Видовете вълци

Видовете вълци

Вълците са най-голямата група от род Кучета и една от най-разпространените групи животни на Земята. Те са обитавали по-голямата част от териториите ненаселени от човека. В днешно време обаче, поради лов и презаселяване, вълците обитават само две-трети от предишните си местообитания.

Вълците могат да обитават различни места и климати. Това ясно се вижда в някои от характерните им физически и морфологични черти.

В много отношения вълците приличат на големи кучета, но и доста се различават от тях. Част от характеристиките, които може да ви се сторят общи са челюстта, муцуната, краката и лапите. При вълците челюстта е ясно изразена, муцуната - издължена, краката са дълги с големи лапи, които им позволяват да развиват много висока скорост. Козината им е изключително гъста и варира от сиво-кафеникава до червена, черна или бяла.

Една от най-характерните черти на вълците е, че те са социални животни и винаги живеят на глутници. В тези своеобразни общества съществува строга йерархия, на върха на която стои Алфата.

Основните видове вълци могат най-общо да бъдат определени по следния начин:

Сив вълк

Най-разпространеният вид от семейството на вълците и видът, с който повечето от нас са запознати. Обикновено достигат до 50 кг, а в много редки случаи и до 100 кг тегло и над метър височина. Цветът им варира в зависимост от местообитанието и може да бъде кафяв, черен, червен и др.

Обикновено обитават широка територия, на която лесно могат да намерят храна. Места, на които можете да срещнете вида сив вълк са планините и равнините, някои пустини, а дори и градски части. Хранят се предимно с дребни и средни по големина животни, но могат да се хранят и с едри животни като елени и бизони.

Койот

Въпреки че не може да се отнесе напълно към семейството на Вълците, койотът може да бъде споменат тук. Те са по-малки от стандартния вълк, но са много по-разпространени. Това е така, защото койотите са много адаптивни към промените на средата на тяхното местообитание и могат да живеят по-близо до хората.

Полярен вълк

Полярен вълк
Снимка: emmastout/pixabay.com

Този вид е уникален не само заради цвета си, но и заради местообитанието си. Окраската му е изключително бяла с някои леки оттенъци на жълто, сиво или черно. Може да бъде открит в Аляска, някои части на Канада и в Гренландия. Също като сивия вълк могат да достигнат до над 50 кг тегло. Средната им височина е около 90 сантиметра, но някои могат да достигнат и до над метър и половина.

Поради местообитанието си, те се хранят основно с много едри животни, които също обитават техните територии. Това предполага нападение на глутницата, за да се осигури храна за всички.

Червен вълк

Този вид вълци обикновено са с канелена окраска с червеникави оттенъци, откъдето идва и наименованието им. Имат големи уши и бяло оцветяване около муцуната.

Червеният вълк живее в малки глутници от по двама до няколко члена. Поради тази причина е и самотен ловец и се хвърля на по-малки от него животни като мишки, зайци, и др. В много редки случаи биха нападнали елен и то само ако е групово усилие.

Маркират територията си изключително сериозно и методично, за да не допуснат други глутници на нея.

Източен вълк

Този вид вълк много прилича на сивия вълк, но е малко по-дребен. До голяма степен наподобява голямо куче хъски. Козината му е бяла с черни косми, които с напредване на възрастта увеличават броя си.

Вълк

Най-разпространени са в Канада и САЩ. Изключително лоялни са към своята глутница, те правят всичко възможно, за да защитят членовете ѝ. Най-активни са през нощта. Ловуват заедно. Хранят се с различни гризачи, бобри или по-едри животни като елени и лосове.

Етиопски вълк

Поради типичната си червеникаво-оранжева окраска и размерите си, често се бърка с лисица. Муцуната също допринася за това, тъй като е доста по-издължена и остра от тази на обикновените вълци.

Етиопският вълк се открива в някои части на Африка и най-вече в Етиопия, откъдето идва и името му. Популацията им е силно намалена в последните години и са застрашени от изчезване. Обитават главно планински региони.

Също като останалите от семейство Вълци, и тези живеят в глутници. Когато става въпрос за лов обаче, ловуват сами и затова основна храна за тях са гризачите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати