Птици кайри намерили смъртта си заради затоплянето в Арктика

Пъфин

Преди три години местните жители на остров Сейнт Пол в Аляска открили стотици мъртви птици от вида кайри на брега. В началото предположението било, че става въпрос за масова смърт, следствие на птичи грип. По-късните изследвания дали неочакван резултат - птиците загинали следствие на затоплянето на климата в Арктика. Как и защо загинали птиците кайри и какво знаем за тях?

Тъпоклюната кайра е птица от семейство Кайрови или Чайкови. Известна е и като пъфин. В научните среди я наричат Fratercula arctica. Има редица подвидове на тази интересна и емблематична морска птица, която се чувства еднакво добре в небето и във водата.

Птицата се отличава с плоската си човка, оцветена в ярки цветове през размножителния период. Тялото на кайрата е дълго около 25 сантиметра, а теглото - около половин килограм. На цвят птиците са черно-бели, човките им са обагрени в червено, синьо и жълто, заради което ги наричат още морски папагали. Човките им растат с всяка година и стават все по-големи. Краката им са целите в оранжево. На свобода живеят около 20 години.

Птици кайри

Птицата живее на брега на морето или океана, защото там се намира рибата, с която се храни - херинга и змиорка, както и други морски създания. Тя може да остане под водата около 5 минути и да се потопи на около 60 метра дълбочина, за да ловува, за което на помощ идват плавниците на краката на птицата.

Когато летят, кайрите размахват криле около 400 пъти в минута, а скоростта им достига до 80 километра в час.

Гнездят в дупки в земята, около стръмни скали край морския бряг, за да осигурят защита на яйцата и малките. Снасят 1 или 2 яйца и ги мътят, като се редуват и двете птици в двойката.

За малките пилета също се грижат солидарно и двамата родители, като ги хранят с малки рибки, които носят в клюна си. 49 дни след излюпването малкото птиче започва да лети и поема грижата за себе си.

Кайра

За да се размножават, тези птици се събират на огромни колонии, по около 100 хиляди индивиди в колония.

Изследване установява, че затоплянето на климата убива тези емблематични птици

Около 350 са умрелите тъпоклюни качулати кайри, подвид на птицата, известен с латинското наименование Fratercula cirrhata на брега на острова, който се намира в Беринговия проток.

Цялостно направеното изследване показва смразяващи цифри - над осем хиляди са умрелите птици само за една година. Причина за смъртта им е гладът, който настъпил следствие на затоплянето на климата, а това ги лишило от храната им.

Масовата смърт на кайрите е само една от страшните последици от екологичната катастрофа заради климатичните промени, влияещи на морските екосистеми.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати