Miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Тайният живот на мишките и плъховете

Тайният живот на мишките и плъховете

Мишки

Макар човечеството да асоциира тези животни с лабораторни опити, които довеждат до смъртта на милиони плъхове и мишки годишно, от тях става идеалният домашен любимец. Те са интелигентни гризачи.

Може да ги опишем като вечните любознателни ученици, които се справят отлично с научаване и разбиране на нова информация. Въпреки че плъховете са значително по-дребни от кучетата, мисловните им процеси са сходни, включително центровете на паметта. Зрението им е слабо, но веднъж минали по даден маршрут, никога не го забравят.

И мишките, и плъховете са социални животни. В съобществата и на двата вида се наблюдава поведение на привързаност, семейни отношения, а що се отнася до хората, те много обичат своя човек. Случва се плъхчетата да раздават своите ласки върху ръката на своя собственик и се наслаждават на чесане зад ухото или галене по коремчето.

Невролозите предполагат, че когато плъховете играят или са закачливо гъделичкани, издават чуруликащи звуци подобни на човешки смях. Тези забавни животинки са ненаситни и могат да бъдат чесани цял ден.

Собствениците на плъхчета ще потвърдят, че гризачите често се сгушват и търсят комфорт в скута им. Що се отнася до пола, докато женските са също толкова любвеобилни, ще забележите, че са по-енергични и любопитни от мъжките. Познати са много случаи на изоставени от своя стопанин животинки, които не могат да преживеят раздялата и умират внезапно.

Ето и още някои интересни факти за мишките и плъховете:

- У мишките и плъховете се наблюдава хигиенен ритуал – те взаимно почистват козинката си няколко пъти на ден;

- Тези гризачи си общуват с най-разнообразни високочестотни звуци, които човек не може да чуе с просто ухо. Освен вокална комуникация, мишките се боричкат, спят заедно и изпитват самота, когато са оставени поединичн;

- Експресията на болка върху лицето на едно животно алармира другите в съобществото да му се притекат на помощ и да изпитват емпатия;

- Противно на всеобщото вярване, мишките са капризни към храната си;

- Когато копулират, мъжките плъхове пеят чрез звукови вълни около 20-22 килохерца, невъзможни да бъдат уловени от човешко ухо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати