Рак-богомолка

Рак богомолка
Снимка: Hans Hillewaert/wikipedia.org

Те умеят да топлят водата и виждат в четири пъти повече цветове от нас. Щипките им са невероятно силни и са като мощно оръжие, а също така живеят на дъното на океана. Името на това удивително създание е рак-богомолка.

Те са известни още с името скариди-богомолки и са част от семейството на стоматоподите. Освен това не само, че са много агресивни, но и също така са дори опасни. Живеят на малки дълбочини в тропическите и субтропичните морета. Този рак има отлична памет и е в състояние да запомни хора, които живеят до него. Той различава съседите си, както по визуалните признаци, така и по мирис.

Ако човек може да различи 3 основни цвята, то това удивително създание може да различни цели 12, тоест 9 повече от нас. Заедно с това рак-богомолките възприемат ултравиолетовата и инфрачервената светлина, а също така виждат различните видове поляризация на светлината: както линейната, така и кръговата.

Това е удивително красиво, но и също толкова опасно животно. Бива два вида, а именно хващащо и нападащо жертвата си. Първите имат доста невзрачен външен вид и живеят в пясъка, като имат и няколко вида крачета, от които именно първите са най-активни при хващането на жертвата им. Крият се доста добре в пясъка и буквално не се виждат, като изскачат внезапно и хващат жертвата си, откъдето идва и името им.

Вторите имат доста по-красив външен вид и неофициално се наричат "thumb splitters". Въпреки че реално всички раци от това семейство са доста агресивни, тези са и доста опасни, атакувайки жертвата си с мощните си крака, като силата им е равна на 22 калибър.

На мястото на удара се образува и така наречения кавитационен балон, който реално е зона пълна с газ и гореща пара, които се отделят при разпръскването на водата. А сега си представете само, че именно тези балончета имат температура, която е сравнима с градусите на слънцето! Те буквално светят в тъмнината и са едно от множеството удивителни чудеса на планетата ни.

Този балон моментално се пука, след което се образува и мощна ударна вълна, която сама по себе си може да убие жертвата. По време на удара нокътят на рак-богомолката се движи под водата с огромните 72 километра в час.

Ракът-богомолка може да нападне спокойно дори жертва, която е по-голяма от него или ако има доста мощна черупка. Още с първия си зашеметяващ удар тези невероятни създания ще унищожат жертвата си.

Тайната на тази невъобразима скорост и огромна сила на рака-богомолка се крие в особената структура на ловните крака на тези животни, напомнящи на интересните кралски скариди, раци и зловещи стоножки. Именно в крачетата им се намира особено силен и голям мускул, който може да се свива за доста дълго време. По време на атаката си, този мускул се свива и изправя с огромна скорост и сила, като така той наподобява изстрела от лък или арбалет.

Изключително интересен факт за тях е това, че те могат да издават доста странни звуци, като учените и до днес не знаят защо правят това и най-важното - с какво издават тези звуци. Като цяло животното рак-богомолка е едно наистина невероятно създание, което е поредното доказателство за красотата на нашата планета и нейните изумителни загадки на животинския свят и не само.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати