За пеперудата Монарх

За пеперудата Монарх

Безспорно светът на пеперудите е изумителен не само заради тяхната ефирност, но и заради всеки един етап, през който преминава животът им - от грозна каквида те се превръщат в изключително красиви пърхащи с крилца нежни същества.

Но още по-изумителен е животът на един особен вид пеперуда, известен като пеперудата Монарх.

Пеперудите Монарх се срещат в Австралия, на Канарските и Азорските острови, както и в Северна и Южна Америка. Ние ще съсредоточим погледа си върху американските пеперуди Монарх, защото те са сред най-големите и издръжливи пътешественици.

В рамките на 1 година пеперудите Монарх създават 4 поколения, като първите 3 имат продължителност на живота от около 5- 6 седмици. Дотук нищо необичайно. Четвъртото поколение пеперуди Монарх обаче живее цели 8 месеца, поради което е кръстено Метусалем на името на най-стария споменат в Библията човек.

Когато в Северна Канада се появи четвъртото поколение пеперуди Монарх, то се разделя на 2 групи, които в продължение на 2 месеца изминават около 5 000 км, за да завършат пътешествието си на юг. Тази изключително дисциплинирана хвърковата армия действа сякаш по команда - започва своето пътешествие точно в деня на есенното равноденствие, като едната група се отправя към Калифорния, а другата достига чак до Мексико!

Стигнали до желаната цел, пеперудите Монарх в продължение на 4 месеца - от декември до март, издържат, без да се хранят с нищо, а само пиейки вода. Те търпеливо изчакват настъпването на пролетта и засищат глада си с нектара на първите цъфнали цветя. След като похапнат, настъпва време да се чифтосат и едва тогава се отправят отново към родните си места в Северна Канада. Отново подобно на дисциплинира армия те поемат пътя към дома точно в деня на пролетното равноденствие.

Не е много ясно какво кара пеперудите Монарх да предприемат подобна миграция, защото малко след като достигнат Северна Канада, те снасят своите яйца и умират. И всичко се повтаря отново - раждат се 3 поколения, които живеят около 5-6 седмици, а 4-тото, което живее цели 8 месеца, отново се отправя на юг, за да осъществи своята миграция!

Както казахме в началото, животът на пеперудите Монарх е наистина изумителен!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати