Американска черна мечка

американска черна мечка
Снимка: Paul Brennan Pixabay

Името на Печо Пух е известно на всички деца, както и на всички възрастни днес още от времето, когато са били деца. Популярният герой на Алън Милн е мечка, но малко хора си задават въпроса каква точно мечка е Мечо Пух? В природата се срещат много видове от най-големия хищник на Земята.

Според историята на създаването на героя на Милн, прототип на мечо Пух е животно от вида черна мечка, което 4- годишният син на Алън Милн - Кристофър Робин видял за първи път в зоопарка. Малкото момче веднага се влюбило в мечока Вини и му дало името на любимата си плюшена играчка.

Минали 50 години и Кристофър Робин Милн, вече 61-годишен мъж, бил поканен в зоопарка в Лондон, за да открие паметник на черната мечка Вини, която вдъхновила Алан Милн да създаде Мечо Пух. Струва си да научим повече за този вид хищник, известен още и с названието барибал.

Класификация на черната мечка

Черната мечка, наричана също барибал, има латинско наименование Ursus americanus. Тя е бозайник от семейство Мечкови и обитава Северна Америка. Има 16 подвида на черната мечка.

Някога са били забелязвани в по-голямата част на Северна Америка, но ловът им и все повечето залесени райони силно намаляват числото им. Остатъчните популации оцеляват в слабо населените гори и са защитени в националните паркове. Това е голямо и проспериращо семейство, но е заплашено заради унищожените им местообитания и ловуването им.

Характеристика на американската черна мечка

Барибалът е голям хищен бозайник от семейството на Мечковите, чийто ареал е съсредоточен в източната част на Северна Америка. Муцуната често е лека, контрастира на по-тъмния цвят на животното, а на гърдите си може да има и бяло петно. Козината им като цяло е по-лека. Някои групи черни мечки от крайбрежието на Британска Колумбия и Аляска са синкаво сиви, някои са канелени на цвят, стигат дори до бели. Има и албиноси.

Мъжките са дълги от 140 до 200 сантиметра, а на женските от 120 до 160 сантиметра. Дължината на опашката им е от 8 до 14 сантиметра. Мъжките тежат до 409 килограма, а женските са до 235 килограма. Американските черни мечки отстъпват като размер само на полярните и кафявите мечки.

Козината на звяра се нарича руно. То е меко, с плътен пух под гъсти, дебели косми. Тези мечки са по-дълги, отколкото други видове, нямат много опушени уши и раздуването в раменете, което е доста осезаемо при другите, тук се наблюдава като съвсем леко загатнато.

Продължителността на живота им в дивата природа може да достигне до 30 години, но обикновено те живеят не повече от 10 години поради срещите си с човека. Почти всяка ранна смърт на екземпляр от този вид е следствие на лов, капани, пътни произшествия или някакъв вид среща с човека.

Поведение на американската черна мечка

Американските черни мечки живеят сами като всички териториални животни. Майката обаче често може да бъде видяна заедно с мечетата си. В някои райони, където хранителните източници са групирани, мечките се събират на групи, образувайки йерархия.

Барибалът е високо интелигентно животно. Много са любопитни, но и срамежливи, както и страхливи по отношение на човека. Много добре развити навигационни способности имат. Общуват помежду си с тялото, изражението на лицето, със звуци, допир и миризми. Имат много силно обоняние, като останалите мечки, и не толкова силно зрение.

Местообитания на американската черна мечка

американска черна мечка - характеристики
Снимка: bluegate Pixabay

Местообитанията на американската черна мечка са предимно недостъпни терени с гъста растителност и голямо количество хранителни запаси. Те се движат в територии от 400 до 3 000 метра надморска височина. Те се крият в гъстата растителност и горите. Понякога излизат в по-открити места, за да се хранят с бодливите кактуси.

Присъствието им в залесените зони вероятно се дължи на факта, че барибалите делят едно пространство с по-едрите мечки, които се отличават с агресивността си, като мечката гризли, които е заела по-откритите пространства, в търсене на по-лесни източници на храна.

Американските черни мечки се срещат в много дивите райони и недокоснатите от човека места, но при нужда могат да се адаптират в крайградски райони, ако са принудени от недостатъка на храна.

Размножаване на американската черна мечка

Мъжките се срещат с женските по време на техния еструс (разгонване). Ареалът на един мъжки често съвпада с териториите на няколко женски. Периодът на чифтосване е от юни до средата на юли. Женските са разгонени през целия сезон, до чифтосването. Обикновено женските раждат всяка година, но понякога имат паузи от 3 или 4 години.

Бременността трае 220 дни. Малките се раждат януари или февруари. Обикновено това съвпада със зимуването на женската. Малките са между 1 и 5 на брой. Малките се раждат от 200 до 450 грама, слепи и беззащитни. През цялата зима се хранят от млякото на майката. През пролетта, когато напускат леговището, вече тежат от 2 до 5 килограма. Майката ги отбива на 8 месеца, но те остават с нея до 1. 5 години. Само женските се грижат за малките и ги учат на всичко, което им е важно в живота по-нататък. Мъжките не участват в самото отглеждане, но осигуряват спокойствието на потомството като пазят територията.

Пубертетът на женските идва на възраст от 2 до 9 години, а при мъжките на 3 до 4 години, но растат до 10-12 години.

Хранене на американската черна мечка

Можем да наречем американските черни мечки всеядни животни. Хранят се с трева, билки и плодове на някои места. В зависимост от местообитанията може да ядат други животни, насекоми и бръмбари. Ядат и мърша. Не можем да ги наречем активни хищници. Ядат месо, ако е възможно. Предпочитат храни с високо съдържание на протеини или мазнини и затова харесват човешката храна.

През пролетта, когато напуснат леговищата си, черните мечки обикновено са изправени пред недостиг на храна. През зимата те губят тегло и съществуват благодарение на натрупаните мазнини.

Затова през лятото се хранят много активно. Ядат всякакви плодове, ядки, жълъди, корени и натрупват мазнини до есента.

Значение на американските черни мечки за екосистемата

Черната мечка е важна за екосистемата заради ефекта върху насекомите. Прочистват горите от редица насекоми. Те разнасят и семената на растения, с които се хранят. Имат влияние и върху популацията на зайци, елени и други животни.

Те са обект на лов от страна на човека, тъй като главата и кожата им са трофеи. Консумира се и месото им. Мазнината им също се използва. Медицински изследвания върху вида се използват за разработване на лекарства срещу различни болести при човека. От друга страна те са и вредители, защото нападат понякога стадата, събарят пчелините, а понякога дори убиват хора. На тези, които посещават райони, обитавани от черната мечка, се препоръчва запознаване с предпазните мерки, за да се избегне такава среща.

Както кафявата мечка е централен герой в нашия фолклор, така и черната мечка заема своето място във вярванията на местните индиански народи в Северна Америка. Мечките са тотем за някои индиански племена в Британска Колумбия, а черна мечка-барибал, която не е с черен цвят на козината се смята за свещено животно и не се убива.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати