С какво да храним жабата си?

Храненето на жаба не е лесна задача

Запознаването с изискванията на жабата като домашен любимец е първата стъпка, преди да пристъпите към същинската грижа за него. Жабите са хищници, което означава, че най-предпочитаното от тях ще бъде живата плячка. Храненето на жаба обаче далеч не е просто хвърляне на щурци и скакалци в ъгъла на аквариума – трябва да се вземат предвид вида, възрастта, броя на животните, разплодителното им състояние.

Какво ядат жабите

Възрастното земноводно се нуждае от диета, състояща се предимно от пресни насекоми. По-големите жаби ще изискват и някои дребни гръбначни (мишки, рибки), за да останат здрави. И под пресни се има предвид живи.

В дивата природа жабите са опортюнисти – а именно, хранят се с каквото докопат. Имитирането на естествения им хабитат ще спомогне по-дългия и пълноценен живот. Докато главното, с което се хранят, са щурци, в менюто е добре да присъстват хлебен червей, скакалци, дребни мишки.

Никога не давайте на жабата си плодове и зеленчуци, нито пък добявайте огризки, останали от вашата маса. Храните за животни по зоомагазините също са неподходящи. Твърде голямата плячка не се препоръчва, тъй като може да нападне обратно хищника и да го нарани.

Колко често се храни жаба

Високоенергийните жаби-джуджета се хранят често и постоянно трябва да бъдат подсигурявани с жива плячка. Други видове с по-бавен метаболизъм могат да бъдат хранени няколко пъти седмично, понякога дори по-рядко. Тези животни имат склонност да затлъстеят, ако преядат – те ще се хранят до момента, в който вече нямат нищо налично, което има нежелани последствия.

Храните с богат набор калории давайте с мярка. По правило 5-7 щуреца няколко пъти седмично би трябвало да задоволят нуждите на земноводното. Разбира се, жабките под 16-седмична възраст трябва да ядат всекидневно. Размерът на щурците трябва да е съобразен с този на жабата.

Витамини и минерали

Жабите имат нужда от прясна храна

Тялото на жабите не може да продуцира витамин А, затова той трябва да бъде допълнително даван. Обогатени с витамин А са вътрешностите на насекоми, предварително хранени с високовитаминозни храни като сладки картофи. Друг вариант са предлаганите на пазара храни, поръсени с нужните стрити на прах добавки (витамин А, калций, фосфор). Тези вещества трябва да се предлагат на почти всяко хранене.

Бъдете сигурни, че настилката на терариума е с такъв размер, че при хранене жабата да не погълне частички от нея инцидентно и да се натрови. Предпочитани опции са астроторф и филц.

Не се учудвайте, ако жабката ви не пие вода от поилка – главният начин за поемане на вода при тези животни е през кожата. Осигурете чист воден басейн, съдържат дехлорирана предварително вода, в който животинчето да се кисне и да се хидратира.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати