Патагонска мара

Патагонска мара
Снимка: Ben Kerckx/pixabay.com

За много животни казват, че сякаш са слепени от части на други животни, които на пръв поглед са несъвместими. Такъв пример е едно животно от далечна Аржентина. Това е патагонската мара.

За нея казват, че прилича на кръстоска между заек и елен, или друго копитно животно. Освен това марата е едър гризач, но я наричат също патагонски заек. За да е объркването пълно, трябва да изтъкнем и това, че марата е едно от животните, които не пият вида. И така, що за създание е патагонската мара?

Класификация на патагонската мара

Патагонската мара, с научно название Dolichotis patagonum, спада към едрите гризачи от Южна Америка. Те са от рода на Марите - бозайници от семейството на свинчетата. Друго подобно на нея животно е капибарата.

Наричат животинчето още патагонски кави или дилаби. То е вторият по големина член на семейство Caviidae.

Що се отнася до видовете патагонска мара, различават се два: Dolichotis patagonum centricola и Dolichotis patagonum patagonum. Те се отличават само по географското местоположение и цвета на козината.

Разпространение на патагонската мара

Патагонската мара се среща само в сухите централни и южни райони на Аржентина. Обикновено, класифициран като пустинен, този район има широка гама от различни микрорайони, вариращи от пясъчни равнини до трънливи храсталаци. Валежите са непредсказуеми и има огромни промени във флоралната композиция между влажния и сухия сезон. Районът е топъл, като средните температури през лятото са около 20 градуса, а зимните рядко падат под замръзване.

Като цяло патагонската мара предпочита да изгражда буни в открити местообитания, доминирани от треви и други нискорастящи растения. Въпреки че е в райони, които са гъсто залесени, тя непрекъснато наблюдава за хищници, което няма как да бъде ефективно в затворени местообитания.

Как изглежда патагонската мара?

Според едно проучване средното тегло на мъжките и женските мари е съответно 7.7 и 8.4 килограма. Мъжките са по-големи от женските. Дължината им варира от 61 до 81 сантиметра, като средната е около 70 сантиметра.

Те се открояват сред другите представители на семейство Caviidae по големия си размер и дългите заешки уши. Dolichotis буквално означава дълго ухо.

Има къса опашка, която е слабо окосмена, държи я близо до тялото. Останалите от семейството имат анални жлези отпред към ануса, при марите те са разположени между ануса и основата на опашката.

Марата има къса сива козина на гърба и горната част на тялото, отдолу е бяла, а в страни е оранжева. Има ръждиво-оранжева козина по брадичката и бузите.

Подобните на копитни животни, патагонски мари имат по-мускулести задни крайници, модифицирани за бързо и ефективно бягане и скачане. Предните крайници са по-дълги, отколкото при всички други гризачи. Предните крака имат по 4 пръста, а задните по 3. Те имат нокти, наподобяващи копита.

Зъбите на животното са като на всички гризачи, те вечно растат.

Главата му е удължена, със заоблена муцуна и силно напомня на кенгуру. Муцуната и клепачите са покрити с бяла кожа.

Продължителността на живота на този вид в плен е 14 години.

Начин на живот на патагонската мара

Начин на живот на патагонската мара
Снимка: PublicDomainPictures/pixabay.com

Патагонската мара е дневно животно, което живее и се движи в двойка. Много рядко може да бъде забелязана група от 3 мари. Те са в непрекъснато движение поради естеството на хранителните им ресурси. Те се изчерпват много бързо.

Социалната структура на Dolichotis patagonum е много интересна. Те са уникална комбинация от моногамия и комунално развъждане. Бидейки моногамни животни, двойките остават заедно цял живот, като замяната на партньор става само при смърт. Те обаче образуват селища, в които до 29 двойки споделят общо пространство. Понякога групата може да нарасне до 70 екземпляра.

Мъжкият представител на патагонска мара носи отговорност да поддържа дойката. Той защитава своя територия, която е центрирана около женската му. Той я маркира с урина, а територията около нея - със секрети от жлезите си и с изпражнения, превръщайки местата около женската в подвижна територия.

Всяко семейство патагонски мари отглежда малките си, като майките рядко си сътрудничат в грижите за новородените.

По време на паша или при бавно придвижване те издават различни звуци. Някои от звуците са по-високи, отговарят на опит за комуникация с други членове на семейството, други са ниски, почти грухтящи, когато са в опасност. Понякога и мърморят кратко.

Маркирането с аромати също е част от социалните взаимодействия и поведение на патагонската мара. Мъжкия уринира върху женската, за да отблъсне всеки друг мъжки от женската. Женската също уринира върху мъжкия като знак за отхвърляне към всеки приближаващ се мъжки.

Марите са известни с това, че седят изправени с извит гръб, притискайки задните си части към земята. Този процес се нарича анално копаене. Тези два начина за социално поведение се засилват особено през размножителния период.

Хранене на патагонската мара

Патагонската мара се храни с растения. Тя е строго тревопасен вид. Показва значителна гъвкавост при приспособяването на диетата си към различни екосистеми. В южния край на ареала има значителни промени във флората през сухия и дъждовния сезон.

Все пак тревата заема 70 процента от храната на животното. Прави впечатление, че марата избира редки треви като основен фураж. Гризачът избира между 24 вида тревисти растения и още други 22 растителни вида, между които и плодове.

Не се отказва и от различни видове кактуси. Те са значителен източник на вода в сухите области. Хранителната гъвкавост е характеристика на тези животни.

Диетата им може да се каже, че е много богата на фибри и целулоза. Тя се разгражда в специални торбички, прикрепени към дебелото черво. Те поглъщат фекалиите си и повторно ги усвояват.

Размножаване на патагонската мара

Патагонската мара е силно моногамна и това дава много предимства на вида. Най-напред, мъжкият има много по-голяма възможност да се размножава, следвайки навсякъде женската, защото нейният еструс трае само половин час и се появява на 3-4 месеца.

Само плътното следване на женската може да предостави успех на мъжкия. Дава му и увереност, че друг няма да се възползва от възможността за размножаване в кратките възможности, които се предоставят.

Женската в тази конфигурация има повече време и възможности да се грижи за малките, което гарантира оцеляването на поколението на мъжкия. Тя е спокойна, че има кой да се грижи за безопасността и да наблюдава за хищници.

Женските стават полово зрели на 8 месеца. В природни условия животното има само 1 котило годишно. То се състои от 1 до 3 малки, като най-често да 2. Рядко някои женски могат да имат второ котило през януари. Обикновено малките се раждат между средата на август и края на декември. По-голямата част от малките мари се раждат през септември и октомври.

Бременността на патагонската мара трае 100 дни в природата. Женските имат 6 или 8 млечни зърна и кърмят по 1 или 2 малки наведнъж. Смята се, че женските разпознават малките си по размер и затова тези с еднакъв размер имат по-голяма възможност за кражба на мляко. Разпознаването става и по звукови и ароматни сигнали.

Понякога сираци могат да бъдат осиновени от друга женска и тя да ги кърми. Това обаче се случва рядко. В повечето случаи женската отхвърля други малки като ги гони и хапе агресивно.

Малките се кърмят да около 75 до 78 дни, което е необичайно дълго в сравнение с други гризачи.

Подобно на много копитни животни малките следват родителите си на фуражни експедиции, където се учат по метода на последователя. След отбиването си те обикновено се отделят и живеят самостоятелно, но има и такива, които остават при възрастните до следващия размножителен сезон.

Малките биват отглеждани основно от женската. Мъжкият рядко се намесва в грижите и тази намеса се изчерпва в седене или хранене наблизо. Мъжките следят за хищници и с това дават възможност на женската и потомството да живеят със значително намален риск.

Хищници, нападащи патагонската мара

Основните хищници, нападащи патагонската мара, са лисиците и пумите. Малките са нападани от птици, каниди и фелиди.

Тъй като, поради човешката дейност популациите на хищниците са намалели, сега човекът се явява основна заплаха. Тя идва от промяната в местообитанията в резултат на човешката дейност и в бракониерството.

Самите животни влияят на околната среда чрез пашата и като разпръсват семената на плодовете, с които се хранят, чрез изпражненията си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати