Как да спечелим доверието на зайчето си?

зайче

Сигурно не знаете, че зайчетата могат да бъдат доста привързани и са способни да установят силна връзка със собственика си. Всъщност, те са много изразителни. Когато са щастливи и пълни с енергия, те се засилват и профучават из стаята, като често вмъкват в програмата няколко подскоци, комбинирани с превъртания на другата страна.

Те са майстори на просенето за храна – когато огладнеят, ще започнат шумно да гризат ребрата на клетката си или ще носят и подхвърлят с уста купичката си с надежда да разберете намека. Възможно е и директно да се нахвърлят да дъвчат мебелите или килима.

Когато пък искат внимание, те ще „копаят“ в областта на гърба или крака ви, докато не спрете това, което правите, и не им дадете ласки. Ако се намирате на пътя им и желаят да се преместите оттам, те ще ви уведомят, като ви побутнат силно с муцунка. Понякога може да последва и леко гризване, в случай, че не сте разбрали намеренията им.

Разбирането на уникалния език на зайците е полезно при изграждането на връзка с вашия домашен заек в дългосрочен план. Но ако наскоро сте приели вашето зайче, може би дори не знаете как да започнете процеса на приобщаване един към друг.

Зайците се чувстват най-комфортно на земята. Това означава, че вашият заек сигурно няма да е особено удволетворен да се намира във въздуха, далеч от стабилността на четирите си крайника – а именно да бъде хващан, повдиган и гушкан.

сладко зайче

Ако горещо настоявате да покажете любовта си към Пухчо или просто се налага да го премествате често, ще забележите, че зайчето започва да бяга от вас и да се крие всеки път, когато се приближавате. Как да промените това? Опитайте просто да седнете тихо на пода. Позволете на животинката да поеме инициативата сама да се доближи до вас. Когато го направи, може да преминете към нежно докосване.

Голяма част от зайчетата приемат с охота погалванията по челото и бузите си. Те слагат главата си на земята и затварят очи със задоволство. Те също така обичат да получат добро почесване на гърба си, между лопатките и около раменете. От друга страна, пухчовците не харесват да бъдат докосвани по ушите, врата, крайниците, корема или опашката си.

Обикновено зайците са най-възприемчиви към ласки, когато релаксират след хранене. Ако животното не изглежда заинтересовано от вашите любовни прояви, отложете ги за периода малко след нахранване. С време и търпение ще научите какво прави вашето зайче щастливо. И в замяна, то ще може да ви се довери и оцени подобаващо.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати