miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Как да накараме пчелите да се роят по-малко

Как да накараме пчелите да се роят по-малко

Как накараме пчелите да се роят по-малко

Всеки пчелар се стреми да отглежда безроево своите пчелни семейства. Как да накараме пчелите да се роят по-малко?

Това става най-вече с млади майки, достатъчно обем в кошера, създаване на работа на пчелите с подхранване и с градеж на пити с восъчни основи. Сега да разгледаме по-важните мерки за по-малко роене на пчелите.

Работа за младите пчели

Ние, като пчелари, сме длъжни през пролетта да създадем много добри условия за бързото развитие на пчелното семейство. Това се постига с много работа от всички генерации пчели. С правилното подхранване със захарен сироп и с навременното разширяване на пчелното гнездо с нови рамки с восъчни основи, ние до голяма степен решаваме тази задача. Ако в природата има достатъчно добър приток на нектар и прашец, ние трябва да следим само за навременното разширяване на гнездото. В противен случай трябва да подхранваме със захарен сироп и белтъчна храна.

Работа с млади пчели майки

Да работим с млада и продуктивна майка е изключително важен фактор за цялостното представяне на пчелното семейство през сезона, а също така и един много добър антироеви метод. Ако можем да планираме работата си така, че да работим с едногодишни майки в основните ни пчелни семейства, ние до голяма степен ще предпазим от роене нашите пчели. Не е невъзможно, но това мероприятие трябва да сме извършили през отминалия пчеларски сезон.

По-обилно хранене на пчелите

Когато в природата има недостиг на пресен нектар, поради различни фактори, то ние сме длъжни да започнем да храним пчелите със захарен сироп или захарно-меден сироп. По този начин ние на първо място ще стимулираме нашите пчелни семейства да отглеждат повече пило. Второ – ще се увеличи приноса на прашец, както и това, че ще се изградят повече нови рамки с восъчни основи. А поради фактът, че чрез храната се предават феромоните на майката, ние ще намалим опасността от роене на пчелите.

Разширяване на кошера

Роене на пчелите

Разширяването на гнездото в пчелния кошер се прави със следната цел:

- осигуряваме повече място за пчелите в кошера и така намаляваме задуха;

- даваме възможност на младите пчели да строят нови пити с восъчни основи;

- даваме възможност на пчелата-майка да има място за снасяне на яйца.

Работа с антироевна система

За да избегнем роенето, можем да изберем една от антироевите системи, които са измислени в практиката на пчеларите. Антироевите мерки правим през пролетта, за да може да запазим целостта на пчелното семейство за главната паша. Можем да изберем една от следните опции:

- демариране - при тази система, всички рамки с пило се качват в горен корпус, а в долният се оставя майката. Между двата корпуса се поставя ханеманова решетка, а при нужда се добавя и един магазин между корпусите;

- пелетова система – при тази система, вземаме 3-4 рамки с пило заедно с майката и пчелите и ги поставяме в първия корпус. Останалото пространство до 10 рамки запълваме с празни изградени рамки и восъчни основи. Над корпуса с майката поставяме ханеманова решетка и добавяме корпус с изградени празни рамки. Най-отгоре слагаме трети корпус, в който преместваме останалото пило и добавяме зрял маточник. Отваряме вход на третия корпус.

- работа с рошфусов корпус – този корпус е идеален за отглеждането на повече майки в един кошер и предпазва от роене на пчелите.

- правене на ранна отводка - ранната отводка е много ефикасно средство за предотвратяване на роенето на пчелите. Можем да направим отводка и със старата майка.

Пчели

Най-важното е да работим с млади и продуктивни майки в нашия пчелин, да подхранваме със захарен сироп при нужда, да създаваме подходящи условия за работа и яйцеснасяне в семейството, да поддържаме минимален запас от 8 кг мед в кошера. По този начин ще предотвратим в голяма степен опасността от роене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати