За бизоните от А до Я

Бизони

С огромните си глави, масивни рога и внушителна осанка, бизоните са най-големите бозайници Северна Америка. Те приличат на говедата и биволите.

В началото на 1800 г. около 60 милиона бизони обикаляли по горите, равнините и речните долини от Аляска до Мексико. До 1889 г. в природата са останали само около 635 диви бизона, а администрацията на президента Рузвелт ги добавя към списъка със защитени видове. Днес, благодарение на усилията на еколозите, популацията на дивите бизони набъбна до около 20 500.

Любопитни факти за бизоните

Нищо, че са най-големите бозайници в Северна Америка, бизоните са много бързи – развиват скорост от 64 км. в час.

Бизоните са официалният национален бозайник на Съединените щати, а 1 ноември е Национален ден на бизоните.

Много фермери кръстосват крави с бизони.

Има два вида бизони – едните живеят в Америка, другите – в Европа.

Макар често да наричат бизоните биволи, между тях има огромна разлика. Те дори не са близки „роднини”.

Американския бизон е известен още като бъфало, а европейският - като зубър.

Състоянието на бизона се издава от положението на опашката. Ако тя е пусната да виси, значи животното е спокойно. Ако е вдигната нагоре - бизонът се готви за атака. И все пак, не трябва да забравяте, че тези животни са непредвидими и понякога положението на опашката може да не отговаря на емоционалното му състояние.

Стадо с бизони

Не понасят силни шумове и големи групи хора. Могат да нападнат спрял автомобил. Препоръчителната дистанция, на която трябва да стоите от бизон, е 40-50 метра.

Бизоните са отлични плувци.

Към този момент, диви бизони обитават Родопите. В ловния резерват там първоначално има 2 мъжки и 5 женски, а малко след това на бял свят се появява и първото малко бизонче, което е женско. Бизоните развиват своите инстинкти за самосъхранение, учат се да се пазят и да живеят с други диви животни, да си набавят храна и вода. Имайки предвид, че Европейкият бизон е изчезнал още през Средновековието от нашите земи, появата на животните днес, е огромен напредък и надежда родната природа.

Как изглеждат бизоните?

Бизоните са огромни животни с два големи рога.

Средната височина, която достигат американските бизони, е 2 метра. Дължината на бизоните може да достигне 3 метра. Европейският бизон е малко по-висок – 2, 1 метра, но по-къс – 2, 9 метра.

Американският бизон може да тежи между 400 и 1 270 кг, а европейският – между 800 и 1 000 кг.

Бизоните, които живеят на по-студени места, имат дълга и рошава козина. А тези, които живеят на места с по-топъл климат, имат по-къса козина. Когато се раждат, бизоните са с червено-оранжев цвят.

На около два месеца червеното започва да се превръща в тъмнокафяво.

Бизонско бебе

Бизоните живеят средно около 15 години, но има и рекордьори, достигнали до 25-годишна възраст.

Днес бизоните се отглеждат най-вече за месо. Най-тежкият див бизон, открит някога, е 1 270 кг., а отглеждан в домашни условия – 1 724кг.

Поведение на бизона

Понякога бизоните са мирни и мързеливи. Друг път те могат да бъдат смели и опасни. Майките пазят с особена ярост малките си.

Бизоните обикновено живеят в стада, разделени на полове. Когато мъжкият бизон достигне две години, напуска майките си и се присъединяват към стадо само от мъжки, наречено „ергенско стадо”. Женските стада обикновено са по-големи и имат един лидер, който ги води. Всяка година мъжките и женски стада се събират, по време на периода на чифтосване на бизоните.

Бременността при женските бизони продължава девет месеца, като обикновено раждат по едно или две малки, които кърмят седем месеца.

Бизоните обичат да се търкалят в кал, вода или прах. От една страна това им помага да се чешат, а от друга – да контролират температурата си. Друг път го правят, за да привлекат вниманието на партньора си за чифтосване.

Тяхното най-развито сетиво е обонянието, след това слухът. Тези животни се характеризират със слабо зрение. Могат да подушат вода от около 8 км, а друго животно - от около 2 км.

Къде живеят бизоните?

В днешно време дивите бизони живеят в Северна Америка, Европа и малко стадо се скита в Русия. В Северна Америка стадата се придържат най-вече към Големите равнини на запад от река Мисисипи и високите тревни равнини и източно от Скалистите планини.

С какво се хранят бизоните?

Американските бизони са вегетарианци. Храната на бизоните се състои от 93 процента трева, 5 процента цъфтящи храсти и 2 процента растителност, която виси от дървета. За да останат здрави, бизоните трябва да ядат 1, 6 процента от телесната си маса на ден, което е средно около 24 килограма растителност.

Бизоните мигрират целогодишно в търсене на прясна храна. Подобно на други животни, те трябва да избягват токсични растения.

През зимата се хранят с покритата от снега трева. Могат да достигнат до нея при снежна покривка до 1 метър. Първо, разравят снега наоколо, а после започват да дълбаят, докато не я достигнат. При по-сурови зими е възможно бизон да загине от глад поради невъзможност да си набави храна.

За тези животни е типично да се хранят сутрин и в късните следобедни часове, но нощното хранене също не им е чуждо. Вода си набавят от различни места, обикновено го правят веднъж на ден. Може да се случи да посетят водни басейни, около които има почва, покрита с каменна сол. Тогава любимото им занимание е да ближат солта след като пият вода. През студеното време, когато вместо вода, откриват единствено лед, бизоните ядат сняг, за да утолят жаждата си.

Много ползотворни животни във фермерството - пасат вредните за реколтата растения, разорават почвата и я наторяват с изпражненията си. Всичко това допринася за нейното плодородие и съответно до по-богата реколта.

Заплахи за бизоните

Въпреки внушителните си размери, бизоните също се притесняват от по-силните животни. Най-големите врагове на бизоните са вълците, мечките и хората.

Много от домашните бизони се отглеждат заради месото, подобно на други по-дребни селскостопански животни като овце, кози, прасета, кокошки, пуйки, юрдечки, гъски, патици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати