miau.bg»Статии»Мъници»mishki»Избор и отглеждане на бяла мишка

Избор и отглеждане на бяла мишка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
6422267
Бяла Мишка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

През XVIII век за първи път японци и китайци опитомяват бялата мишка. От тогава до днес тя се е превърнала в истински домашен любимец и много хора се спират на малкия гризач, когато решат да отглеждат животно вкъщи.

Когато избирате мишка, гледайте тя да е напълно здрава. Кожата ѝ трябва да е напълно чиста, а от ушите ѝ не трябва да тече нищо.

Ако си вземете женско и мъжко мишле, трябва да знаете, че те ще имат бебета само до няколко седмици.

Мишката е социално животно и няма нищо против да я взимат в ръка и да си играя с нея. В началото само си подавайте ръката и я оставете да научи миризмата ви.

Никога не дърпайте мишката за опашката. Взимайте я внимателно през коремчето.

Бялата мишка е жизнено, социално, но и изключително плодовито животно, което лесно се размножава. Този вид гризач лесно приема и предава различни инфекции, с което неговите стопани трябва да са много внимателни.

Бялата мишка трябва да се отглежда в среда, където няма големи аномалии в температурата. Причината за това е, че резките промени могат да предизвикат различни заболявания при животното. Подходящата температура е между 20 и 23 градуса по Целзий.

Хубаво е бялата мишка да има свое помещение. Най-подходящ за целта е стъклен аквариум, който да е покрит със сено, хартиени ленти и мъх.

За правилното развитие на мишките от голямо значение е тяхното хранене. Във зоомагазините се предлагат специални храни, които са богати на витамини и минерали. Мишките могат са се хранят още със слънчогледови семки, хляб и овесения ядки.

При домашните мишки трябва много да се внимава със създаването на поколение. Половата зрялост на мишките настъпва на 30-ия – 35-ия ден след раждането. За здраво поколение е препоръчително да се оплождат след 2-месечна възраст.

Бременността при бялата мишка трае от 19 до 21 дни. Само от едно раждане е възможно да се появяват между 2 и 12 малки. Раждането трае между 20 и 30 минути, а новороденото мишле в първата минута е неподвижно.

Мишките живеят средно около 2 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 15:11
Черна мишка никой не иска да гледа. Това е расизъм.
0
0