miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Може ли зайчето да съжителства с куче или котка?

Може ли зайчето да съжителства с куче или котка?

Заек с куче и котка

Добра идея ли е да включите в заешкото си домакинство куче или котка? Отговорът е положителен, стига добре да познавате добре характера на всяко животно.

Започнете, като оцените личността и поведението на зайчето. Страхливите и лесно стресиращи животинки ще са поставени в рисково положение. Когато са в среда на по-силни животни, ще заемат ролята на жертвата и ще събудят хищнически инстинкт у котката или кучето.

Спокойните характери лесно ще се смесят с други животни. Особено важно е първите срещи между зайчето и другите четириноги да са положителни и да изградят дълготрайна позитивна асоциация.

В периода си на социализация кучетата и котките свикват най-добре със зайците – това са първите три месеца за кученцата и първите два месеца за котенцата. Тогава животните научават кой е приятел и кой – враг.

Не забравяйте, разбира се, да срещате израстващите домашни любимци и със свои себеподобни с цел оптимално развитие на социалните умения. Обърнете внимание на физическото натоварване също, за да не изразходва енергията си върху зайчето по нежелан начин.

Заек с куче

Ловният инстинкт при малките кученца и котките се развива чрез игра – преследване, раздробяване на играчки, хапане. Не позволявайте този тип игра да се случва между тях и зайчето.

Друга опция, която може да обмислите, е възрастно куче или котка с по-флегматични характеристики. С остаряването животните намаляват желанието си за игра и енергията си, което е отлично в среда с крехък и лесно стресиращ се бозайник като зайчето.

Редно е новата котка или куче да има самочувствие и психическа стабилност. Това означава да не реагират особено на жизнените и резки движения на зайчето, които могат да са стряскащи и за човек.

Породата на кучетата е от особено значение за отношението им спрямо зайчетата – селектираните ловни породи като териерите и хрътките трудно ще изкоренят от себе си инстинкта да преследват и ловуват малкия бозайник. В крайна сметка всяко куче или котка, показало изявено хищническо поведение, е лош кандидат за поста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати