Любопитни факти за черния кайман

Черните каймани са от семейството на алигаторите

Черният кайман е най-големия екземпляр в семейството на алигаторите. Заедно с това е един от четирите вида най-едри крокодили в света, както и най-големият хищник, срещан в Амазонската екосистема.

Вижте интересни факти за черния кайман!

Дължината на черните каймани достига до 7 метра, а теглото им над 1 тон! Из Латинска Америка са забелязвани и отделни екземпляри, които надхвърлят 10 метра, но за сега това не е документирано официално. Рекордът се държи от кайман, който е дълъг 7, 7 метра и тежи цели 1310 килограма.

Черният кайман е сладководно влечуго, но също така се среща и около делтата на Амазонка, където водите са сравнително слабо солени. Живее в езера, блата и бавно движещи се реки.

Черният кайман обитава районите на Колумбия, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Френска Гвиана, Перу и Парагвай. Както името му подсказва има тъмен цвят, а възрастните екземпляри са напълно черни. Това им помага да абсорбират по-добре слънчевата светлина и топлина.

С какво се храни черният кайман?

Този вид алигатори имат богато меню, в което доминира месото. Всякакви водни обитатели, змии, маймуни, птици са част от любимите им храни. Заради огромния си размер кайманите обаче безпроблемно ловуват и едър дивеч като елени, ягуари, пуми и дори глигани. Също така са склонни на животински канибализъм, тъй като често нападат по-дребни видове каймани.

За съжаление, им се услажда и човешкото и не рядкост да нападат и хора. Особено в районите, в които се развива животновъдство край реките. Там черният кайман също така убива и селскостопански животни, като се стреми към по-едрите екземпляри като бикове, прасета и крави. Ловуват основно нощно време, освен ако не са много гладни.

Челюстите им нямат дъвкателен механизъм, затова когато успеят да сграбчат нещо, те се опитват да го строшат преди да го глътнат. По-голямата плячка се укрива и се изчаква плътта да започне да гние, за да може каймана да отхапва огромните късове месо по-лесно.

Кайман

Как се размножават черните каймани?

Размножаването при черните каймани се осъществява винаги в сухия сезон.

След оплождане женските снасят между 50 и 60 яйца. Гнездата им са огромни – с диаметър между 2 и 5 метра. Малките каймани се излюпват след 3 месеца мътене. След това майката ги пренася до водата с уста. Там те започват да се хранят първоначално с дребни рибки, мухи и комари, след което постепенно в менюто им влиза и месото.

В периода между 1940 и 1970 година черният кайман е бил за кратко застрашен животински вид. Тези алигатори били любими на бракониерите, които печелели добре от ценната им кожа, която била много търсена за направата на чанти и обувки. Днес се смята, че популацията им е овладяна.

И сега те често стават жертва на бракониери и унищожаването на джунглите, но този вид рептили в момента е сравнително незасегнат, благодарение на суровите наказания и бързата им репродукция. Също така местообитанието на черния кайман е концентрирано основно в Амазония, която е рядко населена.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати