година.

На много места Каролинката се отглежда като паркова птица и е атракция с красивата си външност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати