Видове мечки и техните характеристики

Видове мечки и техните характеристики

Мечката е страховито животно, въпреки че често е представяна в детските книжки като любопитно сладко същество, което похапва мед. Истината е, че често в дивата природа тя е безмилостен хищник, с който по-добре да си нямате работа.

Подбрали сме едни от най-интересните и популярни видове мечки от различни краища на света.

Кафява мечка

Кафявата мечка е най-големият хищник в България и най-популярната от всички други. Теглото ѝ е между 100 и 300 кг, а дължината ѝ е между 1. 4 и 2. 8 метра. Нейното тяло е едро, покрито с гъста, кафява козина. Ушите и опашката ѝ са много къси и закръглени. Вратът ѝ е къс и здрав.

Разпространена е в Европа, части от Азия, Северозападна Африка и Северна Америка. Навършва полова зрялост на третата година от живота си. Бременността на мечката трае между 200 и 210 дни. Ражда през година по 1 до 3 малки. Кафявата мечка е всеядно животно, което добре се катери и плува. Продължителността на живота ѝ е около 50 години.

Бяла мечка

Бялата мечка е най-големият сухоземен бозайник

Смятана за свиреп хищник, бялата мечка е най-големият сухоземен бозайник. Нейните сетива са силно развити и може да усети миризмата от мърша на около 30 метра, както и тюленските дупки, скрити под снега и леда.

За щастие на хората, бялата мечка обитава само северните арктични крайбрежия и острови на Евразия и Северна Америка. Най-големите представители на породата тежат на 900 кг.

Този хищник също има силно развита мускулатура и може да убие тюлен с един удар, а също така е и много пъргав. Главата и шията на бялата мечка са издължени, а зъбите ѝ са много остри. Козината ѝ, всъщност, е прозрачна, но на слънцето тя изглежда бяла с жълти оттенъци.

Американска черна мечка

Тази мечка е най-често срещана в Северна Америка. Мъжките тежат до 240 кг и са високи до 105 см. Под грубата си козина, черната мечка има дебел и плътен пух. Цветът ѝ обаче не винаги отговаря на името ѝ, тъй като черните мечки се срещат в много различни цветове.

В райони около Британска Колумбия окраската на тези мечки е често бяла или кремава, а около крайбрежията на Аляска се срещата дори такива със син оттенък по козината. Те се хранят главно с плодове, малки насекоми и ядки. Понякога яде и мърша, но това е рядкост.

Голяма панда

Особености на голямата панда

Считана за най-сладката мечка, пандата изненадва с черно-бялата си окраска. Разпространена е главно в Китай, като е считана за национално съкровище.

На дължина тялото ѝ достига 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Натуралният ѝ хабитат е бамбуковата гора, където тя се храни предимно с бамбук.

Размножава се през периода от март до май като бременността трае средно около 150 дни, а след това ражда 1 до 2 малки. Тъй като пандите не са широко разпространени, китайското правителство е обявило местностите, обитавани от тях, за природни резервати. Голямата панда е застрашен от изчезване животински вид.

Мечка гризли

Мечката гризли е разновидност на кафявата мечка, обитаваща свободно Северна Америка. Представителите на вида се отличават с по-тъмна козина, макар че цветът понякога варира между светлокафяв и тъмнокафяв.

Женските мечки гризли достигат до 185 кг тегло, а мъжките са значително по-едри и могат да тежат 360 кг. Иначе средно мечката гризли достига дължина от почти 2 м. Мечката гризли живее между 15 и 30 години.

Тя би могла да се катери по дърветата, макар и това да се случва с трудност. Също може и да плува. Обичайно се храни с лосове и други едри бозайници, пастърма, гризачи, едри насекоми, корени на растения и др.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати