Животните с най-развито обоняние

Животните с най-развито обоняние

Да се определи кое животно е с най-силно развито обоняние, е сложна задача, защото различните обонятелни рецептори отговарят за различни миризми.

Тези рецептори са милиони и са съсредоточени основно в задната част на носа, където образуват обонятелна тъкан. Проведените изследвания и наблюдения на различните видове животни показват, че слоновете, мечките и акулите са сред представителите с най-добро обоняние.

Мечка

Счита се, че мечката има най-силното обоняние сред всички животни на планетата. Мозъкът ѝ съставлява 1/3 от човешкия мозък, но областта, която контролира обонянието, е пет пъти по-голяма, отколкото при нас.

Мечките използват острото си обоняние, за да намерят храна, да избегнат опасност, а също така и да следят местонахождението на малките си мечета в дивата природа. Тя може да надуши умряло животно на 32 километра разстояние от нея.

Акула

Изследванията показват, че акулите са сред животните с най-силно развито обоняние. То се контролира от две трети от мозъка на акулата. Тя може да подуши малка капка кръв на разстояние от километър и половина.

Слон

Слоновете имат силно обоняние

Африканският слон има най-голямо количество рецептори в хобота си, които имат задачата да определят различните миризми. Обонянието му е най-изострено към водата и му помага за откриването ѝ. Той може да я подуши на разстояние от 19 километра.

Птицата Киви

Кивито е нелетяща птица, която е длъжна да намира вода и храна на земята. То има ноздри на задният край на клюна си, с които търси храна в почвата и под падналите листа. Кивито е сред птиците с най-силно развито обоняние.

Змия

Змията има силно обоняние

Подобно на мечките, змиите имат орган в устата си, който се нарича орган на Якобсон. Чрез него те идентифицират различните миризми. Тяхното обоняние също е силно развито. Те използват езика си, за да хванат частици от аромата, които, от своя страна, се преместват в органа на Якобсон, за да бъдат разпознати.

Копринена буба

В света на насекомите копринената буба е лидер, когато става въпрос за обоняние. В мустачетата и се намират рецепторите за аромат. Мъжката копринена буба може да усети частичка от ароматния феромон на женската, дори когато тя се намира на разстояние 9 километра от него.

Албатрос

Албатросът е сред птиците с най-силно обоняние

Тези птици могат да надушат цели пасажи риба от въздуха. Албатросът следи големи водни площи, но не със зрението си, а с помощта на невероятното си обоняние.

Къртица

Източно американската къртица се ориентира единствено благодарение на миризмите. Тя е напълно сляпа, а слухът и е слабо развит. Онова, на което разчита, е фактът, че е сред животните с повишено обоняние. Успява да използва отлично носа си за лов и намиране на правилната посока под земята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати