Черен Носорог

Черен носорог

Носорозите са удивителни животни, които просто така не остават без внимание. Те са на второ място по големина след слона. При максимална височина до 2 метра и дължина - 5 метра, могат да тежат до 4 тона. Черният носорог може да има до 5 рога едновременно, като най-дългият от тях може да достигне до половин метър.

Средната продължителност на това животно е около половин век. Единаци са по природа и си намират партньор само, за да създадат потомство. Както и при слона, бременността при тях е около 19 месеца. Слабото зрение на черния носорог се компенсира с отличния им слух и обоняние.

За да определят границата на своята територия, те я маркират със своя тор. Всеки от крайниците им има три пръста, които са защитени от силни копита.

Ето някои интересни факти за черния носорог:

1. Възрастта на най-древните останки е на повече от 40 млн. години;

2. Едно от най-големите животни на планетата;

3. Застрашени са от изчезване и са внесени в Червената книга;

4. Няколко милиона години назад Индрикотерий (един от най-големите носорози в света) е бил най-големия бозайник. Височината му е достигала до 8 метра, а теглото - 20 това;

5. Съществуват носорози без рог;

6. Могат да живеят между 35 и 60 години;

Факти за черния носорог

7. Азиатските носорози имат гънки, наподобяващи панцер. Затова китайците ги изобразяват в стоманена броня;

8. Близки роднини на това животно са зебрите и конете;

9. Дебелината на кожата им е средно 1.5 см, но може и да е по-малко;

10. Кожата на носорога е много чувствителна към слънце и ухапвания от насекоми, така че те често се цапат с кал за защита.

Въпреки размерите си, тези животни лесно поддържат скорост на движение от 40 км/ч. За съжаление обаче съдбата си е направила лоша шега с тях, като ги е наградила с рогата на главата им, тъй като много бракониери ловуват за тях, поради високата им стойност.

Често те просто отрязват рога на животното и дори не се докосват до него. Именно поради тази жестокост, черният носорог е застрашен от изчезване, като правителствата на всички страни се опитват всячески да защитят това удивително животно. Ловът му е забранен със закон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати