miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Пеперуда Нощно пауново око

Пеперуда Нощно пауново око

Пеперуда нощно пауново око
Снимка: Velela - Tuscany/wikimedia.org

Нощното пауново око е невероятно красива пеперуда, която носи и доста интересно име, поради окраската на крилете, която прилича на очи. Древните римляни дори са смятали, че пеперудите реално са произхождали от красивите цветове, които са се откъснали и просто са полетели на поляните.

Нощно пауново око

Тези пеперуди се размножават много рядко, като обикновено това се случва само един път в годината. В началото на размножителния период мъжките усещат женските по аромата, а именно с помощта на силното си обоняние. Могат да усетят женските дори на разстояние от около 10 метра.

Интересен факт е това, че мъжките умират веднага след чифтосване с женските. След като отложат яйцата си, женската следва да бъде преместена отделно. Като минат 9-10 дни от яйцата ще започнат да излизат ларви на гъсениците, които за да растат и да се развиват правилно, имат нуждата от правилната храна.

Подобно на другите пеперуди, пеперудата нощното пауново око има много врагове. Това са птиците, хищните насекомите, гущерите, гризачите. Когато врагът ги атакува, насекомото често се спасява именно с необичайната си разцветка.

Пеперудата рязко отваря крилата си и изведнъж пред хищника се появяват “ярките очи” на нейните крила. Това го дезориентира и пеперудата успява да отлети. Откъм храненето на нощното пауново око, то тук няма нищо странно или необичайно. Основната им храна е нектара от следните растения:

- риган;

- мащерка;

- невен;

- глухарче;

- репей.

Размахът на крилете им е доста голям и достига до около 14-15 сантиметра, като видът е активен през нощните часове. Когато пеперудите от този вид станат възрастни, те спират да се хранят и за няколко дни загиват.

Пеперуда нощно пауново око
Снимка: A_Werdan/pixabay.com

Имайки предвид нощния начин на живот, пеперудата нощно пауново око не е много застрашена от различните вредители. Това обаче не важи за периода им на развитие, когато са гъсеници, като основния им враг тогава са птиците.

Въпреки това най-голяма опасност за нощните пеперуди са самите хора, тъй като голяма част от дейностите на човека носят пряка вреда на голяма част от животните като цяло.

В голяма част от страните нощното пауново око е внесено в Червената книга, тъй като е с доста намалена популация. Преди тези пеперуди бяха смятани за вредите, тъй като са изяждали листата на голяма част от храстите и дърветата, но днес тяхната популация е значително намаляла и затова са застрашени от изчезване.

Днес доста хора започват дори да отглеждат пеперуди в дома си, тъй като са привлечени от красотата им. Ако се грижите правилно за тях, тогава те могат да живеят дори повече от 2 години. Със сигурност може да се каже, че нощното пауново око е безумно красиво и интересно насекомо, което притежава уникална за вида си окраска на крилата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати