miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Отглеждане на Мини Прасенце вкъщи

Отглеждане на Мини Прасенце вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12697
Мини прасенце
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Мини прасенцето е декоративна порода прасета, която през последните години набира все повече популярност. Нейните представители са безкрайно миловидни и чаровни домашни любимци, които биха разтопили сърцето на всеки.

Този интересен вид е създаден във Виетнам, след като са били кръстосани малко диво прасе и негов клепоух родственик. Полученият резултат е повече от възхитителен и славата на този малък палавник се разнася в цяла Азия, Америка и Европа.

Безспорно това, което първо прави впечатление при породата, е нейният миниатюрен размер. Когато са бебета, тези прасенца се побират в шепата, а когато пораснат, достигат височина от 35 до 40 сантиметра. Теглото им възлиза на около 15-15 килограма. Козината на прасенцето е сравнително къса, мека и фина. Обагрянето на животното е различно-срещат се бели, черни и червеникави екземпляри. Те могат да са и едноцветни, и петнисти.

Мини прасенцето е добродушен, умен и възприемчив питомец. Подобно на кучетата и котките то може да бъде дресирано и дори да изпълнява команди. С течение на времето прасчовците свикват със своите стопани и израждат връзка с тях. Изискват мило отношение, но не трябва да бъдат разглезвани, тъй като това би повлияло негативно на израждането на хигиенни навици.

Отглеждане на мини прасенце в апартамент

Компактните размери на мини прасенцето и неговата изключителна чистоплътност го превръщат в животно, което е подходящо за отглеждане в апартамент. За да се приспособи към дома, то се нуждае от минимални артикули.

Добре е да осигурите легло на прасенцето, което може да се закупи от зоо магазин или да бъде приготвен от леген и малко непотребни дрехи. Но дори и прасенцето да си има легло, не очаквайте, че ще спи само в него. Тези от животните, които са изградили здрава връзка със своите стопани, обикновено държат да се намърдат в тяхното легло и горе на дивана.

Освен от легло прасенцето ще се нуждае и от тоалетна. Котешките тоалетни не са за предпочитане, защото съдържат химикали, които ще попаднат по зурличката на прасето, когато рови в тях. За да сте сигурни каква тоалетна да вземете, най-добре се консултирайте с ветеринар. Друг задължителен аксесоар е купичката с храна, както и съд с вода.

Въпреки че тези животни са доста малки, те също имат нужда от разходка навън. Когато това е свързано с хигиенните навици на животното, то обикновено съобщава с квичене, че трябва да излезе.

Тъй като мини прасенцето се изморява много по-бързо, то не се нуждае от някакви продължителни излизания, а по-скоро кратковременен престой навън. Когато извеждате животинчето, можете да го придържате с каишка, а ако сте установили здрава връзка с него, дори можете да го направлявате само с команди.

Заради своята забележителна чистоплътност мини прасенцата не се нуждаят от често къпане. Достатъчно е след разходка да се измиват копитцата им и животните да се забърсват с влажна кърпа. А когато питомецът е сериозно изцапан, може да се прибегне до къпане с бебешки шампоан.

Мини прасенцето е любопитно и закачливо същество. Ето защо, ако не бъде извеждано често и не му се обръща внимание, то може да зарови муцунка в отворено чекмедже с дрехи и или в саксия с цветя.

Прасенце

Отглеждане на мини прасенце в къща

За разлика от класическите прасета, развъждани основно заради месо, мини прасенцето не може да бъде отглеждано постоянно в постройка на двора. Животното трябва да живее вътре в жилището заедно със своите стопани и да бъде извеждано навън за разходки.

Препоръчително е разходките да стават през хладната част на деня, тъй като кожата на мини прасенцето е чувствителна към силното слънце. Ако имате възможност да извеждате животното навън само през горещините, можете да овлажнявате кожата му със специални бебешки лосиони.

Въпреки че този мъник е загубил много от навиците на своите родственици, той не е забравил слабостта си към ровенето. Така че не бива да се изненадвате, ако вашият миниатюрен питомец се опита да разрови лехите с цветя и зеленчуци.

Когато извеждате мини прасенцето в двора, никога не го оставяйте без надзор. Имайте предвид, че то лесно може да се промуши през дупка на оградата и да избяга, след което да стане жертва на недоброжелател.

Мини прасенце и други домашни любимци

Мини прасенцето е добронамерено и приветливо животно, което може да съжителства в мир с котки, кучета, зайчета, както и със себеподобни. То също така не е от животните, които биха посегнали на папагал, канарче или друго птиче, нито пък би се опитало да драска по стъклата на аквариума.

Въпреки това опитът показва, че някои животни невинаги могат да свикнат с присъствието на прасенцето в дома, особено когато то се е появило много време след тях.

Обикновено става въпрос за палета и писани, които са по привързани към територията и мразят да споделят вниманието на господаря си. Ако забележите, че другият ви домашен питомец не се държи добре с мини прасенцето, бъдете на щрек и не ги оставяйте насаме.

Мини прасенце и дете

Мини прасенцето е чудесно животинче за деца над 8-годишна възраст, и най-вече за възпитани, добри и мили хлапета. То обича ласките и игрите с децата от семейството, но не винаги е настроение за това.

Така че малчуганите трябва да подхождат с разбиране, такт и търпение към него. Ако бъде взето без негово желание, то веднага ще изрази недоволството си със звучно квичене, което нищо чудно дори да стресне детето.

Това прасенце не е никак подходящо за много малки дечица, тъй като те няма да знаят как да се отнасят към него. Шансът да го изпуснат или наранят по друг начин е много голям. От своя страна, прасенцето може да ги гризне със зъби, когато се опитва да се защити от набезите им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Daliya Nacheva
Daliya Nacheva
25.05.2020 18:41
Искам да питам откъде мога да взема здраво и със сигурност МИНИ прасенце (не като тези дето чувам че били мини пък пораснали 100-150 кг) .Чудя се изобщо има ли развъдници за такива прасенца в България?
2
0
Боб
Боб
23.06.2015 15:07
То от това ще излезе половин порция. Требва си шопар 300 кила,мани ги тея мини.
0
0