Ниала

Ниала
Снимка: Barbara Fraatz/pixabay.com

Африка е континент, който се отличава с огромно разнообразие, както по отношение на растителния си свят, така и животинския. Именно там можем да срещнем едни от най-интересните и различни животни, за които дори не сме чували и не знаем как изглеждат. Едно от тях е ниалата, като това е вид антилопа, която се среща в южните части на континента. Интересен факт е, че името на животното идва от древния език суахили.

Физическите характеристики при двата пола са стандартни - както при повечето от животните женската е по-дребна от мъжкия. Тя достига на височина около 90 сантиметра, докато мъжкият - около 115 сантиметра. Теглото също може да варира доста - от 50 до 130 килограма, като и в това отношение мъжките са по-едри от женските.

Характерни за ниала са сивите петна и извитите рога, които в края са бели на цвят. Малките и женските ниала нямат рога, а цветът на козината им е оранжево-кафяв. Именно белите ивици на тялото са характерната особеност на животното. Те могат да бъдат до 18 на брой.

Ниала особености
Снимка: Barbara Fraatz/pixabay.com

Друга характерна черта на мъжките ниала е дългата им грива, както и няколко висящи кичура под брадичката. И двата пола обаче имат пухкава опашка, но все пак женската е по-грациозна и нежна.

Районът на местообитание на ниала е около Мозамбик и Зимбабве. Срещат се често и в по-северните части на Южноафриканската република. Могат да бъдат забелязани също така в националните паркове на Ботсвана и ЮАР, което обаче не е тяхното естествено местообитание.

Интересен факт е, че женските и малките обикновено живеят на малки стада, докато мъжките са сами. Периодът на бременността на ниала трае малко над 7 месеца, като най-често раждат само едно малко. Ниала са растителноядни животни и се хранят с листа и трева. Средната продължителност на живота на ниала е между 15-17 години.

Ниала е типичен представител на бозайниците от този континент, който се отличава с мирния си характер и интересна окраска на тялото. Африка е истинска загадка за голяма част от хората, което важи с пълна сила не само за начина на живот на хората, но и за техния богат животински свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати