Основни съвети при отглеждането на морско свинче у дома

морско свинче

Морските свинчета са сред най-обичаните домашни животни. В природата те живеят на групи, така че е добре да отглеждате поне две животинки в едно общо пространство.

Когато избирате морските свинчета, има условие. Ако искате мъжки животинки, нека те са братя от едно и също котило. Съвместното отглеждане на мъжки и женски не се препоръчва. Причината е, че подобно на други гризачи, морските свинчета се размножават много бързо.

Още преди да се сдобиете с морски свинчета, трябва да помислите къде ще ги гледате. Тези животинки се нуждаят от достатъчно жизнено пространство, така че е добре да вземете колкото се може по-голяма клетка. Тя задължително трябва да има дъно и да не е от тел – това би разранило крайниците им.

Стъклените аквариуми са крайно неподходящи за морските свинчета поради лошата вентилация. Температурата в помещението, където се гледат, трябва да е постоянна. Екстремните промени на амплитудите са противопоказни – животинките са податливи на топлинен удар. Перфектни са амплитудите между 17 до 27 градуса.

Дъното на клетката трябва да се постеле с дървени стърготини, трева или сено. Забранени са кедър и бор, защото са опасни за домашния любимец. Ако сте упорити, може да научите морското свинче да ходи до тоалетна в съд с пясък, но определено няма да ви е лесно.

морско свинче

Освен настилка, в клетката е добре да осигурите и играчки. Картонени тръби и празни кутийки ще свършат работа. Празни саксии за цветя, тухли или камъни – също. Морските свинчета просто обожават да се крият, катерят и да си играят.

Задължителна в клетката е още къщичката за морски свинчета. В нея животинките си почиват и спят.

Клетката на морските свинчета се почиства всеки ден от остатъците от храна и изпражнения. Веднъж седмично се прави пълно почистване, при което се подменя постелката на клетката, а ваничката се измива с топла вода. Преди да се сложи новата постелка, ваничката трябва да е суха.

Зъбите на морските свинчета постоянно растат. За да има какво да дъвчат, в клетката се поставят клонки или нететирано с препарати дърво. В повечето случаи пълното изтриване а зъбките е невъзможно и се налага периодично да посещавате ветеринар, който да ги подрязва.

За да се чувства комфортно домашният ви любимец, той на първо място трябва да свикне с вас. Често го вземайте в ръце, като с едната ръка го държите отдолу, а с другата – отгоре. От време на време им давайте лакомства.

След като свикне и не се плаши от вас, пускайте любимеца си да се разхожда из стаята. Всекидневната физическа активност извън клетката е задължителна за животинката. Внимавайте – винаги наблюдавайте животното, когато е извън клетката си, защото дъвче всичко, което види - включително и електрически кабели и проводници.

Козината на морското свинче изисква периодична грижа. Тя трябва да се сресва редовно и да се къпе, когато се налага. Дългокосместите морски свинчета изискват ежедневно ресане. Така козината няма да се заплита и ще е лъскава и красива.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати