Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо зайчето ми не яде сено

Защо зайчето ми не яде сено

Вероятно сте забелязвали как иначе здравото ви зайче бърчи нос, когато му сервирате сено. Възможна причина за това е прекаленото количество пелети в менюто му.

Свикналото с висококалоричната гранулирана храна зайче винаги ще я предпочита пред което и да е сено. Тези пелети се състоят предимно от въглехидрати – също така вкусни за пухчетата, както и за нас, но не съдържат особено влакнини.

Съществува правило от 1/4 чаша пелети на всеки 2 килограма телесно тегло. При израстването и лактацията (млекоотделяне с цел изхранване на малките) е възможно нарушаване на това правило поради повишени енергийни нужди. За всеки случай поискайте съвет от ветеринарния си лекар, ако животинчето ви е в една от тези ситуации.

Възрастните зайци получават всички нужни хранителни вещества от висококачествено сено (с тимотейка) и пелетите са излишни. Сеното трябва да представлява храната с най-голям обем. Колкото и да поема от тревната маса животното, шансовете за затлъстяване са малки.

Тимотейката е главното растение, от което се прави сено, но се среща и такова от овес, ежова главица, метлица, което има същите положителни качества за едно възрастно зайче.

Можете да закупите готово приготвено сено в пакети от зоомагазина. Сеното е оптималната опция, стига да е прясно и да не е стояло на рафта от дълго време (проверете етикета за справка).

Стига животното да не притежава дентален или храносмилателен проблем, няма особена причина извън разглезване с пелети, която да го кара да отвръща глава на сеното.

В случай че подозирате за скрит проблем, направете контролен преглед при ветеринаря. И двата проблема са често срещани. За да възвърнете апетита му към сено, редуцирайте пелетите и предложете обилни количества от изсъхналата тревна маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати