miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кои животни живеят в саваната

Кои животни живеят в саваната

Гепард

Саваната представлява обширно пространство, което обикновено се намира в близост до екватора, и се отличава с тревиста растителност и разпръснати дървета и храсти. Намира се между двете зони, тропика на Рак на север и тропика на Козирог на юг.

Местоположение на саваната

Саваната обхваща над половината от Африка, по-голямата част от Южна Америка и части от Азия. Например в Африка саваната обхваща най-вече източната част, която включва Кения и Танзания.

Акациевите савани са разпространени предимно в този регион. Те са се превърнали в дом за различни диви животни, което в последствие довело до създаването на паркове и резервати за животински дивеч. Сред най-забележителните са Maasai Mara в Кения и Serengeti в Танзания. Тези са дом и на едни от най-уникалните миграции на животни в света.

Климат в саваната

Климатът на Савана варира в зависимост от предишния сезон. Има два различни сезона, състоящи се от сезон на дъждовете и сух сезон. Сезонът на дъждовете идва през летния период, докато сухият сезон идва през зимата. Климатът през сухия сезон е пагубен за много животни и растения, тъй като повечето растения изсъхват, което пък води до липса на храна за тревопасните.

Най-често вали през сезона на дъждовете. По време на този сезон растителния живот се съживява и увеличава значително. Пресъхналите преди реки и други водни басейни също се пълнят с вода.

Двата сезона на саваната са ключови при определянето на валежите в екосистемата. Има два дъждовни сезона годишно. През сухия сезон се наблюдават по-ниски валежи от около 100 мм годишно за период от 4 месеца от октомври до януари. От друга страна, дъждовният сезон е със средна височина на валежите от 500-1200 мм.

Температура в саваната

Саваната в Африка

Саваната е със средна температура от 25 градуса по Целзий. Може да достигне до 40 градуса през лятото и 20 през зимата.

Въпреки че в саваната има само два сезона, сухият сезон може да бъде допълнително разделен на два периода според диапазона на температурите си. Първият е студеният сух сезон, където температурите могат да варират от 29 градуса по Целзий по обед до 21 градуса през нощта. Вторият вид е топлият сух сезон, където температурите могат да варират между 32 и 38 градуса.

Растения в саваната

Има четири вида савани според растителността: влажни савани и редки гори, сухи савани, бодливо-храстови савани и потопени савани.

Влажните савани и редки гори обхващат районите по границите със зоната на екваториалните гори, където вали повече и сезонът на дъждовете продължава по-дълго. Растителността е по-обилна, дърветата са по на често, а на по-влажните места дори има вечнозелени гори.

Сухите савани обхващат районите с по-малко валежи и по-къс дъждовен сезон. Дърветата, растящи там, са по-малко и от по-сухоустойчиви видове.

В бодливо-храстовите савани преобладават високите бодливи и труднопроходими храсти, дърветата са малко и разпръснати.

Потопените савани са разположени в долините на реките и водоемите, като през дъждовния сезон водните басейни потопяват почти всичко в вода. Макар и по-малко, вода почти винаги има в тези райони дори през сухия сезон.

Растенията в саваната са силно адаптивни, за да могат да се справят с климата. В нея може да срещнете дървета като акация, баобаб, бор и палма, както и треви като родоска трева, червена овесена трева, лимонова трева и звездна трева растат в саваната. Тревите достигнат най-малко 80см на височина и най-много 350см.

И колкото и много трева да се среща в саваната, също толкова области стоят голи, без никаква растителност. През сухия сезон тревата придобива кафеникав цвят, най-вероятно заради слабата фотосинтеза. Но след като сезонът се смени и дойде ред на дъждовния сезон, тревата отново придобива типичния си зелен цвят. Освен това има няколко огромни пространства, които предоставят благоприятни условия за разпръснат растеж на храсти. Средната височина на дърветата в саваната е около 6м.

Лъвове в саваната

Растенията в саваната са развили хидрофилна коренова система, която е в състояние да се спусне доста по-дълбоко в почвата в търсене на вода. Големите стволове на някои дървета пък имат място за съхранение на излишната вода, която събират по време на дъждовния сезон, за да се подготвят за сухите сезони. Дървесната кора на повечето дървета, сред които и баобаба, е дебела и закоравяла и предпазва от горски пожари. Заради тревите, особено през сухия сезон, горските пожари са често срещано явление.

Листата на растенията са широколистни и обикновено падат през зимния сезон тъй като растенията са предразположени към по-голям риск от загуба на вода чрез транспирация.

Животни в саваната

В саваната живеят много животни. Това се подпомага не само от големината на тези площи, но и от климата. Тя предоставя дом на някои от най-известните тревопасни видове животни в света, като зебри, газели, антилопи гну, манголи и слонове. Сред хищниците, които можете да срещнете в нея, са лъвове, гепарди, хиени и леопарди.

Повечето от тези животни се намират в африканската савана. В саваната в Южна Америка има по-малко бозайници, но за сметка на това има повече видове птици, като папагали, сини рибарчета, чинки и други. Австралийската савана е единствената, в която можете да намерите кенгуру. Саваната е и дом на хиляди насекоми, които привличат всякакви видове птици в търсене на храна и място да свият гнездо.

Популацията на месоядните пораства значително през сезона на дъждовете. Това е защото при сезона на дъждовете има повече трева, което ще рече, че и тревопасните животни са увеличават, което пък води до повече храна на месоядните и следователно раждането на повече малки. Лъвовете и гепардите, както и другите месоядни, са от ключово значение за саваната, тъй като те поддържат баланса на екосистемата.

Те предотвратяват опасността от прекомерна паша (изяждане на твърде много от растителността), която може да възникне поради пренаселването на савата с тревопасните видове като газели и зебри. Въпреки големият брой животни в саваната винаги има достатъчно храна, особено за тревопасните. Всяко едно от тези животни е развило уникални хранителни навици, което сваля конкуренцията за храна до минимум.

Например, жирафите се хранят с най-горната растителност по дърветата, до която други животни като зебрата не могат да достигнат. Слоновете се хранят с листа от по-ниски дървета. Зебрите предпочитат храсти и високи треви, докато гнутата и газелите се хранят съответно със средновисоки и ниски треви. Това е и причината всички тези видове да могат да бъдат забелязани в една и съща област, без да се конкурират за храна.

Жирафи в савана

Сухият сезон води до загуба на вода чрез изпаряване и транспирация. Следователно има недостатъчна питейна вода за животинските видове в саваната и почвите са сухи и напукани. С намаляването и изсъхването на растенията, броя на тревопасните също намалява. За сметка на това броя на месоядните може да се увеличи благодарение на лесната и обилна плячка.

Заради променящия се климат и липсата на храна животните често се налага да мигрират. Понякога трябва да изминат огромни разстояния в търсене на хранителен и воден източник. Миграцията се различава значително в зависимост от различните животни в саваната. Някои миграции са временни и животните се връщат обратно със завръщането на сезона на дъждовете. Други пък никога не се завръщат на същото място. Има дори такива, които мигрират по време на сезона на дъждовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest