Какво трябва да знаем при покупката на мъници?

18.02.2015
Хамстерче

Домашните любимци несъмнено са голяма радост за всички членове на семейството. Много хора избират животинки, които не изискват ангажиращи грижи като ежедневни разходки. Ако и вие сте решили да зарадвате своите близки с хамстер или морско свинче, ето какво трябва да вземете предвид преди покупка.

Ако сте решили да се сдобиете с морско свинче, в зоомагазините се предлагат най-общо три различни породи. Най-често срещани са представителите на английската порода с къс и гладък косъм – те са изключително устойчиви и се гледат най-лесно. Разбира се, това съвсем не означава, че другите 2 вида биха ви затруднили особено.

Рошавите морски свинчета, известни още като розетки, са също така лесни за отглеждане, но са много по-забавни на външен вид. Най-атрактивни обаче са морските свинчета с дълъг косъм от породата ангора. Грижите за тях отнемат малко повече време, тъй като дългата им копринена козина трябва ежедневно да се разресва и редовно да се подстригва. Поради това те не са подходящи за малки деца.

Ако вече сте се спрели на порода, време е за покупка. Осведомете се преди всичко за възрастта. Не купувайте животно, което е на по-малко от три седмици. Не вземайте обаче и женска, която е по-възрастна от два месеца, защото в противен случай може да се окаже, че сте се сдобили не само с едно животно, а с цяло семейство.

За тези от вас, които са решили да се сдобият с по-малък домашен любимец, а именно хамстер, също има някои особености, които трябва да знаете. Породата при този вид е от най-голямо значение.

Златистите хамстери са най-разпространени и са подходящи, ако имате деца. Тъй като те са малко по-едри, позволяват да бъдат галени. Освен това са изключително дружелюбни. Отрицателните им черти е, че не могат да живеят спокойно с други представители на своя род.

Хамстерите джуджета са дребни и атлетични. Те са безкрайно забавни за своите стопани, защото винаги са енергични. Могат да живеят в група с други хамстери. Лошото при тях е, че енергичният им характер ги прави агресивни, а голяма част от тях са специалисти в бягането от клетката.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати