Койот - какво трябва да знаем

Койот
Снимка: skeeze/pixabay.com

Градовете днес се разрастват все повече поради увеличеното човешко население и това принуждава редица диви животни да се адаптират, за да живеят в градската среда, наред с човека.

Звучи изумително, но е възможно. Един от тези силно адаптивни видове е койотът. Това типично диво животно се е научило да живее в големи градове като възможност да оцелее, а това го представя като силно адаптивен див вид, пред който опасността от изчезване не стои заплашително.

Какво представлява койотът и с какво е успял да се приспособи за живот сред хората? На този въпрос може да се намери отговор, ако се разгледа начинът на живот и поведение на койота.

История на койота

Койотът е с латинско название Canis latrans, и е хищник от рода на кучетата, сроден на домашното куче. Заема същата екологична ниша в Северна Америка, каквато заемат чакалите в Европа.

Най-близък роднина му е сивият вълк, който е по-голям от него, а съвсем малко по-голям е и свързания източен вълк.

Има признати 19 вида койоти, а следите им са разграничени от кучешките по по-издължената си и по-малко заоблена форма.

В ранните постколумбови записи койотите са описани така, че се вижда трудното им различаване от вълците. В един запис от 1750 година местен свещеник отбелязва, че вълците, които се срещат в Илинойс, са по-малки и не толкова смели като европейските, а в друг запис от 1800 година се отбелязва, че вълците вият през нощта, но това вероятно са койоти.

За първи път научно описание на койота прави натуралиста Томас Сай през 1819 година. Той за първи път прави описание на прерийния вълк, наречен койот, и сивия вълк, като ги съпоставя.

Преди тези научни опити първо позоваване на вида идва от натуралиста Франсиско Ернандес през 1651 година, където описва животното като испанска лисица или чакал.

Първото публикувано използване на думата койот идва от Франсиско Клавиеро през 1780 година, а от 1880 година названието е стандартизирано, защото преди това се изписва по различни начини.

Названието идва от езика на индианците ацтеки, където звучи като койотъл, а испанците го произнасят като койот.

Алтернативни имена са прериен вълк, малък вълк, американски чакал. Латинското име Canis latrans се превежда като лаещо куче, препратка към множеството вокализации, които произвежда животното.

Имa различни видове койоти

Къде живее койотът?

Това хищно животно се среща в Северна и Централна Америка и заема доста широк спектър от екологични ниши.

До средата на ХІХ век малкият прериен вълк се е срещал в областите между планината Сиера Невада до река Мисисипи в посоки запад-изток и от Канадската провинция Албърта до Централно Мексико в посоки север- юг.

След изтребването на сивия вълк той заема и неговата територия и сега се среща също в източните части на Канада, по-голямата част на Аляска и на юг до Панама.

Как изглежда койотът?

Койотът прилича на вълка, но е по-дребен от него. Висок е около 60 сантиметра. Мъжките тежат средно от 8 до 20 килограма, женските от 7 до 18 килограма. Размерът им варира географски. Северните популации растат по-големи от южния подвид в Мексико, който средно е 11, 5 килограма. Дължината на тялото е от 100 до 135 сантиметра, а дължината на опашката му е 40 сантиметра, като женските са както по-къси, така и по-ниски.

Този подобен на вълците и кучетата хищник може да бъде разпознат по дебелата си рунтава опашка, която носи близо до земята. Тялото му е слабо, жилесто и може да изглежда недохранено до вълка, независимо, че е в отлично здраве.

Има неголяма глава, но издължени и заострени уши и нос.

Ароматните му жлези са разположени в горната страна на основата на опашката и са синкаво-черни на цвят.

Цветът на койота варират в широки граници и се определят основно от географското местообитание. Преобладаващият цвят на козината му е светло сив и червен, или наситени нюанси на цвета, пресечени с черно и бяло по тялото. Койотите, които живеят по високите възвишения, са склонни да имат повече черни и сиви нюанси, отколкото тези в пустинята, които са белезникаво-сиви.

Козината като текстура се състои от мек подкосъм и дълъг и груб косъм с предпазна функция. Северният подвид има по-дълга, по-гъста и груба козина, като тази на някои мексикански видове е почти като четина.

По принцип възрастните койоти, включително хибридните, имат тъмен цвят на козината при раждане, опашката е буйна и дълга, маската на лицето е светла, почти бяла. Албинизмът е много рядък при койотите, за разлика от вълците.

Като цяло койотът е видимо по-малък от сивия вълк, има по-дълги уши, по-тънки лице и муцуна. Ароматните му жлези са по-малки от тези на вълка, но със същия цвят. Вариациите в козината са по-бедни от тези на вълка. Койотът носи опашката си при бягане и ходене надолу, а не като вълка хоризонтално.

Начин на живот на койота

Койотът не е специализиран ловец на едър дивеч, какъвто е вълкът. Те не образуват глутници както го правят вълците. Живеят основно в семейства от мъжки и репродуктивна женска.

Самотно живеещите койоти понякога създават група за помощ в лова, но това е, когато жертвата е прекалено голяма, за да може да бъде атакувана самостоятелно. Такива групи са само временни и се състоят от млади мъжкари, нерепродуктивни женски и съвсем млади екземпляри.

Семействата се формират по средата на зимата, когато настъпва периодът, в който женските могат да се чифтосват. Всяка двойка има своя територия. Тя е основно ресурси за храна и обхваща площ до 62 квадратни километра.

Койотите приличат на вълци

Койотът не защитава територията си извън репродуктивния сезон и е по-малко агресивен от вълка. Конфликти между койоти може да възникнат само при недостиг на храна.

При лов си партнира с язовеца в изкопаване на дупките на гризачите, с които се храни койотът.

Койотът е много пестеливо и самотно животно и с агресивно поведение, което наподобява повече това на лисицата, отколкото на вълка и кучето.

Интересен момент е, че боевете при женските койоти са много по-сериозни, отколкото при мъжките.

Известни са с вокализациите си. Общо 11 звука издава един койот според изследванията. Затова го наричат и лаещо куче. Звуците са 3 основни вида: агностични, алармени и за поздрав и контакт. Те звучат като кучешки лай, кучешко ръмжене, крещене и други.

Размножаване при койотите

Размножаването при койота е предшествано от създаване на двойка. Това става 2-3 месеца преди чифтосване. Женската привлича мъжките чрез маркиране на аромат. Една женска може да привлече до 7 мъжки, които я следват понякога месец, докато женската направи избор.

По време на бременността често мъжкият ловува сам и носи храна на женската. Бременността при койотите трае 63 дни, като най-често се раждат до 6 малки.

Малките най-често се раждат в гъсталаци, кухи дървета или под первази и тежат обикновено от 200 до 500 грама. Те са напълно зависими от млякото на майка си в първите 10 дни. Резците им излизат на 12 дни, кучешките на 16. Проглеждат на 10 дни. Родителите започват да им дават твърда храна на 12-15 дни.

Мъжкият участва активно в храненето на малките, но ги изоставя, ако женската изчезне, преди да ги е отбила.

Младите достигат размерите на възрастните на 8 месеца, а теглото им - месец по-късно.

С какво се храни койотът?

Това животно е много универсално в избора на храна, но е преди всичко месоядно. 90 процента от храната на койота му е месна. В плячката се включват едри животни от размера на бизона, елена, но също средни като овцата, по-дребни като зайци, гризачи, птици. Ядат също гущери, змии, костенурки, а също риба, раци.

Въпреки че предпочитат прясното месо, те ядат и трупове, а не рядко проявяват и канибализъм към собствения вид, ядейки мършата на други койоти.

Койотът се храни и с растителната храна. В това число къпини, боровинки, ябълки, круши, фъстъци, дини, моркови. През зимата яде и големи количества трева

Койотът се нуждае от приблизително 600 грама храна дневно, отделно от насекомите, плодовете и тревата и лесно го постига, защото е всеяден вид.

Койотът живее средно около 6 години.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати