Любопитни факти за животните на Антарктида

Антарктида

Наричат Антарктида леден континент и това е съвсем точно название, защото 98 процента от територията е покрита с лед. Тази ледена земя е проучена много късно заради твърде враждебната си природа и отдалечеността си от останалите населени места по света.

Условията за живот на континента не предполагат развитие на сухоземна фауна. Най-едрото сухоземно животно там е мушичка, наречена Belgica Antarctica.

В замяна на това обаче морският живот е много разнообразен и динамичен. На Антарктида се наблюдава вторият по видово разнообразие живот след този в кораловия риф.

Сред животните на Антарктида се отличава пингвинът, той е емблематично животно за ледената земя. Природата го е създала в 4 вида - императорски пингвин, арктически, папуа и пингвин на Адели.

Пингвинът папауа се движи най-бързо под водата, около 35 километра в час, което го прави най-бързия плувец в света от всички бозайници. Тяхната популация нараства, докато пингвините на Адели намаляват. Това се дължи на хранителните им навици. Папуа се хранят много разнообразно. Храната им включва калмари и риби, докато пингвините на Адели ядат само крил. Поради намаляването му заради затоплянето на океанските води в дълбочина, намалява и популацията на този вид пингвини.

Морските леопарди пък се хранят с пингвини. Дажбата им е около 20 екземпляра на ден.

Там живее и интересна птица с латинско име Chionis albus. Учените я смятат за боклукчийски кош. Тя поглъща буквално всичко, което види. В дневното меню на птицата се включват екскременти на пингвините, риби и всичко останало.

Син кит на Антарктида

За хранителната верига на континента е характерно, че е твърде къса. На най-долното ниво е крилът. Най-голямото животно в света, син кит, който тежи над 150 тона, се храни именно с тези малки ракообразни, а те пък живеят от фитопланктон.

Екскрементите на кита, които съдържат много желязо, наторяват фитопланктона и той расте благодарение на тази тор. Крилът се храни с него, а китовете - с крил. Така веригата се затваря. За ден синият кит изяжда по три и половина тона крил.

Преди 28 години е подписан договор за опазване на околната среда на ледения континент и според него е забранено въвеждане на нови растителни или животински видове на континента. Затова кучетата, доведени от Руал Амундсен до Южния полюс, вече са нежелан животински вид там.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати