За морското конче от А до Я

Всичко за морското конче

Морските кончета са сред най-удивителните морски обитатели, наред с октоподите, медузите, син дракон, кашалот, косатка, гърбат кит, морски таралеж, морска крава, делфин, китова акула и други.

Морското конче е вид риби, тясно свързани с морската игла и принадлежащо към семейството Syngnathidae. В световен мащаб се срещат около 35 вида морски кончета. Латинското наименование за морското конче е „Hippocampus", което означава „Конска гъсеница“.

Как изглежда морското конче?

Морските кончета са вид риба. Морските кончета живеят във вода, дишат чрез хриле и имат плавателен мехур. Те обаче нямат опашни, но имат дълга, змиеподобна опашка. Тялото на морското конче е удължено и с твърда, неогъваема “броня”, която им позволява да плуват в изправено положение. Гръдните перки от двете страни на тялото и малката гръбна перка им позволяват да се движат бързо през водата. Морските кончета имат малки усти на края на цилиндричните си хоботи, през които се хранят.

Различните видове морски кончета варират в размер от около 5 до 36 см дължина.

Морските кончета имат отлично зрение и очите им са в състояние да работят независимо едно от друго. Това означава, че могат да гледат едновременно напред и назад, което е от голямо значение тъй като те ловуват храна разчитайки на зрението си.

Къде живеят морските кончета

Морските кончета могат да се срещнат в умерени и тропически води. Дългохоботното морско конче (Hippocampus reidi) и северното морско конче (Hippocampus erectus) живеят в Карибския регион на Западната Атлантика. Обикновеното морско конче (Hippocampus guttulatus) живее в Средиземно море и топлите райони на Атлантическия океан. Жълтото морско конче (Hippocampus kuda) живее в Индийския океан и Тихия океан. Тихоокеанското морско конче (Hippocampus ingens) е единственото от вида си на източното тихоокеанско крайбрежие, простиращо се от Калифорния до Перу.

Морските кончета предпочитат плитки води с обилна растителност.

Поведение на морското конче

Морските кончета се предпазват изключително добре, като се крият сред сравнително високите морски треви и водорасли, където предпочитат да живеят. За да не ги отнесе течението те увиват опашката си около стебло морска трева или коралови клони и така се задържат стабилно на място.

С какво се хранят морските кончета?

Морските кончета могат да променят цвета си много бързо и да приемат цветовете на всяка среда, в която се намират. Дори е известно, че стават яркочервени, за да съответстват на плаващи отломки. Също така те менят света си докато се ухажват.

Морските кончета не са особено добри плувци. Те разчитат на тласъка на гръбната си перка (около 30-70 пъти в секунда), за да се движат. Гръдните перки от всяка страна на главата помагат за баланса и насочването на тялото.

С какво се хранят морските кончета?

Морските кончета се хранят с ларви от планктон, риба и малки ракообразни като скаридите от вида Mysis. Възрастното морско конче яде средно 30-50 пъти на ден, а малките морски кончета обикновено ядат над 3000 парчета храна на ден.

Размножаване при морските кончета

Морски кончета си избират партньор и остават с него през целия си живот. Те са моногамни животни. Срещат се първо рано сутринта, за да подсилят “връзката си” чрез сложен процес на ухажване. Женската среща мъжкия на територията му и като се приближат един към друг, те променят цвета си. Мъжкият кръжи около женската и двойката често плува в спирали около някакъв предмет. Този процес може да продължи до един час. След това женската се връща в своята територия.

Женските имат територия от около 100 кв.м, а мъжете около 0, 5 кв.м като териториите им се припокриват.

При морските кончета се наблюдава процеса ovoviviparous, което ще рече, че малките започват като яйца в тялото на родител (мъжкия).

Женското морско конче поставя 100 или повече яйца в торбичка на корема на мъжкия. Мъжкият отделя сперма в торбичката, оплождайки яйцата. Ембрионите се развиват в торбичката на мъжкия, подхранвани от техните отделни жълтъчни торбички.

Двойка морски кончета

Инкубацията може да продължи от 2 до 6 седмици, в зависимост от вида. След като ембрионите се развият достатъчно мъжкият ражда мънички морски кончета, като на дължина те достигат едва 1 см. Раждането може да бъде дълъг процес с контракции с продължителност до 12 часа.

Малките морски кончета прекарват първите две до три седмици от живота си, носейки се из планктонния слой на океана. Заради хищници по-малко от едно на хиляда оцелява достатъчно дълго, за да стане възрастен.

Заплахи за морското конче

Морските кончета са застрашени от изчезване животни в световен мащаб поради няколко причини. Традиционната китайска медицина използва над 150 милиона морски кончета годишно. Търговията с антикварни предмети отнема още около един милион морски кончета от дивата природа. Наред с мидите и морски звезди те биват и умишлено извадени от морето и оставени да изсъхнат на силното слънце.

Интересни факти за морското конче

- Морските кончета предпочитат да плуват по двойки с опашки, хванати една за друга;

- С изключение на раците, малко други морски хищници ядат морските кончета, тъй като те са твърде костеливи и трудно смилаеми;

- Морските кончета нямат зъби и стомах. Храната преминава през храносмилателната им система толкова бързо, че трябва да се хранят почти постоянно, за да останат живи;

- Морските кончета са единствените животни на Земята, при които мъжкият изкарва бременността;

- Въпреки че са със скромни размери, морските кончета не са по-малко интригуващи от други по-големи водни обитатели като риба трион, тюлен, скат, акула, син кит.

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати