За тюлените от А до Я

Всичко за тюлените
Снимка: pixabay.com

Всички народи, които живеят край морето, имат във фолклора си приказки за морски царици, които властват във водата и удивляват човека със своите възможности. Тези баснословни древни сказания имат за своя първооснова разказите за един морски обитател. Това е тюленът.

За да разберем какво е подбудило хората да създадат такива легенди за морския хищен бозайник, трябва да го опознаем - начинът на живот на тюлена, навиците му и биологията му.

Класификация на тюлените

Тюлените са от класа на Перконогите и съставят групата на хищните животни, преминали към земноводен начин на живот, но са приспособени да живеят във водата. Само по време на размножителния период на тюлените и когато сменят козината си, те трябва да бъдат на земята или на леда, тоест извън водата.

Този факт ги прави най-близките роднини на перконогите. Същевременно ги определяме като сухоземни хищници, макар че имат близко родство с китове, морски крави и сирени, основаващо се не толкова на близки общи черти, а на сходно приспособяване към живота във водата.

Същинският тюлен е с латинско наименование Phocidae и е морски хищен бозайник. Семейството на същинските тюлени обхваща 13 рода, а видовете тюлени са 34 на брой. Те се групират в три различни семейства. 18 вида спадат към безухите тюлени, 14 вида са към ушатите, а 2 вида спадат към моржовете.

Къде живеят тюлените?

Разпространението на този бозайник е наистина много широко. Те могат да бъдат наблюдавани във всички морски басейни по Земята, някои тюлени живеят дори в сладки води. Почти всички без изключение обаче предпочитат студената вода, защото полярните морета са богати на храна. Цялата популация на тюлените днес е около 30-35 милиона, като 17 милиона от тях живеят в Антарктика.

Характеристика на тюлените

Тюлени
Снимка: suju/pixabay.com

Преди около 20 милиона години край северните брегове на Тихия океан живеел алодесмусът. Това е далечният прародител на съвременния тюлен, както и на моржа, от времето преди двата вида да се разделят. Днешното животно има дълга история, през която се е усъвършенствало, достигайки днешния си оптимален вид.

Тюленът е отличен гмуркач и грациозен плувец, благодарение на формата на тялото си. То е издължено и много гъвкаво. Средният размер на тюлените варира от 1 до към 6 метра. Те са с големината на теле. Мъжките и женските не се различават съществено по този показател.

Морските животни се отличават с къси и заоблени уши, къси са и крайниците им и завършват с широка перка поради образуването на плавателна ципа между пръстите на крайниците. Тъй като са хищници, имат характерната челюст, но липсват само кучешките зъби.

Когато са във водата, предните им перки представляват кормилото, а за придвижване служат задните перки. Те се удрят една в друга и така се получава силен тласък.

Главата и тялото на тюлена силно наподобяват човешките и това е интересно наблюдение. Покрити са с къса козина, която плътно приляга към тялото и го пази от вятър и студ, но само ако е суха. Намокря се цялата във водата. Затова топлинната изолация се осъществява от дебелия слой подкожна мазнина.

В сравнение с масата си, тюлените имат много повече кръв в сравнение със сухоземните бозайници. В сравнение с човека кръвта им е с цели 75 процента повече, а тюленът на Уедъл има сто на сто повече кръв от човека.

Мозъкът на тези перконоги е 20 пъти по-малък от човешките. Обмяната на веществата е с една трета по-слаба отколкото при хората. В процеса на гмуркане тюленът издиша и задържа значително количество въздух в дробовете си. Благодарение на система от клапи се отделя по-малко кислород. Задържаният въздух съдържа малко азот.

Под водата честота на ударите на сърцето на тюлена намалява на 4 до 15 удара в минута. Особеност на кръвоносната система е, че венозната кръв не се връща към мозъка и в него постъпва богата на кислород кръв, когато тюленът се гмурка под водата. Тюленът на Уедъл, който е абсолютният фаворит в упражнението гмуркане, има повече хемоглобин в кръвта от другите себеподобни и от човека.

Дихателната им система също е пригодена за продължително гмуркане. Могат да дишат на неравномерни интервали. Имат 15 двойки ребра и затова гръдният им кош е по-гладък. На сушата също могат да задържат дишането си до 10 минути.

Възрастта на тюлените се определя по годишните кръгове на дентина. Тюленът има много външни паразити, които живеят в кожните гънки под перките, както и в козината му.

Тюлените са добродушни
Снимка: Noutch/pixabay.com

Начин на живот на тюлена

Въпреки впечатляващите си размери тюлените не са агресивни, а много кротки и беззащитни. Обичат да излизат по крайбрежните скали или ледовете и да се излежават дълго на слънцето, без дори да мръднат.

Тъй като крайниците им са недоразвити, не могат да ходят по сушата, даже трудно удържат тялото си на земята. Тяхното място е водата, където се чувстват прекрасно и са много пъргави.

Естествените врагове на тюлените са косатките, акулите и полярните мечки, които се хранят с тях.

С какво се хранят тюлените?

Храната не създава проблеми на тюлена. Ако липсва, той може дълго да не се храни. Ако има изобилие, тюленът може да погълне повече от 10 килограма риба само за 24 часа.

Рибите, мекотелите и ракообразните съставляват основната храна на тюлена, яде и всичко, което живее във водата. Калмарът е истински деликатес, за който тюленът се спуска в дълбините на морето, дори по-дълбоко от кита.

Един вид от тези интересни животни може да прекара във водата около 43 секунди, без да диша. Тази особеност им помага да стигат до дълбочини, невъзможни за други морски бозайници.

Тюлените, които се отглеждат в плен и са част от атракцията на водните паркове, се адаптират толкова добре, че биват хранени от ръката на гледача им, както кучетата.

Размножаване при тюлените

Тюленче

Размножаването на тюлените става само на брега, обикновено върху леда. Бременността при тюлените е дълга, 10-11 месеца. Ражда се едно малко. То е с пухена козинка, която се сменя след 2 седмици. Бялото пухкаво облекло на бебето тюленче се сменя със сива козина, което означава, че то е стигнало младежката си възраст.

За да се топли, козината на мъничето е дълга и пухкава и то изглежда по-едро, отколкото е в действителност. Големите му изразителни очи гледат почти като при човека и това показва, че бозайникът е всъщност много добродушен. По тази причина се опитомява лесно. Много тюленчета са отглеждани като питомни животни.

Козината на възрастния тюлен е типична за вида и заради нея много от тях стават жертва на бракониерите.

Интересни факти за тюлените

Най-добрият гмуркач сред тюлените е видът, наречен тюлен на Уедъл. Той може да плува под вода 70 минути.

Тюлените са много музикални животни, любители са на хубавата музика.

Тюленът заема място в тълкуването на сънища, като се смята, че съня, в който присъства, предсказва успех в живота, прогрес и издигане в кариерата. Кожата на тюлена пък в съня предвещава радост и щастливи моменти в семейството.

Някои видове тюлени са критично застрашени и природозащитните организации се борят за тяхното опазване.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати