Тамарини - всичко за дребните маймунки

Тамарини маймуни

Най-удивителните животински и растителни видове ни предлага Южна Америка. Именно в тази част на Новия свят, в гъстите тропически гори живее забележително създание, наречено тамарин.

Това е интересен вид примат, за който може да се каже, че е невероятно животно. Най-напред заради яркия си външен вид. Тези маймуни са толкова пъстри, че не могат в никой случай да останат незабелязани. Сред зеленината на гората те изглеждат като фантастични създания, дошли от приказките и легендите.

Как изглежда тамаринът, какъв е начинът му на живот, с какво се храни, как оцелява сред враговете си? Това са интересни въпроси, отговорът на които идва след запознаване с тамарина.

Класификация и разпространение на тамарина

Тамарините са малки маймунки с размера на катеричка и са жители на Новия свят. Те принадлежат на семейство Callitrichidae от рода Saguinus.

Те са първата издънка в дървото Callitrichidae и оттук следва, че са сестринска група от клад, образуван от тях и лъвски тамарини, маймуни на Гоелди и мармозетки.

Различните видове тамарини варират значително на външен вид. Заедно с лемурите и мармозетките са най-малките примати в света.

Известни са повече от 10 вида тамарини, вариращи по цвят и размер. Но си остават малки маймуни.

Как изглежда тамаринът?

Тялото на тамарина е съвсем мъничко, само от 16 до 31 сантиметра е дълго, но дължината на доста тъничката му опашка е сравнима с тялото. Тя е от 21 до 44 сантиметра. Всички видове тамарини се отличават с яркия си и дори необичаен цвят. Основният цвят на меката им и гъста козина на тамарина е обагрен в жълто- кафяво, черно или бяло. Има и такива със златиста или червеникава козина.

Правилото е, че тези животни не са едноцветни. Те съчетават най-причудливи и ярки цветови нюанси. Крайниците им могат да имат тен, могат да имат мустаци, вежди и брада в бяло или цветно. Някои отдалече приличат на ярки тропически птици повече, отколкото на маймуни.

Личицата на тамарините могат да бъдат без косми, или напълно обрасли. Могат да бъдат с буйни и пухкави мустаци, брада или храстовидно изглеждащи вежди. При някои тамарини главата главата е с козина като на лъв. По тези показатели изследователите ги групират на няколко вида тамарини:

- Императорски тамарин - тежи не повече от 300 грама. Има великолепни дълги мустаци, които контрастират със снежнобелия си цвят на тъмнокафявото палто. Наречен е така заради император Вилхелм ІІ с неговите великолепни мустаци.

-Червен тамарин - основният цвят на козината им е черен или кафяв. Краката им са боядисани в червеникаво-жълто, което контрастира рязко на основния цвят. Ушите са големи и стърчат като локатори.

- Тамарин с черен гръб - основният му цвят е черен или тъмно кафяв. Бедрата му са ярко червеникаво-оранжеви, а муцунката му е бяла. Може да има бели петънца и по корема.

Тамарин

- Тамарин с кафява глава - прилича на този с черен гръб, но веждите му са бели. При този вид козината образува грива. Ушите са с по-малки размери от тези на черния гръб и са насочени нагоре, а на черния гръб са кръгли, големи и изпъкнали.

- Тамарин със златни рамене - този тамарин е много ярък и пъстър. Главата му е черна, муцунката е бяла, шията и гърдите му са в златисто и кремаво, а гърбат му е оранжево-сив. Предните крака са по-тъмни, кафяво-сиви.

- Тамарин с червен корем - основния му цвят е черен, но е комбиниран с ярко червен цвят на корема и гърдите и бяла маркировка около носа.

- Тамарин Едип -космите по раменете и гърба на тази маймунка са кафеникави, коремът и крайниците са в бледо кремав или жълтеникав цвят. Опашката е червеникава до основата, а на края е черна. Има бяла грива и дълга до раменете коса. Името не се свързва с цар Едип, нито с Едиповия комплекс. Едип на латински значи дебелоног. Името е заради пухкавата и дълга коса, която покрива краката им и те визуално изглеждат по-дебели.

- Тамарин с бели крака - някои специалисти го смятат за роднина на Едиповия тамарин. Наистина те са много сходни. И при двата вида цветът на козината се променя еднакво с напредване на възрастта. Смята се, че отделянето на двата вида е станало през плейстоцена. Днес физически са разделени от река Атрато. При възрастните с бял крак гърбът е сребрист, а предната част на тялото е червеникаво-кафява. Опашката е кафява, на върха обаче е бяла. Муцунката и предната част на главата също са бели Предните крака са значително по-къси от задните.

- Тамарин Джефри - на гърба козината на тези маймуни е оцветена в различни нюанси на жълто и черно, задните крайници и гърдите са светли. Лицето им е почти голо, космите на главата са червеникави, а на челото имат лек триъгълен белег.

Името saguinus midas идва от краката със златисти нюанси, така че изглеждат като златни и оттам идва връзката с цар Мидас.

Поведение и начин на живот на тамарина

Тамарините населяват гъстите тропически гори, където се намират множество плодоносни растения и лози, които служат за катерене. Тези животни са дневни, будят се със зората и са активни цял ден. Лягат си рано, като заемат клонките на дърветата и лозите.

Дългата им и гъвкава опашка е много важна за живота им, те се захващат с нея и се придвижват от клон на клон.

Маймунките тамарини живеят в малки семейни групи, нещо като клан с 4 до 20 животни. Общуват чрез пози, изражения на лицето, звуци. Те приличат на чуруликане на птички, свистене или силни крясъци. Когато са в опасност пищят силно.

В клана е създадена йерархия, която е на принципа на матриархата. Лидер е най-възрастната и опитна женска. При мъжете един мъжки надделява над своите.

Тамарините защитават територията си като гризат карата по дърветата за маркировка. Прекарват много време като се пощят едни други. Това е социална дейност, която е важна за тях.

В дивата природа живеят до 15 години, в плен стигат до 20 години.

Местообитания на тамарина

Местообитанията на тамарините са Централна и Южна Америка, от Коста Рика до Амазонската низина и Северна Боливия. Те предпочитат ниските части и не се качват в планините.

Хранене на тамарина

Тамарините ядат яйца

Тези животни са приоритетно растителноядни. Тамарините ядат плодове, цветя и нектар. Не се отказват обаче и от животинска храна. Предимство дават на яйцата и малките птици. Насекомите, паяците, змиите, гущерите и жабите също влизат в менюто им.

Размножаване на тамарина

Пубертетът при тамарините настъпва на 15 години. От тази възраст тамарините могат да се размножават. Чифтосването започва с игра. Тя е от края на зимата, януари или февруари. Мъжките се грижат за женската преди чифтосване, както при всички примати.

Бременността при тамарините трае 140 дни и през април-юни се ражда потомството. Малките растат бързо и след 2 месеца вече могат да се движат сами.

Грижата за малките е работа не само на майката, но и на целия клан. Всеки им дава най-вкусните парчета храна и ги пази от опасни нападения. На 2 години малките са самостоятелни, но не напускат групата. Те участват активно в живота на семейството.

Врагове на тамарина

В тропическата гора тамарините имат много врагове - ягуари, оцелоти, порове, змии. Отровните паяци и насекоми също са заплаха, особено за любопитните малки.

Възрастните внимателно наблюдават гъсталака и със силни викове предупреждават младите да се пазят.

Главната опасност за тях обаче идва не от враговете им в гората, а от обезлесяването. Състоянието на местообитанията им е от съществено значение за тяхното запазване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати