Мандаринка

Мандаринка

Някога в Китай съществувала длъжност, която била мечта на всички простосмъртни. Това била привилегированата група на мандарините. Те били чиновници - военни и държавни служители, имащи много привилегии и със строги изисквания към тях.

Привилегированата група разполагала с много възможности, а истинска завист предизвиквали пъстрите им облекла, с които мандарините веднага се отличавали в тълпата.

Тъй като Китай се смята за родината на патиците, китайците дали име мандарини на най-красивия вид патици. Пъстри, в невероятно наситени цветове в красива комбинация - това са патиците мандаринки. Явно природата е била в момент на вдъхновение при тяхното създаване, защото ги е направила не само много красиви, но и с интересно поведение, което не допуска да не бъдат забелязани.

Днес в Китай тези птици са все така забележителни и любими на местните хора, които ги отглеждат като декоративен вид, подобно на пауни и фазанчета, като символ на просперитета още от времето, когато са населявали градините на елита.

В България мандаринки се срещат само в див вид по крайбрежието на Черно море и река Дунав, но заради красотата им заслужават обстойно разглеждане.

Разпространение на патица мандаринка

Мандаринката е с латинско название Aix galericulata и е вид кацаща патица от разред Гъскоподобни - Anseriformes и член на семейство Патицови - Anatidae. Тя е един от най-дребните представители на Гъскоподобните, отличаваща се с интересна особеност - патицата не кряка, а свисти и шипти. Освен това е сред най-пръстрите и красиви птици.

Мандаринката произхожда от Източна Палеарктика. Някога видът е бил широко разпространен в Източна Азия, но мащабният износ и унищожаването на горските му местообитания са намалили популациите в Китай и Русия до под 1000 двойки във всяка от страните. Смята се, че в Япония има около 5 хиляди двойки.

Азиатските популации са прелетни и зимуват в низините на Източен Китай и Южна Япония.

Днес птицата е разпространена в Европа и Азия, но популациите са много малки. В някои страни се отглеждат като питомни декоративни птици, което увеличава числеността им. У нас са само м диво състояние.

Популярното име на патицата е мандаринка, от името на чиновниците мандарини в Китай, но научното название има друга етимология.

Родът Aix, към който принадлежи, и от който идва първата съставна част на названието, е дума от старогръцки произход, използвана от Аристотел за обозначаване на неизвестен вид птици гмуркачи, а galericulata е латинска дума за капак.

Местообитания на патица мандаринка

Местообитанията, които предпочита мандаринката като свой ареал, са гъстите, храстовидни залесени ръбове на реки и езера.

Най-често се среща в ниско разположени райони, но може да се размножава и в долини, както и на височина до 1500 метра. През зимата се среща допълнително в блата, наводнени полета и открити реки.

Въпреки че предпочита прясна вода, може да се наблюдава в крайбрежни лагуни и устия на реки.

Патица мандаринка
Снимка: kie-ker/pixabay.com

В европейския си ареал мандаринката живее в по-отворени местообитания, отколкото в родния си ареал, около краищата на езера, водни ливади и обработваеми площи с гори наблизо.

Поведение на мандаринките

В сравнение с други патици, мандарините са срамежливи птици, които предпочитат да търсят прикритие под дървета като надвиснали върби и образуват по-малки ята, но може да станат и по-смели в резултат на честото взаимодействие с хората.

Патиците мандаринки се отличават с преданост и привързаност към партньора си и винаги летят на двойки. Затова в Китай ги приемат като символ на брачния живот. Хората в Китай вярват, че птиците избират партньор веднъж в живота и му остават верни до смъртта си, така че те са сред моногамните животни.

За разлика от други патици мандаринката се чувства добре в клоните на дърветата и може да бъде забелязана да си почива, кацнала на някой клон. Наричат я горска или дървесна патица заради предпочитанията към горски участъци и дървета.

По отношение на летенето тази патица е изключително маневрена. Ако се уплаши, може да излети вертикално, което не е във възможностите на останалите Гъскоподобни.

Как изглежда патица мандаринка?

Мандаринката е един от най-дребните видове от разреда на Гъскоподобните. Теглото на мандаринката варира от 400 до 700 грама, а на дължина са от 41 до 49 сантиметра. Размахът на крилата на мандаринката е до 70 сантиметра. Крилата на птицата не са особено големи, но когато ги отвори тя е много впечатляваща на вид, защото е ярко украсена.

Мандаринката има опашка със средна дължина, която помага на птиците да летят и маневрират между дърветата.

Мъжките мандаринови патици са много пъстри и ярко обагрени. Човката им е червена, имат голям бял полумесец около окото, червеникаво лице и своеобразни мустаци. Гърдите са лилаво оцветени с две вертикални бели ленти, а фланговете са румени. Отзад има две големи оранжеви пера, които стърчат като ветрила на лодка.

Женската мандаринка е подобна на женската каролинка, с маскировъчна кафеникава окраска. Женската мандаринка има бял очен пръстен и ивица, оттичаща се назад от окото, но по-бледа надолу, има блед връх на човката, докато човката на мъжката е само червена.

Както мъжката, така и женската имат гребени, но лилавият гребен на мъжкия е по-ярко оцветен.

Мъжкия линее през брачния сезон и тогава прилича повече на женската, но се различава по яркия си клюн.

Малките патета на външен вид приличат много на тези на зеленоглавата патица, като разликите се откриват лесно само от орнитолози.

Размножаване на патица мандаринка

В дивата природа мандариновите патици се размножават в гъсто залесени райони, в близост до плитки езера, блата и езера.

Те гнездят в кухините на дърветата в близост до вода и през пролетта женската снася до около 10 яйца за около седмица, така че малките се излюпват в кратък период от време.

Инкубацията на яйцата трае около месец, като през това време мъжкият защитава женската. Всеки ден по време на мътене майката губи от цвета на оперението си, за да се слее максимално с околната среда. Мъжкият не участва в инкубацията на яйцата.

Мандаринова патица
Снимка: Arcaion/pixabay.com

Малко след като се излюпят патетата, майката започва да ги вика и ги принуждава да скочат на земята. След като всички патета излязат от гнездото си на дървото, тя ги повежда към близкия водоем и се заема с тяхното обучение.

Пубертетът при мандаринките настъпва на възраст след 1 година и всички птици, които може да се чифтосват участват в брачните ритуали.

Интересен факт е, че мандаринките са вид патици, но не създават хибриди с други представители на вида в дивата природа.

Хранене на патица мандаринка

Тази птица се храни с разнообразна храна като диетата си съобразява със сезона.

През лятото в храната на мандаринките преобладава месната храна. В храната преобладават жабите, червеите, мекотелите, дребната риба.

През зимата и есента предпочитанието е отдадено на растителната храна - жълъди и културни растения.

През пролетта менюто става смесено. В храната различни охлюви се редуват със семена, насекоми, издънките на хвоща и други.

Времето на хранене е или привечер, или на разсъмване. През останалото време са близо до водоизточника или на върха на някое дърво.

Самите мандаринки са храна за доста хищници. Норката, видрите, орлите и змиите за хищници, които преследват мандаринката. Заплаха са и хората - ловци. Макар да не се отстрелват за храна, мандаринките са предмет на бракониерство, заради красотата им.

Няколко интересни факта за патица мандаринка

Мандаринките не са патици, които обичат да се гмуркат. Правят го рядко, обикновено се плъзгат по водата.

По време на сезона на чифтосване мъжките стават невероятно изразително пъстри и красиви.

В природата тези патици всеки път гнездят на различно място, така че женската всеки път се справя с подготвянето на гнездо.

Съществува бяла патица мандарина, едно истинско природно чудо. Смята се за много рядка.

В китайската култура патицата мандаринка е символ на семейството и затова присъства в сватбените ритуали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати