Голяма панда

голяма панда

Едно черно-бяло тромаво животно, приличащо на плюшено мече, шества по света. То е непохватно, но пък толкова пухкаво и сладко. Едва ли има човек, който да не се прехласва по пухестата мечка, която е позната с името панда.

Пандата е мечка, обаче е всичко друго, но не и хищник. Какво тогава я свързва с нейните по-агресивни роднини? Може би лакомията. Пандата е прословуто лакомо мече, което отделя по 16 часа на ден, за да яде. Не държи изобщо на разнообразието в менюто си. Яде бамбук непрекъснато с голяма охота.

Това чудно животно заслужава внимание, защото освен всичко е много рядък вид, а ареалът му е съвсем тесен. Пандата се е срещала в Китай и Бирма, но днес може да бъде видяна в естествената си среда само в китайската провинция Съчуан. Затова дълго не е била известна на света.

Днес голямата панда е истинска звезда. Официален символ е на Световния фонд за опазване на дивата природа и неофициален символ на държавата, където се намира нейният дом - Китай. Китайското правителство смята всички панди за собственост на държавата.

Класификация на Голямата панда

Голямата панда на латински се нарича Ailuropoda melanoleuca. Наричат я разговорно бамбукова мечка. Тя е голям бозайник от семейството на Мечковите и живее в горите на западен и централен Китай, където расте храната на мечката - бамбукът.

Първоначално животното е поставено в семейството на Енотите, заедно с другия подобен вид, познат като Малката панда, но сега я причисляват към мечетата. Идеята да се обособи семейство Пандови специално заради нея, все още не е факт. Застъпниците на това разбиране дават като аргумент фактът, че по устройството на черепната кутия и зъбите това животно не прилича на мечка.

Първа среща на научния свят с Голямата панда

Приема се, че европейският научен свят се среща за първи път с Голямата панда преди 150 години. През 1869 година при едно пътуване в селище от провинция Съчуан мисионерът-природолюбител Арман Давид за първи път видял черно-бялата кожа на симпатичното зверче. Тъй като не я познавал, местните му обяснили, че това е кожа на голям звяр, който живее в планината наблизо.

характеристики на голяма панда

Давид получил не само кожата на животното, но и труп на убита черно-бяла мечка. Мисионерът пък изпратил кожата и скелета в музея в Париж. Постепенно европейците започнали да получават информация за начина на живот и проблемите на мечките, известни днес като Голяма панда.

Кожата станала желан трофей за хората и това довело за масово ловуване на панди, докато преди 58 години Китай забранява лова на животните, за да ги спасят от изчезване. Има създадени и около 40 резервата на местата, където живеят.

Според информацията днес живеят около 1600 панди сред природата, основно в Съчуан. Извън Китай пребивават основно в зоологичски градини, на които са подарени от китайската държава.

Характеристика на Голямата панда

Голямата панда е едър бозайник, който достига до 120-150 сантиметра дължина, а теглото му варира от 30 до 160 килограма. Опашката му е къса, около 12 сантиметра.

Най-отличителното в пандата е окраската на козина. Тя е мръсно бяла на цвят, като е преплетена с черно. През двете плешки и предните крака преминава широка черна ивица. Задните крака също са черни. В черно се наблюдават обагрени участъци около очите и по ушите.

Животното има типичната за мечките голяма глава и едро, масивно и тромаво тяло. На лапите си има 6 пръста. Един псевдопалец се е развил от костта на показалеца и той позволява на голямата панда да държи бамбука, докато се храни.

Широките, масивни зъби на Голямата панда са добре пригодени, за да дъвчи и стрива частите на бамбука, но храносмилателната система е като на хищник и затова в естествената си среда, животното не може да поглъща целулоза.

Начин на живот на Голямата панда

Голямата панда ходи бавно и тежко по земята, защото бамбукът, който яде, не осигурява достатъчно енергия и тя не може да извършва много дейности, които изискват изразходване на солидни енергийни запаси. Характерно е обаче, че се катери пъргаво по дърветата. Тя е самотно живеещ вид, като се събира със себеподобни само в размножителния период.

Животното може да вижда ясно през нощта, понеже има същите зеници като на котката. Нормално денонощието им продължава като половината от времето протича в хранене, другата половина в сън. От 12 до 16 часа на ден пандата яде.

Макар че изглежда забавна, Голямата панда има сприхав и избухлив нрав и е много упорито животно.

Защо Голямата панда яде толкова много бамбук?

Хранителната диета на Голямата панда се състои от 99 процента бамбук. Все пак пандите не са истински вегетарианци. Запазили са характеристиките и зъбите на месоядните и похапват плъхове и други дребни животни, когато успеят да ги уловят.

Зелените и сочни бамбукови листа, филизи и стръкчета обаче съставляват основната храна на черно-белите мечки. Пандата не яде всичко бамбуково. От 100 вида бамбукови растения, яде само 25 вида.

Тъй като храносмилателната система на зверчето е като на месоядните, тя усвоява само 20 процента от 20 килограма бамбук, които изяжда на ден. По тази причина пандата се изхожда по 100 пъти на ден.

външен вид на голяма панда

Въпреки че се храни само с бамбук, количеството протеини и въглехидрати, които приема Голямата панда, е като в храната на месоядните. Така че макар и да са вегетарианци, симпатичните мечки приемат същите макронутриенти, като на другите месоядни. Бамбукът съдържа белтъчини и е беден на мазнини.

Установено е, че пандата мигрира, за да си набавя растенията, чиято хранителна стойност е подходяща за нея.

Размножаване на Голямата панда

Вегетарианската диета е променила размножителния цикъл на пандата в сравнение с нейните роднини - мечките. Бременността на женската трае 2-3 месеца, докато на другите големи мечки е около половин година.

Новородените панди имат 3-4 пъти по-малко тегло, отколкото на новородените мечета на други видове.

Размножителният период е през март до май. Малкото е едно, по-рядко две. Малкото, което е само 100 грама, има нужда от постоянното присъствие на майката, която го притиска към гърдите си, за да го пази. Мъничето проглежда на 45 дни, а след още месец започва да пълзи. На 5 месеца вече престава да се храни от млякото на майката и започва да яде бамбук, а на 18 месеца е вече самостоятелно.

Половата зрялост настъпва на 6 или 7 години. Размножаването им е много труден и бавен процес и изисква защитени зони, за да има шанс да се случи.

Някои интересни факти за Голямата панда

За да се доближат достатъчно до Големите панди, изследователите, които ги проучват, се обличат в костюми на панда.

Пандите растат бързо. За 1 година бебето пораства от 100 грама до 100 килограма.

Пандите си имат международен ден, посветен на тях. Това е 16 март.

Бамбукът, който пандата яде, е опасен за хората, тъй като съдържа циановодородна киселина, която е отровна за човека. Затова не се яде в сурово състояние.

Преходът на пандите от хищничество към вегетарианство продължава 7 милиона години и все още не е завършил. Причината за този преход вероятно е намаляването на животните за храна.

Въпреки милионите години растителна диета приликата на пандите с растителноядните все още остава повърхностна и затова някои изследователи ги наричат вълци в овчи кожи.

Голямата панда е защитен от законите на Китай вид.

Промените в пандите към тревопасни са в зъбите, черепа и мускулите за дъвчене, но храносмилателната система и стомашно-чревната флора са на хищници.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати