Кога хамстерите са най-щастливи?

Хамстер на Колело
Универсална четка за косми за прахосмукачка-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
22.10 лв.
Виж ››

Хамстерите са едни от най-често срещаните домашни любимци. Техните компактни размери ги карат да бъдат предпочитани от хора, които нямат достатъчно пространство в дома си и не могат да си позволят котка или куче.

Когато си вземат домашен любимец като този, много хора си мислят, че той се нуждае единствено от клетка, дървени стърготини и храна. Ново изследване показа обаче, че стопаните на тези гризачи има какво още да направят, за да се чувстват те по-щастливи.

Според авторите на проучването хамстерите не са безразлични към обстановката, която ги заобикаля и правят разлика в интериора на жилището си. Той от своя страна повлиява на настроението на тези малки мишлета.

Според специалистите може да се каже, че хамстерите се чувстват най-щастливи, когато клетката им е обзаведена с колело, люлки, тунели, стъпала и всевъзможни други екстри, където да тичат и да се крият.

Изследването е направено от британски изследователи, цитирани от вестник Дейли мейл.

Хамстер

Според неговите автори в такива луксозни условия у пухкавите мъници се наблюдавали признаци, подобни на тези у щастливите хора. Учените са убедени, че когато в домовете на хамстерите се появят нови придобивки, задоволството на животинките си проличава.

Разбира се, за да е щастлив един хамстер и да се чувства добре, той не се нуждае само от всевъзможни джаджи, с които да се забавлява.

Той трябва да живее в редовно почиствана клетка и да има достъп до свеж въздух. Почистването трябва да се осъществява минимум два пъти седмично.

Хамстерът не бива да се оставя на директна слънчева светлина, тъй като има опасност това да се отрази пагубно на здравето му. Може да се разхожда извън клетката от време на време, но това трябва да се случва под наблюдението на стопаните.

За да са в добро здраве малките гризачи, те трябва да консумират качествена храна. Хамстерите обожават да гризат различни ядки и семена. Допадат им пшеницата, просото и царевицата.

Любими са им също плодовете и зеленчуците. В менюто им могат да присъстват моркови, краставици, ябълки и др.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати