Какво трябва да знаем за размножаването при морските свинчета

Морски свинчета

Морските свинчета са едни от най-сладките домашни любимци, които можем да отглеждаме вкъщи. Те са забавни, мили и дружелюбни. Има хора, които отглеждат по едно, докато през ръцете на други минават цели поколения. Ако сте от онези, които искат да си имат семейство морски свинчета и се интересуват от развъждането им, сме подготвили няколко съвета относно размножаването на тези сладури.

Ако си имате женско морско свинче, трябва да знаете, че най-добрият период за зачеване е около 5-6тия месец, като то може да ражда до 3-та си година. Задължителният период между раждането и новата бременност е минимум 6 месеца. Разбира се, преди да се стигне до забременяване, трябва да се консултирате с ветеринар и да установите здравословното състояние на вашето морско свинче.

Що се отнася до мъжете при морски свинчета, при тях половото съзрявате настъпва много рано, когато са едва на няколко седмици, заради което е важно да се отделят от майките си. Счита се, че те са готови за размножаване, когато станат на 4 месеца. Дори и да не създаде потомство тогава, не чакайте по-дълго от 2-та му година, тъй като процесът след това е по-труден.

И така, когато мъжкият си хареса женска, той започва да я ухажва, като сладко потраква и обикаля гордо около нея. Ако, обаче, стане по-настоятелен и опита да се настани върху нея, дамата го отблъсква. Тя помага, че е готова, щом застане на задните си крака с опънати напред предни лапи и с отворена уста, от която се показват острите ѝ зъби.

Актът започва тогава, а целият процес е с продължителност от 14-16 дни.

Бременността при морските свинчета продължава около 68 дни. Когато новото бебе-свинче е на път, женската не се издава, а мъжкият става особено любвеобилен към нея. Може да разберете, че женската е бременна чак около 4-та седмица, когато започва да ѝ личи.

Като за всяка майка и за нея са необходими специални грижи – давайте ѝ качествена храна за морски свинчета, хубави гранули, сено или други свежи продукти. Не я притеснявайте, стряскайте, не я вадете от клетката, ако тя не иска да излезе, не пипайте коремчето ѝ! Важно за нея е да разполага с достатъчно пространство, тоест с просторна клетка.

Морски свинчета

Обикновено процесът на раждане при морските свинчета се случва през нощта. Майката оформя постелята си и когато разкритието е достатъчно голямо, тя застава в седнало положение и ражда малкото си. Разкъсва и изяжда плацентата, а после изкъпва и почиства детето си. Едно женско морско свинче може да има до 3-4 бебенца морски свинчета.

Когато се родят, малките морски свинчета са подвижни и обикновено търсят място, на което да се скрият. Те приличат досущ на родителите си. Осигурете им прикритие с кърпа, картонена кутийка или нещо друго. Майката е готова да се грижи за тях. Подсигурете достатъчно вода и храна в клетката. Кърменето я изморява, но тя ги отбива чак около 20-тия ден.

Важно както по време на бременността, така и след нея е да обръщате внимание на майката. Дали има някакъв проблем, дали е нервна, прекалено изтощена или има друг проблем. Ако забележите нещо, веднага я заведете при ветеринар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати