Антилопа Бушбок

Антилопа бушбок
Снимка: maka555/pixabay.com

Животните в Африка са едни от най-интересни и дори странни за нас, тъй като за някои от тях дори не сме чували. Богатството на животинския свят на този континент е огромно, като днес сме решили да ви запознаем с едни от най-красивите животни.

Бушбок е вид антилопа, като нейният естествен ареал на обитание е Африка. Цветът и шарките могат да варират, а именно в зависимост от региона на обитание на животното. Най-често са светлочервени, тъмнокафяви или червено-кафяв, като на козината си могат да имат няколко специфични цветни шарки. Понякога тези по-светли петна могат да са доста многобройни, като всички животни имат характерната бяла ивица на шията и на гърдите.

Мъжките антилопи бушбок имат остри и извити рога, като дължината им може да достига до 50 сантиметра. Също така имат грива по дължината на гръбната, която те лесно могат да демонстрират, когато настръхнат. Възрастните животни достигат на дължина около 1-1, 5 метра, а на тегло от 25 до 80 килограма, като мъжките са доста по-едри от женските.

Височината им може да е различна от 80 до 110 сантиметра. Ареалът на на бушбока обхваща Африка и по-точно южно от пустинята Сахара. Тези животни обожават по-гористите и тревисти местности, които се намират близо до водните източници. Често живеят в гористи клисури покрай сухите речни корита, като понякога могат дори да бъдат забелязани покрай различните селища в Африка.

Бушбокът води предимно уединен начин на живот или живее по двойки. Животното е активно предимно в дневните часове, но може да бъде забелязано и в нощните. Бушбок се храни с листа, трева, плодове и може лесно да се придвижва дори в много гъста растителност. Често бушбокът може да бъде забелязан до различните водоеми, а също така животните са много добри плувци.

Изключително предпазливи са, като ако усетят някаква опасност тогава издават специфичен и характерен звук, който прилича на кучешки лай. Продължителността на бременността при бушбока трае средно около 7-8 месеца. Безспорно това животно е едно от най-грациозните и красиви сред огромния животински свят на Африка.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати