Как да храним зайчето балансирано

14.07.2018
1 от 5 Снимки
Зайче

От време на време храносмилателната система на зайчето се разстройва – дали поради неправилна диета или повишен стрес на средата. Прекомерното хранене и даването на лакомства прави затлъстяването чест проблем при тези пухчета.

Зайците са естествени растителноядни и имат интересно устроен гастроинтестинален тракт и двуетапно храносмилане. След като поемат храната, състояща се от растения (главно груби тревни фуражи), тя минава през стомашната киселина, но основно влакнините се разграждат в цекума – отдел на дебелото черво. Несмилаемите влакнини оформят кръгли изпражнения, приличащи на шоколадов корнфлейкс, и се изхвърлят от организма.

Смилаемите, от друга страна, се подлагат на действието на целулозоразграждащите бактерии в цекума и оформят броеница от меки топчета, наречени цекотрофи. Обикновено нощем тези цекотрофи се придвижват към ануса и заекът ги изяжда, за да минат те повторно през храносмилателната система – така храната се усвоява най-оптимално. Явлението се нарича цекотрофия, или лъжливо преживяне, и е характерно само за заешкия вид.

Поради спецификите на хранене е важно да изберете правилната храна за зайчето си. Най-добрата диета се базира на големи количества свежа тимотейка всеки ден. Сеното е богато на влакнини, отразява се отлично на зъбите и храносмилането и не позволява затлъстяване. Към менюто могат да се добави микс от зеленолистни зеленчуци – кейл, листа от глухарче, босилек, спанак, листа от моркови, магданоз, червена маруля, кориандър.

Изчислена е доза от една чаша зеленийки на един килограм заешко тегло. Обикновено зайчетата изяждат пет пет процента от телесното си тегло на ден и изпиват 10 процента от телесното си тегло вода. Комерсиалните пелети не бива да представляват преимуществената храна, тъй като са несъстоятелни на хранителни вещества.

Плодовете могат да са идеалното лакомство за пухчето, но само в малки количества – високите нива на захар причиняват разстройство в бактериалния състав и диария. Макар Бъгс Бъни да хрупа моркови постоянно, те са високозахарни и неподходящи за зайчетата. Предложете на малкия бозайник горната част на ягода или парче ябълка, представляващо предимно обелка. Количеството трябва да е голямо колкото фалангата на малкото ви пръстче. Избягвайте млечни продукти и продаваните в зоомагазините семена и лакомства.

Можете по изпражненията на зайчето да съдите за състоянието на храносмилателната система – неправилната диета вероятно ще причини втечняването им, уголемяване на топчетата или цялостно загубване на формата. Ако забележите редуциране в броя на изпражнения и загуба на апетит, вероятно гастроинтестиналния тракт е в стаза, или с други думи червата са намалели или спрели движенията си. При най-малкия сигнал за нередност се допитайте до съвета на ветеринарен лекар.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати