Медояд - меден язовец

Медояд - меден язовец
Снимка: naturehdwallpapers.files.wordpress.com/

Сред своеобразните класации в животинския свят за най-голямо, най-бързо, най-красиво животно има и една любопитна класация - за най-смелото животно. Ако някой си мисли, че това може би ще бъде някой от господарите на сушата, водата и въздуха като лъв, акула или орел, ще се излъже.

Класацията се оглавява от животно, наречено медояд. И още една изненада. Това не особено познато създание, което очевидно обича мед, няма много общи неща с добре известния лакомник при нас - мечката. Медоядът принадлежи на друго семейство и е толкова странно същество, че заслужава да му се обърне внимание, нищо че не живее по нашите географски ширини.

Характеристика на медояда

Медоядът, наречен още меден язовец или Рател, е обитател на Африканския континент, но се среща и в южните части на Азия. Медоядът е единствен представител на подсемейството на Millevorinae и на рода Millivora. Става въпрос за семейството на Поровите.

Този представител на семейството със сигурност трябва да се приеме като най-забележителния сред тях, защото само той е включен в книгата на Гинес като най-смелото животно в света. Заслужил е мястото си там, защото не се бои да напада много по-големи и силни противници и е толкова безстрашен и упорит, че ги побеждава.

Предимства на медояда, за да успява в неравните битки?

Зверчето разполага с издължено тяло, както всички Порови, което е много широко в горната част на гърба му. Около врата кожата му е дебела около 6 милиметра. Това му помага при битките, които непрекъснато води с най-опасни животни. Кожата му е толкова здрава, че може да издържи няколко удара с мачете. Нищо не може да го ужили, нито да го ухапе. Това е една от тайните на неговите победи.

Този член на семейство Порови се отличава с малката си и плоска глава, късата муцуна, както и малките си очички, а ушите му са по-скоро като цепнатини. Най-вероятно еволюцията му е дала това поредно оръжие, което да го предпазва в битките с лъвове, тигри и крокодили.

Медоядът има черно лице, бузи, както и долна част на тялото, но понякога се срещат екземпляри, обагрени в тъмнокафяво. Гърбът, вратът и скалпът му са бели на цвят или светлосиви. Поради тези цветови контрасти, животното лесно се вижда денем. Някои медни язовци са изцяло черни, но такива се срещат рядко. Обикновено се намират в Конго и живеят в гората Игури.

Медният язовец е дълъг до 73 сантиметра и тежи до 19 килограма. Опашката му е 30 сантиметра на дължина и е покрита с дълги косми в горната си част. Животното има изключително здрави крака. Късокрако е и на всеки крак има по пет пръста. Ноктите на предните му крайници му са много дълги, а на задните по-къси.

Черепът му може да бъде оприличен на този на язовеца, който живее в Европа, но всъщност повече прилича на пора. Черепът е много здрав, защото в него няма независима структура на кости. Зъбите му не са правилно подредени в захапка. Едни са по-дълги, други пък липсват. Кучешките му зъби са прекалено къси. В замяна на това езикът му е остър и има папили по него, за да се обработва по-лесно трудносмилаемата храна.

Медоядът е висок най-много 25 сантиметра, а женските са дори по-малки. Мъжките тежат 16 килограма, женските достигат 9 килограма. Имат анална торбичка, с която се различават от всички останали представители на Поровото семейство.

Зверчето е покрито с дълга до 50 милиметра козина през зимния период. Тя е твърда, груба, няма мек подкосъм под нея. По корема и слабините е по-малка и рядка. През лятото козината е около 15 милиметра, а коремът му е почти гол. Отличителната му черта е голямата бяла ивица, която започва от върха на главата и продължава до основата на опашката.

Начин на живот на медояда

Медоядът е самотно животно. Ловува и се храни сам, с изключение на размножителния период, когато двойката ловува заедно.

Рателът, както още е известен, си прави собствени дупки, които изкопава сам. Това животно е отличен копач и издълбава тунел за около 10 минути в твърдата почва. Дупката му е с вход и камера, до 3 метра размер. Понякога използва изоставена дупка на брадавичестата свиня или тръбозъба. Ползва и термитни могили за дом.

Медоядът е много интелигентно същество. Той ползва инструменти, за да достигне до целта си. Досеща се да премести трупи, за да се покатери нависоко. Могат да отключват резета, да използват гребла и други сечива и инструменти.

Най-известни са тези зверчета обаче с невероятното си безстрашие. Те нападат всякакъв противник, без да се замислят дали ще успеят да се измъкнат от хватката му. По време на битки са неуморни и непобедими. Повечето хищници не се наемат да ловуват медояди и предпочитат да ги заобикалят.

Възрастният меден язовец има дрезгав глас, а малките викат майките си с писклив звук или скимтене. При чифтосване те издават силни звуци, подобни на грухтене. Когато ги гонят кучета, те крещят като малките мечета.

Хранене на медояда

Любимото блюдо на медния язовец са змиите. В дивите и закътани места ловува денем, а в по-населените е нощен ловец. Докато търси храна, зверчето потичва в лек тръст, със скоростта на човека. Макар че името им произлиза от охотата им към пчелния мед, те са основно месоядни хищници. Не подбират месото, ядат и мърша. Гризачите, птиците, скорпионите, гущерите, змиите, включително най-отровните, жабите и костенурките са част от менюто им. Ядат яйцата на животните, а понякога плодове и зеленчуци. Те са наистина всеядни, а менюто им е доста разнообразно.

Животното ловува, като изравя от дупките им гризачите, земните катерици и други животинки, криещи се в дупки под земята. Лесно чупи корубата на костенурката с яките си челюсти. Катери се по дърветата, докато преследва плячката си. Отровата на змиите им действа. След ухапване медният язовец пада като мъртъв, но скоро след това се съвзема и изяжда змията, започвайки от главата. Тези животни изяждат напълно плячката си, не оставят нито нокти, нито кости, нито пера. По време на хранене, държи плячката си с лапи. За да си набавят растителна храна, язовците разкъсват кората на дърветата и повдигат камъните по пътя си.

Размножаване на медояда

Не се знае твърде много за размножаването на това зверче. Смята се, че само през размножителния сезон двойките се събират заедно и даже ловуват по двойки. Предполага се, че бременността трае 6 месеца и се раждат най-често две малки, които са напълно безпомощни и слепи. Те скимтят, за да привлекат вниманието на майка си, която се грижи за тях.

Живеят в плен около 24 години, а за дивата природа няма сигурни данни.

Още интересни факти за медояда

Медния язовец е признат за най-хладнокръвният и безстрашен убиец в природата;

В армията на ЮАР са кръстили на него един танк - Рател 20;

Медоядът убива лъвове, като ги захапва за тестисите;

Медоядът е особено упорит, в състояние е да гони не само живи същества, навлезли в територията му, но и бездушната техника.

В Индия има сведения, че медояди са изкопавали човешки трупове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати