miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»За калинките от А до Я

За калинките от А до Я

Калинка

Калинките имат най-добрата репутация от всички бръмбари. Да, те са вид бръмбар, но дребничък и симпатичен. Този представител на членестоногите е наистина очарователен. Ярки цветове, будеща възторг украса, под формата на точки. Всичко това кара малки и големи да обичат калинките. Дори градинарите ги харесват, защото ядат вредители по растенията като листната въшка.

Всъщност калинките не са само това, което мислят хората за тях. Около тези дребни бръмбарчета има и някои факти, които ги представят в не толкова добра светлина, дори са шокиращи. Ако ги опознаем добре, ще видим, че те са кръвожадни малки гадинки, на които дори канибализмът не им е чужд.

Характеристика на калинката

Интересна е етимологията на думата, която в английски се използва за калинка. Там я наричат ladybug. Bug означава буболечка, но тя не е буболечка, а бръмбарче и затова научният свят предпочита названието beetle. Така lady beetle е по-точно наименование за калинката. Латинското им име пък е Coccinellidae и се отнася до представител на семейството на насекомите, съдържащо 5 хиляди вида

На много места по света присъствието на калинките е станало следствие на разселване от човека, като целта е растителна защита. Затова те се срещат в почти всички земеделски региони, които са в умерения или тропичния климатичен пояс.

Калинката има много приятен външен вид. Тя има овално тяло, с форма на купол и 6 къси крачета. Според вида си имат петънца, ивици или пък нямат отличителни шарки. Дължината им варира от 0, 8 до 18 милиметра.

На цвят са ярко червени, жълти или оранжеви, а надкрилието им е покрито с черни, сиви или кафяви точки. Крачетата, главата и антенките им са също в черно. Някои от тези насекоми са покрити с тънки косъмчета.

Червена калинка

Има обаче и калинки с 12 бели петна върху кафяв фон. Седемточковите калинки пък се срещат в червено или оранжево с по 3 черни точки от двете страни и една по средата. Съществува 12 и 4- точкова калинка, като може да има над 4 хиляди вида разновидности при тях. Цветът е с различна яркост. На по-зрелите калинки е по-тъмен и наситен. Броят на петната по телата им не показва тяхната възраст, както често се твърди. Всички живеят около 1 година.

Ярките цветове на калинките не са случайни. Те са тяхната защита срещу хищниците. В природата има много птици и животни, които се хранят с насекоми, но те обикновено избягват обагрените в червено и черно. Когато птица или друго животно се опита да изяде калинката, тя отделя от ставите на краката си капчици отровна кръв. Тя съдържа кантаридин. Това е отровна, лошо миришеща жълта течност, която отблъсква враговете. Хищниците са се научили да стоят далече от червено-черното оцветяване.

Най-високата скорост, която може да развие една калинка, е 24 километра в час. Броят размахвания на крилете може да достигне до 85 в секунда. Тя може да прелети 120 километра, без изобщо да спре и то със завидна скорост.

Във въздуха червеното бръмбарче може да се задържи 2 часа и да развие скорост 80 километра в час. Може също така да се издигне до 1200 метра височина. Това показва, че калинката е отличен летец.

Много интересен е начинът, по който бръмбарчето прибира крилцата си. То грижливо сгъва крилцата, които са много нежни, под червено-черните си надкрилия, наречени елитри, при кацането. То прави поредица от сложни движения, все едно сгъва оригами, за да прибере и скрие крилцата си. Това говори колко здрави са тези крилца и същевременно колко гъвкави. Формата на жилките по крилата позволяват те са се свиват, подобно на ролетката, тъй като са здрави и сгъваеми в едно и също време.

Размножаване при калинките

Калинките са симпатични

Калинките водят твърде самотен начин на живот. Събират се само по време на зимуването и на чифтосването. Размножаването при калинките е от началото на март. Има случаи, когато чифтосването продължава по 9 часа. Понякога ларвите на някои видове носят генетичния материал на двама, дори трима мъжки, което е доста озадачаващ факт за навиците им.

За една година време може да има максимум 5-6 поколения калинки, като времето от яйце до възрастна калинка е от 3 седмици до 1 месец. Женската калинка снася до 300 яйца. Те са жълти, овални и са групирани обикновено по 10 до 50 броя.

Мястото, където се снасят яйцата, е долната част на листата на растението, където обикновено се събират листни въшки, за да могат ларвите да се хранят с тях. Те се появяват до няколко дни, след като яйцата са снесени. Различават се по форма и по цвят.

Ларвата расте много бързо и сменя няколко пъти кожата си. После се закача за някое листо с нещо като опашка и се превръща в какавида. След 1-2 седмици излита готовата калинка.

Начин на живот на калинките

Това сладко бръмбарче е най-активно от пролетта до есента. Когато стане студено, то си намира някое уютно и топло местенце, в което очаква затоплянето.

Някои видове калинки мигрират в страни с по-топъл климат, докато други остават да чакат топлото време, скупчени в групи до няколко милиона екземпляра. Такива места са хралупите на дърветата, под камъните, дори в къщите на хората.

Хранене на калинките

Калинката е хищник. В основата на нейния хранителен режим влизат листните въшки и акарите. Тя не би пренебрегнала ларвите на други насекоми, яйцата на пеперудите или малки гъсеници. Една калинка може да изяде до 5 хиляди насекоми през живота си. В същото време самата калинка представлява храна за жабите, осите, паяците и водните кончета.

В природата съществуват и видове, които се хранят основно с растителна храна. Те ядат цветя, растения, листа и цветен прашец, както и мицела на гъбите.

Размножаване при калинките

В същото време калинките имат и канибалски наклонности. Ако храната не достига, те нападат себеподобните си, за да оцелеят.

Някои интересни факти за калинките

Преди 21 години НАСА изпраща в Космоса 4 калинки, които нарича на членовете на групата Бийтълс. Джон, Пол, Ринго и Джордж оцелели в космическото пространство, в несвойнствената за тях микрогравитационна среда и се хранели с любимите си листни въшки. Тяхното поведение в безвъздушното пространство било успешно тествано.

Природата ни предлага значително разнообразие по отношение на точките на калинката - двуточкови, 10-точкови, 14- точкови и дори 24-точкови. Най-популярни са 7- точковите.

Според скандинавската митология калинката е едно от свещените животни на богинята на любовта и плодородието Фрея, затова се вярва, че тя е пазителка на децата, а също лекува от разни болести.

В поверията на някои народи се смята, че калинката е изпратена от Богородица. Тя е свързана с молитвите. Затова убийството на калинка се смята за лоша поличба.

Калинките си предават по време на чифтосването опасни акари, които могат буквално да изядат калинката отвътре.

Калинките могат да се преструват на умрели, за да заблудят хищниците, които ги нападат.

С помощта на калинката се гадае за бъдеща сватба в български поверия.

Трите вида калинки, които се хранят с растения, се считат за вредители и растителните видове се третират с препарати за растителна защита срещу тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати