Американски енот

Американски енот

Американските еноти, наричани още миещи мечета, толкова са навлезли в живота на хората по света и толкова ги изумяват със способностите си, че образът им е вдъхновил редица персонажи в кино индустрията.

Още през 20- те или 30-те години на миналия век сред японските деца става много популярен анимационен филм с миещо мече за главен герой. Това поражда сред децата желание да имат такъв домашен любимец. И много от тях го получават. Той идва чак от далечна Америка.

Както често се случва в живота обаче, доста домашни любимци се оказват на улицата. Тези животинчета са много адаптивни и бързо свикват с японския климат. Днес са инвазивен вид на територията на почти цялата страна. По същата процедура населяват и някои части на европейския континент.

Подобно животно, оцеляващо в нови условия на живот, не бива да остане незабелязано. Заслужава поне да бъде опознато добре.

Класификация на американския енот

Американският енот е с научно название Procyon lotor и се нарича още миеща мечка или ракун и е член на семейството на Енотовите - Procyonidae.

Това е средно голям бозайник, но най-големият от семейството на проционидите. Нарича се още миеща мечка заради характерното си поведение.

Енотите мият храната си. Всъщност това не е точно така, те си играят с нея във водата и по този начин я измиват, без да го осъзнават.

Родствени са на пандите, а предците им са на земята от 30 милиона години.

Затова и местното им име, дадено от индианците - пухатан, в превод означава този, който търка и драска с ръцете си.

В първите десетилетия след откриването на животното от членовете на експедицията на Колумб, които оставят първите сведения за енота, таксономията го слага родствен на кучета, котки, язовци и други.

Карл Линей най-напред поставя животинчето в рода Ursus и го записва като Ursus cauda elongate, което ще рече мечка с дълга опашка. В следващото издание на Sistema Naturae я записва като Ursus lotor. След 40 години (1780 година) Готлиб Конрад Кристиян Спор я поставя в нейния сегашен род - Procyon и я избира като епоним на вида.

Ракун

Разпространение и местообитания на американския енот

Енотите се срещат на територията на САЩ, Южна Канада, в по-голямата част на Северна и Южна Америка. Днес се срещат също в Азия и Европа.

Изключително адаптивни са и живеят в много видове местообитания, лесно се приспособяват за живот близо до хората. Необходим им е достъп до вода.

Предпочитат да живеят във влажни гори, но може да бъдат срещнати в земеделски земи, крайградски и градски райони.

Обичат да се копаят дупки в корените на дърветата, но могат да използват и дървесни отвори, пещери, мини, безлюдни сгради, хамбари, дори къщи. От топли тропически райони до студени пасища - за миещото мече няма съществено значение и то ще се приспособи веднага.

Как изглежда американският енот?

Миещата мечка има някои особено отличителни черти. Това е черната маска през очите и буйната опашка с 4 до 10 черни пръстена по козината.

Предните лапи на зверчето приличат на стройни човешки ръце и това го прави необичайно сръчно. Предните и задните лапи имат по 5 пръста.

Оцветяването на американския енот варира в зависимост от местообитанието, но тенденцията е да варира от сиво до червеникаво кафяво.

Миещите мечки са добре структурирани и тежат от 6 до 7 килограма. Теглото варира според местообитанието и региона в границите от 1, 8 до 10, 4 килограма. Способни са да достигнат телесна маса, съставена от 50 процента телесни мазнини, но това става най-вече в северните части.

Мъжките еноти са по-тежки от женските, като теглото им е по-голямо с 10 до 30 процента.

Миеща мечка

Дължината на тялото също варира, от 603 до 950 милиметра.

Опашките им представляват около 42 до 52 процента от дължината им, тоест те са от 192 до 405 милиметра.

Очите на енота са черни през деня и оранжеви през нощта. То вижда и на тъмно. Ходи изправено или на 4 крака.

Лапите му са свърхчувствителни и само с докосване може да установи какъв е предметът. Това му позволява също да се покатери където си пожелае.

Козината му е с гъст подкосъм, който служи като изолация в студеното време. Той заема почти 90 процента от козината му.

Характер и поведение на американския енот

Енотите имат специфично социално поведение. Женските живеят заедно в своя собствена територия, докато мъжките живеят в групи до четири индивида, за да пазят позициите си от нашествениците по време на размножителния период.

Територията, която обитават е между 0, 03 квадратни километра за женски в град до 49, 5 квадратни километра за мъжки, обитаващи прерията. това показва, че територията на женските е далече по-малка от тази на мъжките, но и двата пола защитават своите владения.

Животното не спи зимен сън, но не е особено подвижно през зимата. Натрупва обаче значителни мазнини. През повечето зимно време дреме, но се буди лесно.

По поведение енотите са кротки, социални животни, и е лесно да бъдат опитомени, но ако им се наложи, се бият смело и докрай.

Размножаване на американския енот

Енотите се размножават от декември до юни, но основно през февруари и март. Бременността при американския енот трае 63 дни и след тях женската ражда от 3 до 5 малки. Те остават с майката чак до пролетта на следващата година. Ако има изобилна храна, женската може да ражда всяка година.

Мъжкият рядко вижда малките и не се интересува от тях. Майката стои 23 часа в денонощието с тях, а останалия единствен час е време за търсене на храна.

Сладък енот

Когато са в плен могат да доживеят до 20 години, но в дивата природа живеят от 1, 8 до 3 години средно. Причината за смъртността са лова и трафика.

Хранене на американския енот

Миещото мече се води всеядно животно, което лови храната си нощем. Хранителната им диета се състои от 40 процента безгръбначни животни, 33 процента растения и 27 процента гръбначни животни. Това показва, че по-скоро е хищно животно, но с известни уговорки, тъй като показва типични навици на хищниците. Най-вече това се отнася до начина, по който ловува храната си енотът - с внезапни нападения.

В селскостопанските райони тези животни са истинска напаст за стопаните, защото нападат птиците, кокошките и други селскостопански животни и им отхапват главите. Понякога разкъсват плячката си на място, друг път я влачат на километри в гората.

В някои случаи те са привлечени от храната, която хората оставят за домашните си животни и това става причина за нападение над животни във фермите.

Значение на американския енот за хората

Често енотите не са възприемани като диви животни, а повече като вредители. Кожите им са ценни и затова се иска специално разрешително за убиване на мече и взимане на кожата му. Ловят се и с капани.

Миещите мечета пренасят някои болести като бяс, енцефалит, хистоплазмоза, туберкулоза, тения, краста, паразити и много други. Децата и домашните любимци са изложени на риск при съприкосновение с тях, защото те са диви животни.

Малките смели зверчета са приспособили дома, храната и поведението си към хората и са намерили място в урбанизирания свят и не отстъпват територията си на агресивния и безразсъден човек, който активно вреди на дивата природа, към която те принадлежат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати