Валару

Валару
Снимка: Michael Barritt/Karen May/Flickr

Когато наблюдаваме торбестите бозайници и на първо място сред тях кенгурата, чиято родина е Австралия, оставаме удивени от мъдростта на природата, създала такива уникални създания, способни едновременно да произвеждат различни видове мляко, предназначено за новородени, или вече порастващи малки, съжителстващи в удобната майчина торба.

Други торбести животни са опосумите, вомбати, коали.

За да бъде разнообразието пълно, кенгурото не е единствен вид. Става въпрос за цяло семейство - Кенгурови, които са около 50 вида. Много време е минало, откакто британският пътешественик Джеймс Кук за първи път е споменал странното за европееца животно, след като е чул названието кенгуру.

Вече има пълна класификация, която разделя и обособява отделните видове според особеностите им. Те имат свои названия. Малкият вид се нарича валару. Известно е и като планинско кенгуру, заради районите, които населява. Неговата класификация е добре представена.

Класификация на валару

Латинското название на цялото семейство е Macropus, което означава голям крак и е точно намерено определение за представителите на голямото семейство Кунгурови.

Macropus robustus е латинското име на вида Валару. Този вид има подвидове, които са развили някои специфични особености в резултат на различните условия, които предлагат местообитанията им.

Подвид Macropus robustus altus Owen се счита за изчезнал, описан е през 1874 година.

Macropus robustus erubescens Sclater е подвид от Източна Австралия, описан 1870 година.

Macropus robustus Isabellinus Gould е подвидът, който е разпространен навсякъде, описан е през 1842 година.

Macropus robustus robustus Gould е подвидът, който живее на остров Бароу и е описан през 1840 година.

Macropus robustus woodwardi Thomas - този подвид е разпространен в западните части на Австралия и е описан през 1901 година.

Разпространение и местообитания на Валару

Планинските валару се срещат в Западна Австралия, в Нов Южен Уелс, Пилбара и Куинсланд, заемайки обширни площи в континенталната част. Извън Пилбара, на остров Бароу е разпространен по-необичаен подвид на валаруто, но всички са пригодени за климатичните условия на континента

Валаби и валару си приличат
Снимка: pixabay.com

Средата им на живот се представлява от скалисти хълмове, пещери и скални образувания с големи надвеси. Те си намират място там, където ще имат подслон от силната топлина през деня. Подходящи местообитания за тях са храсталаците и местата покрай потоците, близо до основните им източници на храна. Проследяването на навиците им е показало, че когато търсят подслон, възрастните и по-големи екземпляри се разполагат в по-скалистите райони, за разлика от женските и по-малките мъжки, които са на по-равно място.

Описание на валару

Валару е двуного торбесто животно с цвят на козината, вариращ от светлосив до черен. Дължината на възрастния екземпляр може да достигне 100 до 140 сантиметра. Мъжките тежат от 28 до 42 килограма и са по-едри от женските, които на тегло са от 18 до 24 килограма. По-големи са от валаби и по-малки от кенгуру, което ги прави средищен вид.

Имат по-къси и по-широки торсове, както и по-къси крайници в сравнение с други видове кенгуру. Предполага се, че това е адаптация към скалистия терен, който обитават.

Задните им крака също са по-къси и по-широки, но и по-мощни и им позволяват да правят скокове до 4 метра. Краката им на стъпалото са грапави за по-добър захват.

Горната част на тялото им е по-слабо развита, както при всички представители на семейството, а главата също е доста малка в съотношение с тялото. Муцуната на валару е сравнително дълга, а на носа липсват косми. Опашката е мощна, както при останалите Macropus.

Начин на живот и поведение на валару

Валару се придвижват, подскачайки на задните си крака. Те се местят до нови места за хранене в рамките на техния ареал. Той е от 40 до 76 квадратни километра и зависи от наличието на подходяща растителност. Известно е, че пътуват до 18 километра извън обсега на дома си в търсене на храна.

Мъжките често влизат в битки или бокс помежду си. Те използват предимно мощните си крака, за да ритат, докато единият не загуби. Това е начин да покажат доминиране, за да поддържат социалната йерархия или да получат достъп до женски и чифтосване.

Поради климатичните условия те са предимно нощни животни, а денем предпочитат да спят на сянка под скалите и скалните цепнатини.

Размножаване на валару

Валару се размножават целогодишно и са моногамни животни. За да привлекат партньорка, мъжките демонстрират господство над други мъжки чрез битки и се показват пред женските. Боксовите мачове са особено предпочитан начин за демонстрация.

Броят на потомството е по едно на година. Интервалът на размножаване зависи от броя торбички, които женската има, тъй като женската не може да побере две в една торбичка и трябва да изчака малкото да напусне конкретната торбичка, за да я заеме друго.

Средният период на бременност е 36 дни, като диапазонът варира от 30 до 38 дни. Отбиването настъпва средно около 15 до 16 месеца. Женските изчакват отбиването да приключи, за да се чифтосат отново.

Средната възраст за полова зрялост е от 18 до 19 месеца при мъжките и 22 месеца при женските, като периодът варира от 21 до 24 месеца.

Валару е роднина на валаби

Новороденото малко е с тегло 0, 703 грама. Малкото остава в торбичката на майката, където има собствено млечно зърно. То престоява там за защита. Не я напуска до навършване на 6 месеца, но може да изпадне от нея. Качва се бързо обратно в такъв случай.

Към 37 седмица от живота на малкото валару майка му не му позволява повече да се върне в торбичката и то се счита за независим екземпляр.

Грижите за малките Macropus robustus се извършват основно от майката. Като всички торбести, валару прекарват повечето си време в торбичката на майка си. След това те продължават да поддържат близки отношения с нея - почиват заедно и се поддържат.

Бащата осигурява защитата за целия период до отбиването. Порасналите валару не разчитат на родителите за придобиване на храна. Това води до отслабване на връзката с бащата, но тази с майката се запазва.

Валару са в състояние да живеят на свобода повече, отколкото в плен. Най-дълго живял екземпляр на свобода е регистриран на 24 години, а най-дълго проживял в плен е валару на 22 години. Това, което ограничава продължителността на живота при тях, е деградация на имунната система и функциите на органите, в резултат на стареене.

Хранене на валару

Те са тревопасни животни. Валару се хранят с меки текстурирани треви и храсти. Подбират храната си от намиращата се в техния район растителност.

В северозападните части валежите са малко, почвата е слаба и растителността е оскъдна. Затова валару в този район могат да живеят дълго без вода и това им позволява оцеляване в тежки условия. До две седмици валару, обитаващи тези райони, могат да прекарат без вода, задоволявайки се от тази, която метаболизират от растенията, с които се хранят.

Болести по валару

Най-опасна и често срещана е токсоплазмозата, като се създават цели огнища на зараза, която причинява сериозни проблеми, включително смърт.

Кожната лайшманиоза и трихомониазата също са сериозен проблем при това торбесто.

Врагове на валару

Валару нямат много естествени врагове. Такава е само червената лисица, която напада малките, когато са извън торбата. Те обаче имат създадена система за помощ, включваща алармени сигнали, като мощно и силно удряне с крак и високи съскания, които предупреждават другите да се пазят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати